Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 януари правят символична първа копка на ГКПП "Рудозем-Ксанти"

Адриан Петров: Сбъдва се една чакана мечта на родопчани от началото на демокрацията

На 24 януари, петък, ще бъде направена първата символична копка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Рудозем-Ксанти". Така ще се даде старт на строителство, което за родопчани е чакана, лелеяна мечта от началото на демокрацията, подчерта зам.-областния управител на област Смолян Адриан Петров.  През 1995 година е подписана спогодбата за изграждане на граничните пунктове с Република Гърция.
Ще бъдат изградени три отделни пътни трасета с четири самостоятелни ленти за движение и в двете посоки, а прогнозната е през пункта да преминават около 4 300 автомобила на ден. Защо се бави обаче обходния път на Рудозем и дали той ще върви паралелно със строежа на граничния пункт. Какви съоръжения ще бъдат изградени на бъдещата строителна площадка, какви пътни отсечки се изграждат паралелно с това, както и в какви срокове ще бъде пуснат самия пункт? Разговарям с областния управител на област Смолян Адриан Петров.



Каква е готовността на област Смолян да посрещне засилен трафик, след отварянето на ГКПП "Рудозем-Ксанти". Има ли предпоставки за пътни произшествия по трасето? Какви са сроковете за пускането на граничния пункт в действие? Продължава разговора ми със зам.-областния управител на област Смолян Адриан Петров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
 Десислава Лазарова

"Градски приказки" снима филм за кукерите от Ивайловград

Къде летуват кукерите? В търсене на отговор на този въпрос Десислава Лазарова и Ева Димитрова от ютуб канала "Градски приказки" започват да снимат филм за кукерите от Ивайловград.  Двете дами тръгват по следите на кукерите от Ивайловград още от януари, по време на празника Сурва в Перник.  Идеята е на Десислава и е стара, отпреди 5-6 години, но..

обновено на 27.03.24 в 21:03
д-р Диана Вълчева

Д-р Вълчева: Туберкулозата е лечима, но профилактиката ѝ е изключително важна

Леко увеличение в заболеваемостта от туберкулоза сочат данните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. От януари досега новорегистрираните с това заболяване са 8 души, като четиримата са от едно семейство. Сред тях са 17-годишна майка и едногодишното ѝ бебе. В началото на миналата година новите случаи са били..

публикувано на 27.03.24 в 15:14
Офицери и войници от Втора българска армия в превзетата Одринска крепост

Навършват се 111 години от Одринската епопея, почитаме българските бойци и тракийските бежанци

На 26 март се отбелязват 111 години от битката при Одрин, щурма на българската армия и падането на смятаната за непревземаема Одринска крепост. Едновременно с това честваме и Деня на Тракия. На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски..

публикувано на 26.03.24 в 18:26
Димитър Неделчев

Димитър Неделчев: Бивши кукери няма

Бивши кукери няма, това ти е в кръвта. Запалиш ли се един път и няма отказване, категоричен е Димитър Неделчев. Той е кукер и син на основателя на кукерската групо в кв. "Лъджа" в Ивайловград Иван Неделчев. Тя е създадена през 1980 г., тогава е и първото ѝ участие на фестивала в Перник. Там иваловградчани печелят наградата на журито за автентично..

публикувано на 26.03.24 в 16:23
Красимир Премянов

България чества подвига на тракийци

Денят на Тракия ще бъде отбелязан в цялата страна на 26 март с поклонение пред паметниците, свързани със съдбата на тракийци, включително и паметниците на Кап. Петко Войвода, като патрон на нашата организация, каза пред Радио Кърджали Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Навсякъде тракийските дружества са..

публикувано на 26.03.24 в 08:55
Владимир Колев

Владимир Колев: Българските деца са сред най-добрите по английски език

Българските деца са сред най-добрите в изучаването на английски език. Това сочат наблюденията на директора на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев. Организацията съществува от 16 години. В момента в нея има 178 активни членове – средни и частни училища, както и езикови центрове от цялата страна. „Членуват всички училища,..

публикувано на 22.03.24 в 17:14
Неделино

Регионалният съвет за развитие решава за спа, туристически и фестивален център в Неделино

Повече за концепцията за интегрирани териториални инвестиции от област Смолян и то в частта, касаеща община Неделино можем да чуем в интервюто на Радка Петкова с кмета на Неделино Боян Кехайов.

публикувано на 20.03.24 в 14:27