Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9-часовият работен ден - реална заплаха или спекулация

Снимка: pixabay.com



Работна група на правителство, синдикати и бизнес, обсъжда да бъде увеличен извънредният работен труд от 150 на 300 часа годишно. В медийното пространство напоследък се коментира, че това ще доведе до 9-часов работен ден. Така ли е наистина, попитахме Иванка Караколева, областен лидер на КНСБ: 

Казвам им, че е грешно. Казвам им, че работната група към Министерството на труда и социалната политика не е приключила дейността си за това колко часа ще бъде извънредния труд, но това в никакъв случай няма да нарушава работното време – 8-часовият работен ден си е 8-часов работен ден. Всяка фирма по отделно ако разбира се има колективен трудов договор и е договорила по-висок размер като часове на извънредния труд в този колективен трудов договор, ще имат хората тази възможност. Но това е извънреден труд. Той се заплаща със съответна заповед на работодателя. Разбирате ли, че фирми, които нямат синдикална организация няма как да работят повече от 150 часа? 8-часовият работен ден си е 8-часов работен ден. Оттам нататък извънредния труд си е извънреден труд, той е в друга графа. Всичко това което се коментира в публичното пространство, аз смятам, че излишно се създава напрежение, за да потече мисълта в друга посока. 

Практиката на работодателите да дадат почивен ден като компенсация за положения извънреден труд е незаконна, припомни още Иванка Караколева:

Компенсация в Кодекса на труда като термин не съществува. Има заплащане за извършения труд. Но това е трудно доказуемо. Дори ние да пуснем сигнал в Инспекцията по труда и да отидат служителите да направят проверки, те ще засекат в момента. И работодателите казват „Да, ето имаме заповед, в момента ще се плати.“. но сумарното изчисляване на работното време, тъй като позволява това за 6 месеца, няма как всеки ден да бъде проверявано, за да се броят действителните часове в заповедта и да се сумират точно. И по този начин се губи стаж, защото при заплащане и при заповед за извънреден труд, своебразно се начислява и съответния стаж.  

Фирми ще могат да се възползват от европейска програма за изграждане на детски кът на работното място. Проектът ще включва безплатно оборудване и приспособяване на помещенията за гледане на децата почавово, съобщи в ефира на Радио Кърджали Иванка Караколева: 

Проектът е прекрасен и аз съм убедена, че от Кърджалийска област ще има фирми, които ще кандидатстват. Условията и останалото ние ще разпространим, защото е въпрос на виждане на самия работодател дали ще кандидатства или не. Но много е хубав и точно в този случай решава да се обособи място, даже се дава възможност, ако фирмата няма място да обособи кът или стая, общините да помогнат. Детския кът ще бъде обзаведен и обособен със средства от проекта. Абсолютно без финансиране от страна работодателя ще бъде. Идеята е да бъде направена модерна стая където да се занимават децата, когато родителя не може или няма кой да гледа детето. Този детски кът ще улесни нещата. На Запад, поне, хората го правят, затова е отворена и тази линия по този проект.  

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33