Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жинка Толсузова: Този албум е отдавнашна моя мечта

Жинка Толсузова
Снимка: Личен архив



Жинка Толсузова е родена е на 3 октомври 1963 година в село Загражден, община Баните, област Смолян.

Родена съм в село Загражден – много красиво родопско селце в община Баните. От малка съм закърмена с народните песни. От майка ми, която не е между живите, от нея знам песни. Още от 4-5-годишна възраст съм била по сцените. Основното си образование завърших в моето си родно село.  През 1978 година ме приеха в Широка лъка. Там срещнах толкова добри учители, които ми дадоха добър старт. Аз съм възпитаничка на г-жа Мария Каранлъкова, сега Кисьова по мъж.

Майка ми Златка Рекова, тя пееше много хубаво. Повечето песни ги знам от нея, от леля Събка Бозукова, от моята вуйна Шинка Рекова, от кака Райка има също песни. В Родопите всички пеят и нашият род е певчески. Гордея се, че съм роднина с родопския изпълнител Румен Родопски и Савка Сариева. Втори братовчеди сме, разказва Толсузова. Жинка Толсузова

Жинка Толсузова има издаден компакдиск с български народни песни от Родопите. Албумът се казва „Песни от Загражден“. Народната певица е събрала 11 автентични песни, типични за Загражден.

Аз съм избрала песни, които не са чувани, не са известни. Това е най-важното, да запазим старите, автентични песни, които нашите прабаби и прадядовци са ги запазили в толкова трудни времена и вярвам ще бъдат популяризирани. Всички знаем, че родопчани са много музикални. Повечето свирят на гайди, пеят. Хората са широкоскроени, добродушни и гостоприемни, разказва изпълнителката от Загражден.  

С песента „Карай ма пампур“, Жинка Толсузова печели специалната награда „С пените на Радка Кушлева“ през 1993 година.

Тази песен е от моето село, от моята вуйна Шинка Рекова съм я научила, разказва Жинка.

Първата песен в албума е „Оти ми плачеш, бубайче“

Тази песен я знам от моя прадядо. В Широка лъка, моята учителка Мария Каранлъкова ми я каза по-друг вариант. Много хубава песен, много. Песента „Страхил ми загубил“, също я знам от моя прадядо. Той много я пееше.

Предпочитам да пея бавни песни, като пея такава песен, всичко забравям и все едно светът е мой – разказва Жинка. 

Създаването на този албум е отдавнашна мечта на изпълнителката. В този проект тя работи с проф. Милчо Василев, Георги Андреева, Костадин Генчев. Музикалният съпровод е на оркестъра за народна музика на Българско национално радио, а песните „Повдигни се, тевна мъгла“ и ‚Арда е мътна текнала“ са под съпровода на Костадин Атанасов на гайда. Благоевградският диригент и композитор Петьо Кръстев участва в три от песните, като съпровожда с тамбура. Продуцент на албума „Песни от Загражден“ е БНР.  Жинка Толсузова

Жинка Толсузова е майка на три деца.

Радвам се, че и децата ми Златка, Искра и Асен, също пеят и са наследили обичта ми към традициите – разказва тя. 

Чуйте цялото интервю в прикачения зувков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22