Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на общините в Кърджали искат спешна среща с премиера Бойко Борисов



Кметовете от ДПС на седемте общини в област Кърджали и председателите на местните съвети поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Поводът са обжалваните в Административния съд от областния управител Никола Чанев решения на пет Общински съвета да повишат местните данъци и такси. В своя позиция представителите на ДПС заявяват, че това е прецедент в национален мащаб, особено след призива на финансовия министър за корекция на налозите. Кметовете цитират изказване на Владислав Горанов да не разчитат на държавата за финансиране на инфраструктурни проекти в населените места, а да вдигнат местните данъци, които са „изключително ниски“. Кметовете и председателите на Общинските съвети попитаха чия политика изпълнява областният управител на Кърджали, това ли е отношението на правителството към районите със смесено население и кой има интерес да пречи на развитието на местните общини. Пред Радио Кърджали областният управител Никола Чанев каза – „ако действията ми защитават интересите на местните жители, да, виновен съм“. Припомняме, че мотивът за обжалване на приетите в края на декември по-високи данъци е липсата на яснота как ще се използват събраните пари и това, че новите налози не отговарят на качеството на предоставяната услуга. 

Чуйте повече в звуковия файл от кмета на Кърджали Хасан Азис.

Ето и пълният текст на позицията на кметовете на седемте общини и председатели на Обс в област Кърджали: 


П О З И Ц И Я 
На кметовете на общини и председатели на Общински съвети в област Кърджали

Ние – кметовете на общини в област Кърджали, работим през последните години в условия на продължаваща икономическа криза в нашата страна, липса на достатъчно финансиране от държавния бюджет и намаляващи приходи в общинските бюджети.  Въпреки трудностите,  успяваме да изпълним своите ангажименти пред нашите избиратели.

През октомври 2019 г. на проведените  местни избори  избирателите от област Кърджали  ни дадоха своята подкрепа за пореден път и ние спечелихме категорично изборите за кмет на община в седемте общини и мнозинство в Общинските съвети в Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Ардино, Джебел и Черноочене.

Спечелихме доверието на гражданите с реално изпълнени обещания и поети ангажименти за реализиране на редица политики и инфраструктурни  проекти, насочени към подобряване условията на живот.

През м. ноември 2019г. се отзовахме на поканата на областния управител Никола Чанев и изпихме „кафето на диалога“, което беше гарнирано от негова страна с уверение - "Готов съм да подкрепя всяко разумно действие, проект и инициатива, които са градивни и полезни за хората от региона.“  След тази среща се надявахме  да има реален и ефективен диалог между институциите, като се координират действията и усилията за реализиране на различни проекти в полза на хората.

През декември 2019г. общините и в област Кърджали, както десетки общини в страната,  предприеха действия за корекции на местните данъци и такси. Това стана в съответствие с призива на министър председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов „общините да  коригират местните налози, ако  искат модерна инфраструктура.“

Финансовият министър  заяви кметовете да не разчитат на държавата за финансиране на инфраструктурни проекти в населените места и им препоръча да вдигнат местните  данъци, които са изключително ниски“.

Министър Горанов каза:„Данъците, местните, са и като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка изключително ниски, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура. И в този смисъл кметовете трябва да си преценят каква политика да водят. Сега в началото на този мандат, всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води на местно ниво.“Той препоръча да  не се объркват и възпитават грешно българските граждани, които живеят с усещането, че съществуват безплатни неща.

Към днешна дата решенията на ОбС в 5-те общини за корекция  размера на местните налози са обжалвани в съда от областния управител Никола Чанев, който е назначен на този пост от ГЕРБ и се очаква да провежда на областно ниво политиката на правителството. Това е прецедент в национален мащаб. И е логично да се запитаме - Чия политика  изпълнява загубилия изборите за кмет на община Кърджали областен управител  и каква политика е това  / да обявяваш в социалните мрежи, че ще обжалваш решението за данъците и таксите още преди то да е гласувано от ОбС / ?

Кой има интерес и защо да пречи на развитието на местните общини? Това отношение на правителството към общините със смесено население в област Кърджали ли е, и Чанев ли е натоварен с реализирането на тази задача ?

