Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За белоглавите лешояди, семейните драми в гнездото и инстинкта да бъдеш родител

Снимка: архив ДПП "Врачански Балкан"

Краят на зимата и началото на пролетта е един от най-важните периоди в живота на белоглавите лешояди - това е времето, в което снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно и непрекъснато се грижат в следващите два месеца, докато се излюпи малкото пиле. 80 двойки от общо 95 преброените по време на мониторинга, който приключи преди дни, вече мътят, съобщиха от фондация По-диви Родопи. Не всичко обаче протича идилично и спокойно. И тази година природозащитниците наблюдават опити за отклоняване от родителските задължения, като това на младия белоглав лешояд Севт, който изчезна за цели три дни и остави партньорката си на ръба на изтощението. Какво се случва, ако яйцето остане без грижа, какви опасности дебнат двойките по време на гнездовия период, добри родители ли са белоглавите лешояди? 
Опитът показва, че някои от двойките не успяват да отгледат своето поколение. Една от причините за гнездови неуспех е рязкото застудяване, каквото наблюдавахме наскоро. Температурите падат десет и повече градуси. При тези условия много по-бързо и лесно при невнимание и неопитност на птиците яйцето може да изстине и зародишът да загине. Естествено, голяма опасност в този период има и когато има човешко присъствие в района на гнездата, тоест качване по върха, викане, шум, може да прогони птиците от гнездото и дори това да е краткотрайно - за 15-20 минути, яйцето ще изстине и ще загине. В тези скални комплекси гнездят и гарвани, които само чакат някое яйце да бъде изоставено, за да се нахранят с него. Това разказа за Радио Кърджали Волен Аркумарев от Българското дружество за защита на птиците.
В момента от 95 сформирани двойки белоглави лешояди в Източните Родопи, 80 вече са заели гнездата и мътят своето потомство. Първите малки лешоядчета се очакват в началото на април. По време на почти двумесечното мътене и двамата родители се редуват в гнездото.
Те са изключително грижовни родители. В студените зимни месеци неотлъчно стоят до яйцето, след това до малкото през дъждовнат апролет, като му пазят завет и го пазят от дъжда. През лятото, когато стане твърде горещо на тези напечени скали с южно изложение, възрастните лешояди могат да прекарат с часове с разперени крила над малките, пазейки им сянка, за да не загинат от прегряване, разказа още Волен Аркумарев. Те знаят, че имат само един шанс за размножаване и едно яйце и полагат всички усилия то да се излюпи, да бъде отгледано и да излети успешно от гнездото, каза още той.
Разбира се, в света на птиците не липсват и любопитните истории. Като тази на белоглавия лешояд Севт, който е маркиран с предавател и затова може да бъде проследяван. За Севт това ще бъде първата година с опит за гнездене. Той е уловен и маркиран с цветен пръстен в Израел по време на своите младежки скитания. След това се завръща в родните Източни Родопи, където през 2017 г. е маркиран с GPS предавател от екип на дружеството. Тази година Севт ще стане на 6 години и вече е готов да поеме отговорността за отглеждане на свое собствено поколение. Двамата млади родители замътиха единственото си яйце още в началото на февруари. В началото на март обаче Севт повери грижите за яйцето на своята партньорка в продължение на 4 последователни дни и изчезна по Гърция. Въпреки очакванията на екипа за провален гнездови сезон, той отново се завърна в района на гнездото и на свой ред мътеше яйцето 3 дни.
Цялата любопитна история на Севт и имало ли е "семеен скандал" в гнездото, може да научите от интервюто на Станислава Георгиева с Волен Аркумарев от БДЗП в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21