Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Карамфилов: Пациентите от Кърджалийско са предизвикателство за инвазивните кардиолози

Д-р Кирил Карамфилов
Снимка: Стаматина Никова

Около 1000 пациенти на година преминават и получават помощ в лабораторията по инвазивна кардиология в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Статистиката сочи, че в България пациентите с миокарден инфаркт, които имат най-голяма полза от инвазивната кардиология и не са обхванати от лекарите специалисти, днес е под 20 на сто. Броят им е намалял драстично за около 10-15 години, когато са били над 60 процента. Това каза за Радио Кърджали доц. Кирил Карамфилов, специалист по кардиология и инвазивна кардиология. Завършил е медицина  в МУ София през 2002 година с пълно отличие и е удостоен със Златен Хипократ. В момента оглавява Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница и е методичен ръководител на Лабораторията по инвазивна кардиология при МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.
Лабораторията в Кърджали ще навърши в началото на март 10 години от създаването си. Доц. Карамфилов помага при най-сложните случаи. "Това, което мога да кажа за пациентите тук - традиционно идват по-късно, традиционно по-малко се лекуват и когато на масата попадне един типичен случай, ние имаме доста проблеми - съдовете са с изключително голямо количество калций, трудно можем да манипулираме с нашите водачи, стентове, балони. Дифузни са, т.е, засегнат е повече от един съд. Това са пациенти, които не са обръщали дълго време внимание на здравословното си състояние... Тези пациенти са сериозно предизвикателство, не са ни най-любимите, но това е тъмната страна. Светлата е, че когато хората получат адекватно лечение и адекватни съвети какво да правят, те са много изпълнителни, което пък е предпоставка за максимално добри резултати." Това коментира доц. Карамфилов
Инвазивната кардиология е една от най-бързо развиващите се специалности в медицината въобще. 99.9 процента от процедурите завършват с успех, а усложненията са сведени до под 1 процент от случаите.
Българинът боледува много, смята доц. Карамфилов. "Специално сърдечно-съдовите заболявания са нещо, което в голяма степен мори нас, българите. Последните години се забелязва тенденция на подобряване на здравната култура у много хора. Повечето млади се интересуват за своето здравословно състояние, за своя рисков профил и предприемат необходимите мерки", коментира доц. Карамфилов. Профилактичните прегледи, повишаването на здравната култура, както и създаването на центрове по инвазивна кардиология във всеки областен град води до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в България.


Още за инвазивната кардиология и нейните методи, за симптомите на инфаркта, за първите реакции след острата режеща болка в гърдите, за тежките случаи в практиката и за човешкото "Благодаря", което осмисля цялата работа на кардиолозите и лично на доц. Кирил Карамфилов, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с него в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
 Десислава Лазарова

"Градски приказки" снима филм за кукерите от Ивайловград

Къде летуват кукерите? В търсене на отговор на този въпрос Десислава Лазарова и Ева Димитрова от ютуб канала "Градски приказки" започват да снимат филм за кукерите от Ивайловград.  Двете дами тръгват по следите на кукерите от Ивайловград още от януари, по време на празника Сурва в Перник.  Идеята е на Десислава и е стара, отпреди 5-6 години, но..

обновено на 27.03.24 в 21:03
д-р Диана Вълчева

Д-р Вълчева: Туберкулозата е лечима, но профилактиката ѝ е изключително важна

Леко увеличение в заболеваемостта от туберкулоза сочат данните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. От януари досега новорегистрираните с това заболяване са 8 души, като четиримата са от едно семейство. Сред тях са 17-годишна майка и едногодишното ѝ бебе. В началото на миналата година новите случаи са били..

публикувано на 27.03.24 в 15:14
Офицери и войници от Втора българска армия в превзетата Одринска крепост

Навършват се 111 години от Одринската епопея, почитаме българските бойци и тракийските бежанци

На 26 март се отбелязват 111 години от битката при Одрин, щурма на българската армия и падането на смятаната за непревземаема Одринска крепост. Едновременно с това честваме и Деня на Тракия. На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски..

публикувано на 26.03.24 в 18:26
Димитър Неделчев

Димитър Неделчев: Бивши кукери няма

Бивши кукери няма, това ти е в кръвта. Запалиш ли се един път и няма отказване, категоричен е Димитър Неделчев. Той е кукер и син на основателя на кукерската групо в кв. "Лъджа" в Ивайловград Иван Неделчев. Тя е създадена през 1980 г., тогава е и първото ѝ участие на фестивала в Перник. Там иваловградчани печелят наградата на журито за автентично..

публикувано на 26.03.24 в 16:23
Красимир Премянов

България чества подвига на тракийци

Денят на Тракия ще бъде отбелязан в цялата страна на 26 март с поклонение пред паметниците, свързани със съдбата на тракийци, включително и паметниците на Кап. Петко Войвода, като патрон на нашата организация, каза пред Радио Кърджали Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Навсякъде тракийските дружества са..

публикувано на 26.03.24 в 08:55
Владимир Колев

Владимир Колев: Българските деца са сред най-добрите по английски език

Българските деца са сред най-добрите в изучаването на английски език. Това сочат наблюденията на директора на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев. Организацията съществува от 16 години. В момента в нея има 178 активни членове – средни и частни училища, както и езикови центрове от цялата страна. „Членуват всички училища,..

публикувано на 22.03.24 в 17:14
Неделино

Регионалният съвет за развитие решава за спа, туристически и фестивален център в Неделино

Повече за концепцията за интегрирани териториални инвестиции от област Смолян и то в частта, касаеща община Неделино можем да чуем в интервюто на Радка Петкова с кмета на Неделино Боян Кехайов.

публикувано на 20.03.24 в 14:27