Ако това е само плод на неговата“загриженост“ за хората, бихме искали да го попитаме – защо не реагирахте, г-н Чанев, на най-високото увеличение на цената на питейната вода в страната - в Кърджали, Момчилград и десетки села, от началото на 2020г.? Или Вашата цел е да правите всичко по силите си да проваляте усилията само  на местната власт да подобри състоянието на пътищата, тротоарите, водоснабдяването, жизнената среда, живота на хората от област Кърджали?

Защо години наред не помогнахте с терен за изграждане на модерен кучешки приют от 7-те общини, за да решим сериозния проблем с безстопанствените кучета? Защо не правите никакви усилия за старта на Околовръстния път на Кърджали?  Посочете една инициатива на община, чието реализиране сте подкрепили!

Вместо да сте олицетворение на толерантността, диалогичността и добрия тон като представител на държавната власт, Вие се изявявате като партиен функционер и контрольор на местната власт, опитвайки се да присвоите успехите на кметовете като свое дело и правите възможното да стопирате различни инициативи  за подобряване живота на местното население от страна на общинските ръководства.

Ако това е Вашето разбиране за диалог, ние нямаме нужда от него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Една от най-търсените услуги в НАП е уточняване на здравен статус

Близо 16 000 граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на тази година до края на март. Една от най-търсена услуга в НАП е уточняване на здравен статос, за койото са изтеглени 2 700 билета, съобщават от офиса на местната приходна агенция. Какви са другите услуги, които отчитат ръст, съобщава Нериман Сали, директора на офиса на НАП в..

публикувано на 24.04.24 в 15:10

Кметовете на села със заразена вода не са уведомени за това

Жителите на селата Боровица и Богатино, община Ардино и на Гривяк, община Кирково, не са уведомени, че пият заразена вода.  Нито една институция не е предупредила за наличието на бактерията.  Кметицата на Боровица Айел Мехмед: "Да ви кажа аз нямам такава информация, поне на мен не ми се обадиха. Ей сега ще звънна на ВиК. Към кметството имаме шест..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

РЗИ: Четири села в Кърджалийско са със заразена питейна вода

Четири села в Кърджалийска област пият заразена с бактерията ешерихия коли вода според извършения мониторинг на качеството на питейната вода. Регионалната здравна инспекция в Кърджали направиха предписания срещу евентуални чревни инфекции. Селата са Секирка и сeло Гривяк в община Кирково и село Богатино и село Боровица в община Ардино...

публикувано на 24.04.24 в 13:50

Сиделя Мутлу е сред най-добрите 16 на Световната купа в Люксембург

Състезателката на СКТМ „Юнак“ - Ардино Сиделя Мулту се класира сред 16-те най-добри девойки до 17 години в оспорвания турнир за Световната купа по тенис (WTT Youth Contender), който се проведе в Люксембург. Треньорът на „Юнак“ и на националния отбо р Бейхан Емин отбеляза, че сред 16-те най-силни има само три състезателки от европейски държави, като..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Раздават хранителните пакети в 9 временни пункта в областта

618 хиляди души в страната ще получат хранителни пакети чрез БЧК. За помощите в област Кърджали информация дава Светломира Димитрова, директор на Областния съвет на БЧК - Кърджали. "Пакетите съдържат 15 вида продукти - олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр и 7 вида консерви - риба, пиле фрикасе, гювеч, зелен фасул,..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

Светлина и нежност във Великденската изложба на художниците в Кърджали

Традиционната Великденска изложба на художниците претворява светлината на Възкресение в над 40 творби в Керимовата къща. Тя се открива днес, в 17.30 часа в Керимовата къща на ул. "Климент Охридски" 10. Повечето картини са тематични, получи се много хубава експозиция с много колорит и нежност, каза галеристът и художник Пенка Атанасова...

публикувано на 24.04.24 в 12:28

Служителите на НАП в Кърджали обслужват средно по 300 души на ден

На 30 април изтича срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица , получени през 2023 г. , напомниха от офиса на приходната администрация в Кърджали. Още информация от директора на офиса на НАП в Кърджали Нериман Сали: " Близо 16 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024-а година до..

публикувано на 24.04.24 в 11:42