Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Елина Величкова, Оля Стоянова

Публикации

 Виктор Иванов

Теория и практика на хранителните добавки

Историята на хранителните добавки не е дълга, но е много интензивна, а човечеството нарича добавките добавки, едва когато става ясно, че телата ни страдат от определени липси на определени вещества и при определени условия. Набавянето им в точния момент..

публикувано на 12.12.23 в 15:50
Александър Александров

Философия на дървото и всичко останало

В свят, в който дигиталното все повече овладява света ни и усещането ни за него, докосването до материята на дървото можем да сравним с магия. Магията прави Александър Александров щастлив, работата с дървото – също. Александър учи дизайн на компютърни..

публикувано на 06.12.23 в 15:15

XXIV издание на Празниците на калоферската дантела

Кръстосване, усукване, кръстосване усукване… Тези две думички изразяват двете основни движения на совалките, с които се прави калоферска дантела. Трябва да отбележим, че дантелата, която у нас наричаме калоферска, се прави в много страни по света и..

публикувано на 26.10.23 в 18:15

Местно производство

Ако има пример за устойчиво местно производство, което продължава да произвежда най-вече за близките населени места, то това е мандрата с кравеферма, или кравефермата с мандра край село Стефаново, в близост до Радомир. Тя работи от дълги години,..

публикувано на 19.10.23 в 16:10
Моника Вълкова

Заземяване

Моника Вълкова (Крякова) живее в с. Лобош, община Ковачевци, от вече седем години, а от по-скоро датира грънчарското ѝ ателие в селото и казва, че се чувства спокойна и заземена. Освен с глината, семейството ѝ се занимава и с градинарство, както всъщност..

публикувано на 12.10.23 в 18:00

Фестивали на село

Празникът е хубаво нещо! Празникът на село – още по-хубаво! Днес въпреки или може би заради обезлюдяването на селата, се провеждат все повече празници и фестивали на село. Такива са и празникът в с. Долни Раковец, посветен на чесъна, произвеждан в..

публикувано на 11.10.23 в 16:30

Сирене от ядки? Защо не!

Донка Лозева не произвежда само сирене, но все пак текстът трябва да си има име, нали така? Тя произвежда и други деликатеси от ядки и не прави това случайно. Всъщност повечето хора, търсещи такива продукти, не могат да консумират млечни продукти, или,..

публикувано на 09.10.23 в 16:00
Атанаска и Александър Костови

Дива глина

Керамиците Атанаска и Александър Костови са смели и бих казала дръзновени експериментатори. В двора си в село Веринско те притежават чудна пещ "анагама“, в която пламъците творят заедно с тях. Но не е само това. Нарекох този текст дива глина, защото..

публикувано на 08.10.23 в 10:15
Ирина Йорданова

Вкусни свещи

Да говорим за свещи и сладкиши в едно изречение не е необичайно, напротив – те си подхождат чудесно. Така смята и Ирина Йорданова, затова и започва да прави свещи, които приличат на десерти – и по аромат, и по текстура, и на външен вид. За да успее в това..

публикувано на 28.09.23 в 17:05
Мариета Бостанджиева и Борис Борисов

Натурални сапунени мечти

Независимо дали ще кръстя този текст сапунени мечти, сапунена ария или не дай си боже, сапунена опера, рискувам да откажа посетителите на страницата на програма "Христо Ботев" от четенето му. Смело поемам риска – така, както са направили Мариета..

публикувано на 27.09.23 в 17:00