Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от..

публикувано на 22.05.20 в 15:55

Памет за забележителни лекари

Коя е първата жена, завършила медицина у нас, как са поставени основите на хирургията, психиатрията, здравното дело – отговори могат да се намерят в изданието „Забележителните лекари“, което събира биографични бележки за 50 изявени български медици...

публикувано на 22.05.20 в 12:50

Диалози от дома с известните оперни певци

В дни на карантина заради Covid-19, когато не може да се чуят прекрасните, вълнуващи гласове на световно известните български оперни певци, журналистът Димитър Сотиров решава да им даде думата, но не от театрите, а от техните домове. Понякога, както с..

публикувано на 21.05.20 в 09:05

Уеб сериалите – бъдещето на филмовите форми или възможното начало

Уеб сериалите се появиха, защото се появиха смартфоните, каза във „Време и половина“ проф. Любомир Халачев – дългогодишен преподавател в НАТФИЗ и негов ректор за периода 2011-2015 година, оператор, сценарист, режисьор и продуцент с близо 50-годишна практика..

публикувано на 18.05.20 в 10:20
Министерството на културата

Мерките за независимите артисти – събитие на годината

След като се оказа, че първоначалното подпомагане на независимите артисти от Министерство на културата по една или друга причина не можа да стигне до всички, преди 2 дни Министерството обяви безпрецедентни мерки за независимия сектор.  Допълнителни 5..

публикувано на 15.05.20 в 13:55

Кукли с маски

Донесли са в България повече от 30 престижни награди от международни куклено – театрални фестивали по света. За тях специално са снимали филми четири национални телевизии – руската, мексиканската, унгарската и хърватската. Канени са като..

публикувано на 14.05.20 в 14:57
Проф. Валерия Фол

Хората много рано са осъзнали, че знанието е сила

” Траките са вярвали, че интелектуалната енергия е безсмъртна . Тайните им общества са изградени на родов и социален принцип и са управлявали светските и религиозните дела в тракийските царства. В рамките на тези затворени  мъжки общества са..

публикувано на 14.05.20 в 07:45
Николай Вълчинов

Един живот, много спомени

Николай Вълчинов – писател, сценарист, актьор, режисьор и композитор.  На 28 април щеше да навърши 70 години. Той си отиде от света през същия този месец април 2010 г., но остави своите книги и филми, които си заслужава да бъдат препрочитани и..

публикувано на 12.05.20 в 15:25

Автокиното – нужният „лукс“

Културните събития и посещенията на музеи, галерии и кина на открито и закрито в страната вече са разрешени. При спазване, разбира се, на социална дистанция и определените противоепидемични мерки. Допустимата заетост на местата в киносалоните, а и на всички..

публикувано на 12.05.20 в 09:05
Росен Димитров

Останете си същите

Извънредното положение, в което живеем вече два месеца, ще премине. Все някога. Ние бяхме и сме изолирани, сами или с някого, но какво от нас излезе наяве? Останахме ли си същите, или страховете ни вече живеят вместо нас? Какво крещяха и какво..

публикувано на 09.05.20 в 10:25