Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха официално реновираната сграда на ЕГ "Христо Ботев" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"




С инструментала на песента  "Де е България?" в изпълнение на фанфарния оркестър под ръководството на г-жа Мария Митрева към Езиковата гимназия Христо Ботев, днес в училищния двор на гимназията и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ започна официалната церемония по откриване на обект "Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност". На нея присъстваха областния управител Никола Чанев, кметът Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска, зам.-кметът Веселина Тихомирова, началникът на РУО Гроздан Колев, общински съветници и директори на училища. 

 

 

Общата финансова стойност на проект “Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали” е почти 14 млн. лв., от които съфинансирането от Европейския съюз е в размер на  близо 12 млн. лв., националното съфинансиране е малко над 2 млн. лв., а съфинансирането от община Кърджали над 37 хил. лв. За сградата на Езиковата гимназия и основното училище са изразходвани почти 3 млн. лв. Директорът на езиковата гимназия Маноил Димитров, обобщи за Радио Кърджали какво е сторено в рамките на ремонта:

В рамките на проекта са ремонтирани фасадата, класните стаи са ремонтирани и обзаведени с нови мебели, обновени са спортните площадки, обособени са сцена на открито и кътове по интереси. За отоплението е изградена система на газ. В момента сградата се отоплява изцяло на газ. Фасадата на сградата е санирана, но е запазен автентичният й облик. 



 

По стълбището на сградата е обособена рампа, която позволява достъпа на деца в неравностойно положение.

Утре, 16 януари предстои официална заключителна церемония по проект "Обособяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали", която ще се проведе от 12.00 ч. в сградата на СУ "П. Р Славейлков". В СУ "Отец Паисий" ще почакат с прерязването на лентата, заради инцидентът който стана в края на миналата година, където падна част от мазилката на стълбището и това наложи отново преразпределяне на учениците в други сгради, заради осигуряване на безопасността на децата и персонала. 



Чуйте репортажът в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кемтове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38