Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За шофьорите: Сменяме зимните гуми с летни

Снимка: БГНЕС

От 1-ви март шофьорите могат да сменят зимните гуми с летни.  Това гласят новите промени в закона по пътищата. 

Когато дългосрочната прогноза за времето е за температури над 7 градуса, всеки водач на моторно превозно средство, спокойно можете да смени зимните гуми с летни.  Съветват от съюза на българските автомобилисти.

Летните гуми работят безпроблемно до 0 градуса по Целзий, но щом температурата падне под нулата, характеристиките им рязко се влошават. Ако температурите са над +7 градуса, пък е силно непрепоръчително да се кара със зимни гуми. Какво още препоръчват специалистите чуйте в интервюто на Божидар Чолаков с инж. Мицислав Динински, собственик на автосервиз:

Трябва много внимателно да следим прогнозата за времето, първо. Второ – всеки един трябва да знае къде ще използва автомобила. Защото ако в момента в по-южните градове можем да управляваме автомобила с летни гуми, то при едно посещение в планината, там човек определено трябва да има и зимни гуми. Природата поднася своите изненади във всеки един момент. Минават ли се високопланински проходи автомобилът трябва да бъде оборудван със зимни гуми, понякога и през май месец. 

Каква трябва да бъде дебелината на грайфера на лятната гума? Препоръчителни ли са универсалния тип гуми? Кога се налага баланс на гумите? Трябва ли да се подготви автомобилът за летния сезон, както се прави за зимния? Отговорите на тези въпроси може да чуете в интервюто на Божидар Чолаков с инж. Мицислав Динински.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22
Трифон Ламбов

Читалището в Тополовград става на 130 години

Сто и тридесет години ще честват в Тополовград от създаването на читалището си „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ през месец май. Годината е избрана неслучайно. „ Първите източници за читалището в Тополовград ги черпим от една публикация в сливенски вестник от 1894 г., в която се казва, че в Каваклий, старото име на Тополовград, има богато..

публикувано на 12.04.24 в 20:00