Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Агушевите конаци - най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите

20
Агушевите конаци


В този репортаж правим един подробен тур на най-големия феодален замък на Балканския полуостров, който се намира само на около 60 км от Кърджали. Наш екип посетихме Агушевите конаци в село Могилица, който в момента се стопанисва от наследниците на  Салих ага под формата на частен музей. Сегашните собственици успяват да поддържат това архитектурно чудо, чрез входна такса и от лични средства. 


Агушевите конаци 


В родопското село Могилица се намира най-големият късносредновековен феодален замък без аналог на Балканския полуостров - Агушевите конаци. 

Агушевите конаци се състоят от три последователно свързани двора с жилищни и стопански сгради и изолирани един от друг с вътрешни зидове. Във всеки двор се е намирал по един кладенец, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения. Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Комплексът от сгради е построен от трима майстори в продължение на 20 години - от 1820 до 1840г, за богатия турски феодал Салих ага и тримата му сина. 
Фамилията е била доста образована. Пътувала е често на различни места. Така се е образовала, осен това така е и търгувала. Именно от там са знаели и чужди езици: 
На приземния етаж се е намирало хладилното помещение, където се е съхранявало млякото и сиренето. 

 

На втория етаж е живяла фамилията. Посреща ни огромен просторен коридор. Нашият гид ни показа уникални стаи, оборудвани с най-модерната инженерна мисъл за времето.

 

Всяка стая в Агушевите конаци, където е живяла фамилията, е оборудвана с огнище и баня.

 

  

Кухнята на фамилията в Агушевите конаци е оборудвана с огнище, освен това в стените има отдушници през които е излизала миризмата от готвенето,а също така кислородът от тях е спомагал за подсилване на огъня.

 

 

Детската стая в конака е доста голяма и притежава още една стая до нея в която се отглеждали всички деца на фамилията.

 

От втория етаж излизаме навън, където се намира вторият двор, който е построен на по-високо ниво. 

 

Щорите по прозорците са изолирали слънчевата светлина отвън, а отвътре топлината.

  

Качваме се на третия етаж, където са настанявали гостите и търговците. Пред нас се разкрива просторен коридор, а на тавана има запазена уникална дърворезба. 

 

На този миндер е снимана сцена със Стефка Берова във филма "Време разделно".

 

На миндера под тавана "Слънце" са посрещали гостите и търговците. 

 

 В голямата стая, където са настанявали гостите има още една тайна стая със замаскиран вход. Носи се легенда, че от тайника са се подлушвали и така са научавали големите търговски тайни. 


Другата стая, която веднага прави впечатление е така наречената "Най-светлата стая", в която се е помещавала библиотеката с над 400 тома книги. Част от тях са запазени и до днес в НБ "Иван Вазов" в Пловдид. 

 

Чрез това изобретение се е внасяла и отсервирала храната в помещението, където е живяла фамилията, без да се налага ратаите да влизат вътре.

Чрез това изобретение, ратаите са внасяли храната, а също са отсервирали, без да се налага да влизат в помещенията, където е живяла фамилията.  

 Агушевите конаци е най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите. Те са свидетелство за традициите при градежа и архитектурата на аристократичното късносредновековно жилище. С екипа ни се изумихме от внушителните пространства и придобивки, които са имали за времето си.

 

Кулата е разположена в югоизточната част на конака и наподобява на морски фар. Отвън тя е украсена със стенописи, а вътрешното архитектурно оформление е изпълнено от чам, орех и череша. Струва си човек да посети това място, защото несъмнено ще се вдъхнови. 

Кулата е разположена в югоизточната част на конака и наподобява на морски фар. Отвън тя е украсена със стенописи, а вътрешното архитектурно оформление е изпълнено от чам, орех и череша. 


  Чуйте репортажът в който уредникът Ели Андреева разказва подробно за Агушевите конаци.

Вижте още
Полина Стефанова и Галин Ангелов

Музиката е лекарството в дните на карантина за много изпълнители

В тези дни на национална изолация много хора си останаха по домовете. Повече от седмица в социалната мрежа фейсбук хората на изкуството изнасят, концерти, поздравяват с изпълненията си всички, които са си у дома и призовават да спазват карантината. Народната изпълнителка Полина Стефанова и съпруга ѝ Галин Ангелов също направиха своето домашно..

публикувано на 28.03.20 в 16:04

Смиляна Захариева: През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване

Родена в Пловдив, но с родопски корени е Смиляна Захариева или най-мощния глас на планетата с което е известна изпълнителката.   На 27 септември 2018 година пловдивчанката постига нов световен рекорд за мощен глас в книгата на Гинес, след като уредът засича 113.8 децибела на 2.5 разстояние. След призив във фейсбук да изразим подкрепа за..

публикувано на 28.03.20 в 13:55

Деца от ОДК Смолян изнасят концерт в социалната мрежа

Пандемията от вирусологичното заболяване COVID-19 накара много хора да се затворят по домовете си. В такъв момент е много трудно да задържиш най-малките вкъщи. Освен, че учат дистанционна, те имат нужда и от забавления. Още повече, когато децата се занимават и творческа дейност и са свикнали и имат нужда да се изявяват.   Ръководството от Център за..

публикувано на 28.03.20 в 13:40
Кирково

Вместо празник на община Кирково провеждат заседание на кризисния щаб

Вместо да празнуват празника на общината в Кирково се провежда заседание на общинския кризисен щаб. Днес община Кирково отбелязва 106 години от основаването си като общински център, но поради наложените мерки и забрани от Министъра на здравеопазването и Министерски съвет празника няма да се проведе. Бяха предвидени спортни прояви,..

публикувано на 26.03.20 в 14:48

Pavell & Venci Venc’ с нов сингъл и видео…, но без да знаят

Преди около година, по средата на нощ прекарана в студиото, Pavell & Venci Venc’ тайно от екипа си публикуват в YouTube току-що създадена песен („За последен път“), която по-късно влиза в новия им албум „Upgrade“. Сега, по средата на карантина заради побеснял вирус, екипът им и някои от най-любимите им приятелки и..

публикувано на 24.03.20 в 10:49

Румяна Профирова: Българските учители превърнаха еволюцията на дигитализацията в революция на дистанционното обучение

В училищата из цялата страна от 16 март е въведено дистанционно обучение. Тази мярка беше предприета заради разпространението на коронавируса и затварянето на всички учебни заведения. Всички преживяваме едни от най-трудните моменти в нашата история – борбата със смъртоносен вирус, но учителите направиха всичко възможност да бъдат близо до..

публикувано на 26.03.20 в 09:00
Златния коран

В родопското село Чепинци се пази "Златния коран"

Родопите имат много неща с които да се похвалят - най-обширната планина в България, родопската песен „Излел е Дельо хайдутин“ лети в космоса, в Родопите се намира и единственият в България коран, в който името на Аллах е изписано със златни букви. "Златния коран" се намира в джамията в село Чепинци, община Рудозем. В миналото си селото е..

публикувано на 24.03.20 в 11:15