Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саксофонистката Цвета Карагеоргиева: "Открих джаза благодарение на моя учител Владимир Хаджииванов (доктора)"

Саксофонистката Цвета Карагеоргиева представи първият си самостоятелен албум в известен кърджалийски клуб. CD - то  включва 10 композиции, написани и продуцирани от музиканта Александър Леков и носи романтичното заглавие City Night Lights .
Цветана Карагеоргиева е родена в Пловдив. Заедно с нейната сестра близначка веднага се превръща в новина, за която пише местния пловдивски вестник. С баща фолклорен музикант и майка счетоводител, но хоби музикант, музиката е неизменна част от нейното ежедневие. На 6 годишна възраст вече посещава уроци по пиано и солфеж, но в последствие започва да се занимава с фолклор и завършва музикалното училище в Широка Лъка. Със завръщането си в Пловдив, се записва в Академията за Музикално и Танцово изкуство и още през първата година, вдъхновена от новата музикална среда, започва да посещава уроци по саксофон при саксофониста на джазовата формация „Бели Зелени Червени“ Владимир Хаджииванов (доктора). След като завършва музикалната академия, пътува почти целогодишно на турнета в   Швейцария, Кипър, Гърция, Германия и Австрия. Пет години по-късно, заедно с бъдещия си съпруг, се записва в едно от най-старите джазови училища в Европа, Висшето Училище за Джаз в Берн, при швейцарския саксофонист Самуел Цинк. След 15 годишен престой в Берн се завръща със съпруга си в Пловдив и защитава магистърска степен по музикален мениджмънт. Продължава да свири в музикални клубове, на джаз фестивали и концерти с различни музикални формации.

"Открих джаза благодарение на моя учител Владимир Хаджииванов (доктора)" - споделя Цвети. "Благодарение на джаза се запознах и с моя бъдещ съпруг и така започнахме заедно да свирим" - продължава майсторката на саксофона. "Много се радвам да гостувам в Кърджали, защото моят баща е от село Сусам, а за да се стигне от Пловдив до Кърджали се минава през това село. Това пътуване ме връща в моето детство и за това съм много щастлива".

Цвета Карагеоргиева определя стила на първия си албум като Smooth Jazz, който е "първата и любов". "Това е стилът на моите любими саксофонисти като Кени Джи и Дейвид Санборн".

Цялото интервю с Цвета Карагеоргиева чуйте в звуковия файл.


.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22