Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живописните места в община Лъки

12
Центъра на град Лъки
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиМалката, но красива община Лъки със своите 11 села, намираща се на територията на област Пловдив, предлага интересни и живописни места, които може да посетите за ден.
Община Лъки е разположена в Североизточната част на Западните Родопи. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Смолян и Баните. Ако имате път към китното градче, населено с гостоприемни и трудолюбиви хора, не пропускайте да посетите няколко местни забележителности, за които не се изисква нищо специално, освен любов към природата.
В региона се намират много природни забележителности „Скалния мост”. Намира се на около 6 км. от гр. Лъки по пътя в посока с. Белица, в местността Шапран дупка. „Скалния мост” е голяма скала върху която природата и водата са торили хилядолетия, за да видим ние днес този феномен. По същия път след село Белица на същата река се намира водопад “Гюмбюртията” на около 2 км. след с. Белица, в близост до резиденцията на ДЛС „Кормисош“. В близост до селото може да посетите и пещерата, както я наричат местните.

Другата забележителност която си струва да посетите е Кръстова гора. Тя е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, от нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.
През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.
Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден на 14 септември. На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите. Вече 8 години тук на това място се връща да благодари на Бога, че се е излекувала Вася Кръстева от София.

Други места които си струва да се посетят са водопад „Сливодолското падало”. Той е най-високият водопад в Родопите (52м). Разположен е в живописна местност сред прохладните гори на резервата “Червената стена”. Красиви са карстовите образувания над водопада с извиращата изпод висока канара вода. Водопадът се намира на границата между община Лъки и община Асеновград. До него може да се стигне по пътека, която започва непосредствено след тунела, след с. Бачково, по пътя Асеновград-Смолян.
Другото място, което обезателно трябва да посетите, ако сте в района на Лъки е водопад „Свети дух“ по река Манастирска, с пад на водата 15 м., покрай който е изградена едноименна живописна екопътека. Тя е с обща дължина около 4 км.

Във всяко село в общината има поне по една къща за гости в която може да отседнете. Пламен Марудов от село Дрянов, вече дълги години посреща гости от цялата страна.

Освен с красотата на планината, това място може да ви грабне и с вкусните местни специалитети които правят тук. Роса Чукалова от Дряново издава някои рецепти за местни родопски ястия, като качамак, тенурки  и разказва за историята на селото.

С това могат да ви пленят Родопите, красива природа, вкусна храна, легенди за стари времена и добри хора с големи родопски сърца.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 


Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Днешният епизод е е дновременно полезен и развлекателен, заради кризата, пред която сме изправени и която поставя живота ни на друга предавка. В първата част на предаването Илияна Типова разговаря с Маргарита Мандражиева - единствената жена в екипа на звукорежисьорите в ефира..

публикувано на 30.03.20 в 18:09
Полина Стефанова и Галин Ангелов

Музиката е лекарството в дните на карантина за много изпълнители

В тези дни на национална изолация много хора си останаха по домовете. Повече от седмица в социалната мрежа фейсбук хората на изкуството изнасят, концерти, поздравяват с изпълненията си всички, които са си у дома и призовават да спазват карантината. Народната изпълнителка Полина Стефанова и съпруга ѝ Галин Ангелов също направиха своето домашно..

публикувано на 28.03.20 в 16:04

Смиляна Захариева: През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване

Родена в Пловдив, но с родопски корени е Смиляна Захариева или най-мощния глас на планетата с което е известна изпълнителката.   На 27 септември 2018 година пловдивчанката постига нов световен рекорд за мощен глас в книгата на Гинес, след като уредът засича 113.8 децибела на 2.5 разстояние. След призив във фейсбук да изразим подкрепа за..

публикувано на 28.03.20 в 13:55

Деца от ОДК Смолян изнасят концерт в социалната мрежа

Пандемията от вирусологичното заболяване COVID-19 накара много хора да се затворят по домовете си. В такъв момент е много трудно да задържиш най-малките вкъщи. Освен, че учат дистанционна, те имат нужда и от забавления. Още повече, когато децата се занимават и творческа дейност и са свикнали и имат нужда да се изявяват.   Ръководството от Център за..

публикувано на 28.03.20 в 13:40
Кирково

Вместо празник на община Кирково провеждат заседание на кризисния щаб

Вместо да празнуват празника на общината в Кирково се провежда заседание на общинския кризисен щаб. Днес община Кирково отбелязва 106 години от основаването си като общински център, но поради наложените мерки и забрани от Министъра на здравеопазването и Министерски съвет празника няма да се проведе. Бяха предвидени спортни прояви,..

публикувано на 26.03.20 в 14:48

Pavell & Venci Venc’ с нов сингъл и видео…, но без да знаят

Преди около година, по средата на нощ прекарана в студиото, Pavell & Venci Venc’ тайно от екипа си публикуват в YouTube току-що създадена песен („За последен път“), която по-късно влиза в новия им албум „Upgrade“. Сега, по средата на карантина заради побеснял вирус, екипът им и някои от най-любимите им приятелки и..

публикувано на 24.03.20 в 10:49

Румяна Профирова: Българските учители превърнаха еволюцията на дигитализацията в революция на дистанционното обучение

В училищата из цялата страна от 16 март е въведено дистанционно обучение. Тази мярка беше предприета заради разпространението на коронавируса и затварянето на всички учебни заведения. Всички преживяваме едни от най-трудните моменти в нашата история – борбата със смъртоносен вирус, но учителите направиха всичко възможност да бъдат близо до..

публикувано на 26.03.20 в 09:00