Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Доц. д-р Светослав Малинов
Снимка: Валентина Иванова


Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". 

Доц. д-р Светослав Малинов:Управлението на ГЕРБ започва да навлиза в криза, което може трудно да бъде преодоляно. За сметка на това в парламента нещата изглеждат стабилни. Вотът го показа. В момента имаме намаляващо доверие в кабинета, дори бих казал, кризисна ситуация, и една стабилност в парламента, която няма да бъде разбита, убеден съм, до края на мандата.Това изнервя хората, защото те са променили отношението си към правителството. ГЕРБ в момента има проблем с доверието на гражданите. Същевременно в парламента нещата са застинали, каквито са били преди 3 години.Така че как ще се стигне до някаква промяна, не ми е ясно. Правителствата си отиват при няколко обстоятелства. Едното е, да се загуби мнозинство в парламента. Тоа изглежда невъзможно в момента. Другото е, протести, които правят невъзможно да продължава да се управлява. Но последните протести не ми се виждат достатъчно сериозни.Така че най-вероятно ше продължим да имаме правителство с намаляващо доверие, което обаче се насочва към пълен мандат. Което не е нито вдъхновяващо, нито позитивно, но такива са правилата на демокрацията.

Стана стил на българската прокуратура да прави много зрелищни акции, след което години наред няма осъдителни присъди, оказват се негодни доказателствата. В този смисъл, самите ние, гражданите, трябва да научим един основен урок, когато става дума за правосъдие, че хората са невинни до доказване на тяхната виновност в съда. В това отношение стилът на новия главен прокурор е изключително опасен, тъй като той говори, раздавайки присъди. Позволява си да радава много опасни квалификации, неприсъщи на правораздавателнат асистема, бих казал, направо недопустими за прокурор..


Вижте още
Ергюнал Сабри

Боксьорът Ергюнал Сабри: Не можем да се върнем в нашата зала, ако не й се направи спешен ремонт

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги е абитурент. Тази година той завършва Езикова гимназия "Христо Ботев" с отличен успех. В момента усилено се готви за предстоящите матури, но продължава да тренира в двора на родната си къща, тъй като състезателите на "Арда бокс" не могат да спортуват в своята зала. Валентина Иванова разговаря с двукратния..

обновено на 30.05.20 в 16:13
Антична вила

Диана Овчарова: Вила "Армира" е временно затворена, залагаме на други забележителности в района

Как община Ивайловград излиза от кризата с коронавируса? Кога ще отворят детските градини? Как епидемиологичните мерките и затварянето на антична вила "Армира" за следващите 24 месеца ще се отразят на развитето на туризма - един толкова важен за региона отрасъл? Какви са важните проекти, стартът на които предстои? Диана Овчарова, кмет на Ивайловград,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15

Позицията на кмета Сийка Суркова във фокуса на европейския пъзел с коронавируса

Kмeтът нa ceлo Moмчилoвци Cийĸa Cypĸoвa e cpeд гpaдoнaчaлницитe нa eвpoпeйcĸи нaceлeни мecтa, интepвюиpaни зa cитyaциятa c ĸopoнaвиpyca в извecтния caйт Роlіtісо.еu . Peпopтepитe нa РОLІТІСО paзгoвapят c 28 ĸмeтoвe и мecтни лидepи в цялa Eвpoпa /пo eдин oт вcяĸa дъpжaвa в EC и eдин oт Beлиĸoбpитaния/, зa дa дoбият пpeдcтaвa ĸaĸ ĸpизaтa e..

публикувано на 28.05.20 в 12:55

На Спасовден народът вярва в лековитата сила на водата

Днешния ден православната църква отбелязва като Възнесение Господне. Празникът се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници - 40 дни след Великден . С възнесението Си Иисус завършил делото на спасението . Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците..

публикувано на 28.05.20 в 10:05

Радослав Милев: Управляващото мнозинство на ДПС е отговорно за състоянието на Пазара

На предстоящата сесия на общинския съвет в Кърджали, която ще се проведе на 28 май, ще бъдe приет годишният отчет за 2019 година на „Пазар на производителите“ ЕАД, търговско дружество със 100 % общинско участие в капитала.  Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев не очаква нищо изненадващо от отчета. Управителният съвет на..

публикувано на 27.05.20 в 19:19

Д-р Атанас Митков: Честит празник на спешните медици!

За пръв път през 2018 г. 27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина.  Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важноста на делото на хората, работещи в тази област на медицината.  На..

публикувано на 27.05.20 в 08:41

Димитрина Банева: Нашите абитуриенти знаят, че няма да ги оставим без бал

Тържественото изпращане в двора на СУ "Петко Рачов Славейков" ще се проведе на 24 май, при спазване на противоепидемичните мерки. Освен това, на тази дата ще бъде спазена и традицията на най-голямото училище в Южна България да се проведе автошествие с участието на ученици и учители. Това каза за Радио Кърджали Димитрина Банева, класен ръководител..

публикувано на 23.05.20 в 10:05