Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипната епидемия застигна и Кърджали. Ще успеят ли учениците да завършат първия срок навреме?



Грипната епидемия застигна и нашият град. Д-р Виктор Кирчев, началникът на РЗИ Кърджали съобщи, че днес ще решат дали да обявят грипна епидемия, заради стойностите на заболелите, които доближават 30 %. Каква е ситуацията с отсъствията в училищата, Илияна Типова отново провери: 
Ще успеят ли учениците да завършат първия срок навреме? Това се питат директорите на училищата, заради грипът, който тази зима се забави, но не ни подмина. 
В СУ "Петко Рачов Славейков", което е най-голямото в областта, директорът Милко Багдасаров съобщи, че отсъстващите са около 10 на сто: 

При нас е различно. В някои паралелки има повече деца, в други няма. Около 200 деца от 1700 отсъстват. Ние гледаме, за тези които леко покашлят, да се обаждаме на родителите да ги прибираме, особено при по-малките. По-големите имат и зорове с приключването на срока и се стараят да не отсъстват. Не знам кое е правилно, дали да се действа превантивно или да се изчака. Реално процентът не е голям, но пък в същото време ги виждаш, че ги има болните. 10 % също не е малко. 

Директорът Златко Атанасов съобщи, че отсъстващите ученици в СУ "Отец Паисий" са под 30 %, но във всеки клас ситуацията е различна: 

Нямаме брой на учениците, който да надхвърля 30 %. Доколкото разбрах за грипната ваканция, информацията ще я вземат от личните лекари. Иначе ние подаваме ежедневно информация и следим, но много различна е ситуацията в различните класове. Имаме паралелки в които отсъства само един ученик, и имаме паралелки в които присъстват, да кажем, шест деца. 

В Езиковата гимназия отсъстващите са около 16 на сто, съобщи директорът Мануил Димитров: 

В първа смяна са 90 отсъстващите ученици, а във втора смяна 50. Общо 140 ученици или около 16%. Но те идват и болни на училище, защото трябва да се оформят. Ако обявят грипна ваканция, преди да е завършил първия срок ще причини известен дискомфорт, но не е нещо с което не можем да се справим. Въпросът е да се ограничи наистина бройката.

Припомням, че статистиката на Регионалната здравна инспекция за броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания за миналата седмица  на 10 000 души е 108.69 което бе под епидемичната стойност, но вирусът се развива с бързи темпове и по-късно през деня ще научим решението на здравната инспекция дали Кърджали ще попадне в картата на областите , които обявиха епидемия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21