Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Боян Крачолов получава наградата си от Георги Арнаудов

Боян Крачолов за победата си в конкурса за пиеса на НБУ

Пиесата "Монетата" спечели четвъртото издание на конкурса за нова пиеса на тема "Парите" на НБУ с подкрепата на Столичната община. Името на автора ѝ Боян Крачолов беше обявено на официална церемония в галерия "УниАрт".  Победата му осигурява и..

публикувано на 28.02.20 в 14:44

Късо кино с кауза: Храната

„Късо кино с кауза: Храната“ е събитие, на което ще можете да се насладите на интересна селекция от късометражни филми и да дарите средства за Дома на отец Иван в Нови хан, в който се дава подслон на хора в нужда и на Розовата къща, в която тези в..

публикувано на 27.02.20 в 11:35
Акрополът в Атина, Атина, 1991 г., ©Мартин Пар, от серията Small World

Фотокниги на Мартин Пар

ПУК! (платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница) ще гостува на изложбата „Този малък свят” на британския фотограф Мартин Пар на 29 февруари. Той е автор на над сто фотокниги, а 30 от тях може да разгледате в галерия „Синтезис“ между 14 и 20..

публикувано на 26.02.20 в 12:30
Патрик Смитьойс

Свободните хора и идеи на Патрик Смитьойс

Патрик Смитьойс е холандец и живее в България повече от 20 години. Освен с бизнес начинанията си той е известен и с гражданските каузи, които популяризира. Създател е на първия у нас частен природен резерват, основател е и на платформата „..

публикувано на 25.02.20 в 14:59

Куизът – интелектуалното забавление

Куизът е игра, която трупа все повече популярност у нас. Главно в градските клубове и заведения. Там запалените по въпросите от всякакъв тип и последвалите бързи отговори хора могат да развихрят знанията си. Регламентът на играта напомня много на този в..

публикувано на 21.02.20 в 15:35

Поглед отвъд хоризонта на болестта

С  „ Годината на осемте химии “ на Петя Накова българският читател се докосна до вътрешните преживявания на болните от рак на гърдата жени. Болестта отново стана предмет на публичното внимание, вече не само като присъда, от която трябва да се страхуваме,..

публикувано на 20.02.20 в 09:35
Атанас Кателиев

Атанас Кателиев: Вярваш ли ми

„Вярваш ли ми“, попита той с първата си песен. Хората му отговориха, като започнаха да я слушат. Отново и отново. Навярно защото Атанас Кателиев прави музиката лична. Той държи да е част от създаването ѝ. Смята, че само така би могъл да я усети, а..

публикувано на 18.02.20 в 16:25

Списание ShadowDance #1: Киберпънк

Излезе от печат първото "хартиено" издание на най-голямото българско онлайн списание за фантастика ShadowDance – фензин с над 20-годишна история, хиляди журналистически и белетристични текстове, събития, фестивали, награди и конкурси, писателски..

публикувано на 17.02.20 в 16:07

Усещане за радио

Световният ден на радиото е. ЮНЕСКО апелира към многообразие в ефира. Организацията определя радиото като медията, която достига до най-многообразната и широка публика. Медия, която дава възможност на различни гласове да се изкажат и да бъдат чути...

публикувано на 13.02.20 в 15:59
Бонг Джуун-Хоу и част от екипа на филма „Паразит“

Южнокорейски триумф на 92-рите награди „Оскар“

Бонг Джуун-Хоу и неговият „Паразит“ влязоха в историята на наградите „Оскар“. Южнокорейският режисьор и неговата сатира се наредиха сред най-големите имена на световното кино, при това като победители. На 92-рата церемония на Американските филмови..

публикувано на 10.02.20 в 11:45