Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 бебета проплакаха в болницата в Момчилград от началото на годината

10 са новородените в многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Сергей Ростовцев" в Момчилград от началото на тази година. Това отчетоха от здравното заведение в Деня на родилната помощ. По повод празника в родилно отделение получиха цветя и поздрави от ръководството на община Момчилград. 

Първото, проплакало в болницата бебе, е момиче. То се роди на 3 януари и тежеше точно 3 килограма. Родителите на бебето, които са от кирковското село Първица, му дадоха името Елиф. През следващите 3 седмици в родилно отделение на момчилградската болница са родени още 9 бебета.

През миналата 2018 година в здравното заведение са проплакали общо 152 новородени, което е с 21 повече в сравнение с предходната 2017 година. 

60 процента от родилките през миналата година са от община Момчилград. Следват ги тези от общините Кирково, Джебел и Кърджали. 

Продължава тенденцията в момчилградската болница да раждат родилки от вътрешността на страната. През миналата година е имало такива от Пловдив, Хасково, Стара Загора и дори София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е тематична!

Такситата в Кърджали ще возят на 4 лева за курс в рамките на града

Шофьорите на таксита в Кърджали от утре, 24 април ще таксуват клиентите с 4 лева по системата, наричана от тях "от точка до точка".  Досега за същата услуга се заплащаше 3,50. Таксиджиите предупреждиха за повишението от 50 стотинки едва днес. Те не дадоха смислено обяснение защо точно цената се увеличава, макар и само по-малко от 15 %.

публикувано на 23.04.24 в 17:01
Перперикон

Съкровищата на скалния град на траките светват

Едва ли има човек в страната, който да не свързва Кърджали с Перперикон. В годините скалният град на траките се превърна в емблема не само на областния град, но и на региона и фокусира вниманието на туристи от близо и далеч. Археологически комплекс Перперикон най-големия мегалитен паметник в България е на 18 км от Кърджали. Той се състои..

публикувано на 23.04.24 в 16:15

Боико Синапов: Фермерите продават агнешкото на цена около 10 лева за килограм

Няма увеличение на цената на агнешкото месо от страна на производителите. Това коментира председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов. Според него, фермерите са успели да задържат миналогодишните цени от 9 - 10 лева за килограм живо тегло. Разликата в цените идвала от търговците, защото при приозводителите тя е почти без..

публикувано на 23.04.24 в 15:05

Позволяват първата имунизация срещу коклюш да бъде на месец и половина при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана  месец и половина след раждането на бебето. Досега тя се прилгаше след втория месец според Имунизационния календар. Това бе решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева, заместник-министъра на..

публикувано на 23.04.24 в 14:12

Няма регистрирани случаи на коклюш в Кърджали

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Кърджали.  Това съобщи директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.  Той обясни какви са симптомите на болестта. Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на..

публикувано на 23.04.24 в 11:30
Румен Радев

Президентът насрочи извънредните местни избори за общински съвет в Хасково за 23 юни 2024

Президентът Румен Радев насрочи с указ изборите за общински съветници в Хасково за 23 юни. Вотът беше касиран заради констатирани нарушения в голям брой СИК в Хасково и неестествено висок брой недействителни бюлетини. Така резултатът беше обжалван в съда от политическите формации „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално..

публикувано на 23.04.24 в 10:06

Здравната комисия на НС заседава спешно заради заразените с коклюш

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 09:52