Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неописуеми гледки и нежни аромати радват сетивата през пролетта на Моняк

Снимка: Дарина Стоянова

Има едно място край Кърджали, което всеки, който го види през пролетта, остава запленен от красотата му. Място, което е подходяща туристическа дестинация, както през почивните дни, така и през работните; което може да посетите след тежкия и уморителен ден, и което ще ви зареди с толкова положителна енергия, че няма да почувствате оставащите дни до уикенда. Може да отидете по всяко едно време през деня до него, защото се намира само на около 6 километра от града. Разбира се, има и други обекти, които представляват интерес и се намират на почти същото разстояние от Кърджали, но това е единственото, според мен, което ще радва сетивата ви крачка след крачка през тази част от годината. И това е крепостта Моняк. Тя се намира на 2 километра южно от село Широко Поле, а до нея може да се подходи както от селото, така и покрай детския лагер по стария път за Широко поле, непосредствено покрай отбивката за него. Пътят е маркиран, но по-добре е да оставите автомобила си на паркинга и да продължите нагоре пеша. По-време на изкачването и от върха се открива прекрасна панорама - красивите склонове на планината, а ниско долу - язовир Студен кладенец. 
Аз лично препоръчвам, когато влезете през входа на крепостта да продължите покрай стената й и така все по края на платото, а не по пътечката, докато стигнете най-високата точка, защото гледката е неописуема през цялото време. Като се започне от жп спирката Желязна врата, погледът се плъзва към града и Водното огледало в далечината, оттам към античната и средновековна крепост Вишеград, с която Моняк има пряка визуална връзка; устието на река Върбица; село Лисиците, до което се достига по най-дългия въжен мост в България и тракийския култов комплекс над него, който е обсипан със скално-изсечени ниши в причудливи скали. Стигнете ли до най-високата точка, погледът ви ще се ширне към язовир Студен кладенец, островът на Муфлоните и Малкият и Големият сипей в далечината.
Облачно ли е, любителите на снимките могат да запечатат приказни панорами с невероятно небе, килими от цветя в най-различни багри и обсипани с цвят дървета. 
Мястото е чудесно за разходка и с деца, но не ги оставяйте без надзор, ако минавате по края на платото. Внимавайте и ако ходите по скалите, защото освен, че са опасни, ако са мокри се пързалят доста.
Каква е историята на крепостта разказва екскурзоводът Георги Кючуков в прикрепения звуков файл.
Вижте още
Полина Стефанова и Галин Ангелов

Музиката е лекарството в дните на карантина за много изпълнители

В тези дни на национална изолация много хора си останаха по домовете. Повече от седмица в социалната мрежа фейсбук хората на изкуството изнасят, концерти, поздравяват с изпълненията си всички, които са си у дома и призовават да спазват карантината. Народната изпълнителка Полина Стефанова и съпруга ѝ Галин Ангелов също направиха своето домашно..

публикувано на 28.03.20 в 16:04

Смиляна Захариева: През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване

Родена в Пловдив, но с родопски корени е Смиляна Захариева или най-мощния глас на планетата с което е известна изпълнителката.   На 27 септември 2018 година пловдивчанката постига нов световен рекорд за мощен глас в книгата на Гинес, след като уредът засича 113.8 децибела на 2.5 разстояние. След призив във фейсбук да изразим подкрепа за..

публикувано на 28.03.20 в 13:55

Деца от ОДК Смолян изнасят концерт в социалната мрежа

Пандемията от вирусологичното заболяване COVID-19 накара много хора да се затворят по домовете си. В такъв момент е много трудно да задържиш най-малките вкъщи. Освен, че учат дистанционна, те имат нужда и от забавления. Още повече, когато децата се занимават и творческа дейност и са свикнали и имат нужда да се изявяват.   Ръководството от Център за..

публикувано на 28.03.20 в 13:40
Кирково

Вместо празник на община Кирково провеждат заседание на кризисния щаб

Вместо да празнуват празника на общината в Кирково се провежда заседание на общинския кризисен щаб. Днес община Кирково отбелязва 106 години от основаването си като общински център, но поради наложените мерки и забрани от Министъра на здравеопазването и Министерски съвет празника няма да се проведе. Бяха предвидени спортни прояви,..

публикувано на 26.03.20 в 14:48

Pavell & Venci Venc’ с нов сингъл и видео…, но без да знаят

Преди около година, по средата на нощ прекарана в студиото, Pavell & Venci Venc’ тайно от екипа си публикуват в YouTube току-що създадена песен („За последен път“), която по-късно влиза в новия им албум „Upgrade“. Сега, по средата на карантина заради побеснял вирус, екипът им и някои от най-любимите им приятелки и..

публикувано на 24.03.20 в 10:49

Румяна Профирова: Българските учители превърнаха еволюцията на дигитализацията в революция на дистанционното обучение

В училищата из цялата страна от 16 март е въведено дистанционно обучение. Тази мярка беше предприета заради разпространението на коронавируса и затварянето на всички учебни заведения. Всички преживяваме едни от най-трудните моменти в нашата история – борбата със смъртоносен вирус, но учителите направиха всичко възможност да бъдат близо до..

публикувано на 26.03.20 в 09:00
Златния коран

В родопското село Чепинци се пази "Златния коран"

Родопите имат много неща с които да се похвалят - най-обширната планина в България, родопската песен „Излел е Дельо хайдутин“ лети в космоса, в Родопите се намира и единственият в България коран, в който името на Аллах е изписано със златни букви. "Златния коран" се намира в джамията в село Чепинци, община Рудозем. В миналото си селото е..

публикувано на 24.03.20 в 11:15