Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители с петиция за отпадане на матурите в 4 клас

Началните учители поискаха с петиция и отворено писмо до МОН отпадане на изпитите след 4 клас на децата. За тази учебна година преподавателите настояват за повече яснота при провеждане на двата изпита. Тази година отпаднаха два от изпитите – по “Човекът и обществото” и “Човекът и природата”. Въпреки това начални учители започнаха подписка, която наброява 4800 души, и в която искат отмяна и на изпитите по български и математика. Инициатор на петицията е началния учител Ивелина Найденова. Учителите, възразяват срещу провеждането на НВО в IV клас в какъвто и да е формат, особено в последния предложен вариант, защото, според тях, такова едно оценяване няма ясна цел с конкретно измерими очаквани резултати. В студиото на Радио Кърджали Илияна Типова разговаря с Елена Караянева, начален учител: 

Кажете, защо се стигна до там, учители от страната да се обединят в протестна подписка срещу провеждането на националното външно оценяване (НВО) в 4 клас? 

Много са причините за това писмо, не е само НВО. Крайно време е да се чуе гласа и да се вземе под внимание мнението на учителите. От години с нас се експериментира с нови закони и наредби без самите им създатели от МОН да са наясно за какво става въпрос. Новите реформи подлагат и учители, и ученици на огромен стрес. Оставаме с чувството, че именно тези реформи и програмата за международно оценяване „Пиза“ имат за цел да докажат некомпетентност и неграмотност на българския учител и ученици. Създадоха се безброй учебници пълни с излишна информация, написани на академичен стил, който води до обезсърчаване на децата към училище. Удължаването на учебната година за 4 клас – това е реформа която по-скоро е като социална услуга, а не като образователна промяна. НВО няма ясна цел. Служи само за някаква статистика, а промените и изискванията, които се провеждат в движение създават само стрес, както у децата, така и у родители и учители. Не може дете което 4 години е показвало отлични резултати сега под стрес да извади по-нисък успех и да отиде в 5 клас с мисълта, че се проваля на тестовете. Струва ми се, че трябва да се пази тази детска психика, защото така или иначе децата продължават нагоре в 5 клас, независимо какъв успех и какви точки извадят на теста.

Едно от нещата които искате да отпадне е диктовката чрез аудиофайл. Тази диктовка нововъведение ли е и защо искате тя да отпадне? 

Това е новост и по-скоро е хрумка на някой експерт, който навярно не е влизал в училище от ученическите си години. Колкото и министри да повтарят, че аудио диктовките водят децата до равнопоставеност, това не е вярно. За учителите които работят с деца от малцинствени групи, истинския успех е да ги научат да четат и да пишат на български език, и да пишат под диктовка, съобразена с тяхното ниво. Освен това вече започваме втори срок, а нямаме никакъв примерен запис, изпратен от МОН, поне да имаме представа за такава аудио диктовка. Ние разпространяваме наши опити, налучквания, но това не гарантира, че сме уцелили варианта, който ще ни изпратят от там. През месец август на 2019 година в сайта на МОН се публикува модел на НВО по БЕЛ, но никъде не са упоменати нито аудио диктовки или допълнителните бланки за отговорите. Това не е разяснено даже и на септемврийските съвещания. Казаха да чакаме нови нареждания в движение. 

Друго искане е да се премахне допълнителната бланка за отговори. Какво представлява тази допълнителна бланка и с какво ще затрудни тя учениците? Примерните тестове, кой трябва да изработва и как да се подбират? Отговорите на тези въпроси може да чуете в цялото интервю в звуковия файл: 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
 Десислава Лазарова

"Градски приказки" снима филм за кукерите от Ивайловград

Къде летуват кукерите? В търсене на отговор на този въпрос Десислава Лазарова и Ева Димитрова от ютуб канала "Градски приказки" започват да снимат филм за кукерите от Ивайловград.  Двете дами тръгват по следите на кукерите от Ивайловград още от януари, по време на празника Сурва в Перник.  Идеята е на Десислава и е стара, отпреди 5-6 години, но..

обновено на 27.03.24 в 21:03
д-р Диана Вълчева

Д-р Вълчева: Туберкулозата е лечима, но профилактиката ѝ е изключително важна

Леко увеличение в заболеваемостта от туберкулоза сочат данните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. От януари досега новорегистрираните с това заболяване са 8 души, като четиримата са от едно семейство. Сред тях са 17-годишна майка и едногодишното ѝ бебе. В началото на миналата година новите случаи са били..

публикувано на 27.03.24 в 15:14
Офицери и войници от Втора българска армия в превзетата Одринска крепост

Навършват се 111 години от Одринската епопея, почитаме българските бойци и тракийските бежанци

На 26 март се отбелязват 111 години от битката при Одрин, щурма на българската армия и падането на смятаната за непревземаема Одринска крепост. Едновременно с това честваме и Деня на Тракия. На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски..

публикувано на 26.03.24 в 18:26
Димитър Неделчев

Димитър Неделчев: Бивши кукери няма

Бивши кукери няма, това ти е в кръвта. Запалиш ли се един път и няма отказване, категоричен е Димитър Неделчев. Той е кукер и син на основателя на кукерската групо в кв. "Лъджа" в Ивайловград Иван Неделчев. Тя е създадена през 1980 г., тогава е и първото ѝ участие на фестивала в Перник. Там иваловградчани печелят наградата на журито за автентично..

публикувано на 26.03.24 в 16:23
Красимир Премянов

България чества подвига на тракийци

Денят на Тракия ще бъде отбелязан в цялата страна на 26 март с поклонение пред паметниците, свързани със съдбата на тракийци, включително и паметниците на Кап. Петко Войвода, като патрон на нашата организация, каза пред Радио Кърджали Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Навсякъде тракийските дружества са..

публикувано на 26.03.24 в 08:55
Владимир Колев

Владимир Колев: Българските деца са сред най-добрите по английски език

Българските деца са сред най-добрите в изучаването на английски език. Това сочат наблюденията на директора на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев. Организацията съществува от 16 години. В момента в нея има 178 активни членове – средни и частни училища, както и езикови центрове от цялата страна. „Членуват всички училища,..

публикувано на 22.03.24 в 17:14
Неделино

Регионалният съвет за развитие решава за спа, туристически и фестивален център в Неделино

Повече за концепцията за интегрирани териториални инвестиции от област Смолян и то в частта, касаеща община Неделино можем да чуем в интервюто на Радка Петкова с кмета на Неделино Боян Кехайов.

публикувано на 20.03.24 в 14:27