Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Петков: Има хроничен недостиг на общопрактикуващи лекари в област Кърджали

Незаетите лекарски практики и текучеството на медицинските специалисти са само малка част от проблемите, пред които са изправени лекарите в Кърджалийско. Сега на дневен ред излиза и опасността от заличаване на лекарски практики след началото на месец юни тази година. Казусът не е само за нашата област, но и за цялата страна. Причината - това е крайният срок, в който общопрактикуващите лекари трябваше да придобият специалност по обща медицина, детски болести, вътрешни болести или спешна медицина, за да продължат да практикуват. Доколко реална е тази опасност и колко големи са заплахите за пациентите? 
Българският лекарски съюз няма информация за дипломите на лекарите. При нас колегите идват за удостоверения и е достатъчно да са членове на БЛС. От това, което знаем и имаме като косвена информация, джипитата без специалност не са много. Това няма да се отрази съществено върху общата картина на обслужването, коментира за Радио Кърджали председателят на регионалната колегия на БЛС в Кърджали д-р Стоян Петков.
По новата здравна карта, която е в сила от 2018 година, за област Кърджали са необходими 100 практикуващи лекари, ние имаме 58, което значи, че половината липсват, каза още д-р Петков. Според него терминът "незаети практики" не е актуален. Става дума по-скоро за липса на общопрактикуващи лекари. Много са вероятно причините - и обективни и субективни. Такава е била картината на практиките буквално от 2000 година, когато се сключи рамковият договор. Още оттогава има една тенденция на голям брой незаети практики, твърде много общопрактикуващи лекари дойдоха от вътрешността, ние нямахме собствени, една част от тях напуснаха. Така или иначе един хроничен недостиг на общопрактикуващи лекари е налице. Завършващите колеги всички искат да специализират някъде - в големи болници, в големи градове, дори в чужбина. Струва ми се, че интересът е все повече и повече нататък и интересът към общопрактикуващите лекари сякаш намалява, каза още д-р Петков.
Няма да има криза в обслужването на пациентите от общопрактикуващите лекари след юни тази година, когато е крайният срок, който държавата даде на джипитата да придобият специалност, за да продължат да практикуват. Тези пациенти, които останат без личен лекар, заради заличена практика, ще се прехвърлят при друго джипи, е неговото мнение

Това, че не достигат лекарите, съвсем не означава, че има необхванато население. Всички хора имат общопрактикуващ лекар. Само за миналата година, не съм съвсем сигурен в числото, но около 162 хиляди души са направили избор за личен лекар. Но не бива да забравяме, че от тия 160 хиляди, 43 хиляди души са неосигурени. Много по-голям проблем, струва ми се, че представлява нарастващият или постоянно задържан брой на неосигурените  пациенти, отколкото броя на общопрактикуващите лекари. Нашите общопрактикуващи лекари се приспособиха към тези обстоятелства. Вярно, че се оформиха големи практики на места, но те пък имат възможност да наемат допълнително лекари, медицински специалисти. Аз поне отдавна не съм чувал да има оплаквания от хора примерно, че им е отказано медицинско обслужване заради това, че не са намерили личния си лекар или че нямат такъв, коментира още д-р Стоян Петков.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с председателя на регионалната колегия на БЛС в Кърджали д-р Стоян Петков може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33