Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Урумова: Всяка жена носи душа на самодива

Приказна история за български чудеса, за самодиви-пазителки, овчари-юнаци и забранена любов разказва първата книга на Искра Урумова.

"Откраднато“ е първа част от замислена трилогия с вече написани продължения – „Обречено“ и „Опазено“. Очакваме ги на специални дати догодина – 25 март (Благовещение) и 24 юни (Еньовден). Съвсем в духа на историята е да бъдат избрани тези празнични дни, тъй като символиката и фолклора са градивните елементи на романа.

Това не е стара народна приказка, това е съвременна история за митологични същества, които живеят сред хората тайно и до днес, владеят магически сили, пазят златни съкровища, воюват помежду си - за власт над земята и над човешките умове. Освен всичко друго романът "Откраднато" е и една разходка сред много красиви места в България, разказа в интервю за Радио Кърджали авторът Искра Урумова. Такива места са българските планини Родопи, Витоша, Странджа, Пирин, те са описани в специална карта в края на първата книга. Това са истински, много интересни места. Всички те имат красиви легенди и пазят тайни - това са село Кашина в Пирин, Любовище, село Боснек край Перник, Шишенци в Северозападна България, което се свързва и до ден днешен със самодивите, Чудните скали в Шуменско, Селце, природният феномен Окото и Осмар край Провадия. 

Специално място в трилогията и самодивско-юначната любов на двамата главни герои имат Родопите и пещерата Утробата в района на Кърджали. За повече информация обаче читателят ще трябва да изчака издаването и другите две книги. Според Искра Урумова Родопите са сърцето на България като красота и като усещане за простор и магична приказност. 

А иначе всичко започва в навечерието на Еньовден – празник, свързан с тайнство и силата на билките. Шестнайсетгодишната Неда е самодива, която се събужда, след като е била отвлечена заедно с две свои посестрими. Тя се е спасила по чудо, но самодивската сила на другите момичета е отнета завинаги. Започва шеметно приключение, в което съвременният свят се преплита с магичното и всеки читател търси границата между реалност и фикция. Разбира се, и тук, като в живота и във всяка добра история, има любов. Неда среща овчаря Марко и привличането помежду им е непреодолимо. На него обаче младите трябва да устоят, защото самодиви и овчари не бива да бъдат заедно. Те са във вечен дуел – ту си помагат, ту си пречат, любят се и силно се мразят, вечно се препират и гонят, но не могат едни без други. Така и природата не може без тяхното единство.

Всяка жена носи в себе си душа на самодива, всяка може да бъде и красива, и опасна, но сама избира колко от природата на самодивата да покаже, смята Искра Урумова. Героите са изтъкани от противоположности като добро и зло например, такива са всички реални хора. Ние сами решаваме как да се представим пред света, убедена е авторката. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Искра Урумова може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43