Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 70 млн. лв. е бюджетът на община Кърджали за 2020 година

Бюджет в размер на 69 960 000 лв. за 2020 година приеха общинските съветници в Кърджали. След разгорещени дебати, местния парламент гласува с 25 гласа "за", 11 "против" и 2 "въздрържал се". Кметът Хасан Азис обобщи, че от централния бюджет на общината предвидените приходи са в размер на 47 975 000 лв., местните приходи са 16 276 000 лв., а остатъка по банкови сметки на общината е близо 6 000 000 лв. : 


Милко Багдасаров, председателят на групата общински съветници от БСП, обяви от трибуната, че за първи път, откакто той е общински съветник, БСП приема бюджета на общината, защото в проекта са включени почти всички 50 предложения на политическата група:  


Милко Багдасаров предложи да бъдат отпуснати и 40 000 лв. за ремонт на духовните храмове "Св. Георги", Св. Успение Богородично" и "Св. Спас". Предложението се прие единодушно, след като се добавиха и двата духовни мюсолмански храма в града. 
Групата съветници от ГЕРБ не подкрепиха предложения проект за бюджета. Гроздан Колев, председателят на групата съветници от управляващата партия, настоя: 


Радослав Милев, съветникът от "Демократична България" също не подкрепи бюджетът и го нарече "Бюджетът на БСП":


Радослав Милев настоя за отпадане на текста, който дава правомощия на кмета да прехвърля средства от една дейност в друга. Предложи, ако това се наложи, кметът да се допитва до общинския съвет. След гласуване, предложението се отхвърли. 
Байрам Байрам, общински съветник от ДПС, нарече бюджетът "Ощетен", заради невъзможността общината да повиши местните данъци и такси: 


Сезгин Бекир от мнозинството на ДПС, коментира, че този проект налага оптимизация на бюджета, а именно съкращаването на персонала, който е на общинска издръжка: 


Гласуването бе поименно, а обобщено в политически групи - ДПС и БСП гласуваха "за", с изключение на Даниел Делчев от БСП, който гласува "въздържал се", ГЕРБ и "Демократична България" "против", съветникът от ДОСТ Мехмед Ходжа гласува "въздържал се". 

Вижте още

Получаването на пенсиите в Черноочене при строги здравни-санитарни изисквания

В община Черноочене няма желаещи доброволци, които да помагат на болни или възрастни хора в общината при нужда, а и това не се налага, казва кмета Айдън Осман. „Почти няма хора прибиращи се от Европейския съюз, а тези които си дойдоха по-рано, вече на 90% от тях им изтича карантинния период“, това съобщи кмета на селската община...

публикувано на 08.04.20 в 10:50

Салата табуле и пудинг с коприва - две рецепти от пролетната градина

Как да се храним в момента, за да може тялото ни да се опълчи на настинките и грипа? На помощ ни идват зелените листни зеленчуци. Кулинарят Росица Генчева ще ни предложи две рецепти - за пудинг с коприва и за салата табуле, но в неин вариант. Въпреки че цените на пазара постоянно растат, смея да твърдя, че ще са ви нужни съставки, които има..

публикувано на 07.04.20 в 14:30
Проф. Емилия Константинова

Студенти от АМТИИ предлагат икономически мерки за творците

Възможни решения за противодействие на икономическите последици от пандемията от COVID-19 в областта на изкуството, предлагат студенти по Артмениджмънт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив /АМТИИ/. Те обобщиха конкретни предложения по време на онлайн обучението с проф. Емилия..

публикувано на 07.04.20 в 12:50

Д-р Йорданка Господинова съветва: Как да не натрупаме излишни килограми по време на изолация

По време на пандемия и принудителния престой у дома, наднорменото тегло чука на врата като консумацията на храна сама по-себе си предразполага за намаляване нивото на стрес в организма. Ограниченото пространство е изпълнено с изкушения а организма не изразходва енергия. Нека не забравяме и психологическия фактор на несигурност и униние при което..

публикувано на 07.04.20 в 09:00

Психологът Магдалена Романова: Бракът изисква сериозни усилия и самопожертвователност

По време на извънредното положение доста двойки са принудени да бъдат заедно 24/7. Искат или не това води до обостряне на взаимоотношенията им, независимо в добра или лоша посока. В условията на карантина и глобална пандемия молбите за разводи нараснаха по света. Увеличеното време, което брачните двойки са принудени да прекарват заедно,..

публикувано на 07.04.20 в 08:43

Има увеличение на заявленията за ползване на услугата домашен социален патронаж от началото на извънредното положение

В своя "Фейсбук лайф" както го нарича кмета Хасан Азис даде отчет, за това како е предприето и какво е свършено до момента от община Кърджали и кризисният общински щаб в рамките на кризисната ситуация с ковид-19. Кметът каза, че регистрираните граждани, които са си дошли от чужбина и  други градове в страната в община Кърджали са над 240 души...

публикувано на 06.04.20 в 13:25

Класическата музика в България ще достига онлайн до публиката през април

Музикалните културни институти в България обединяват усилията си в обща програма на своето онлайн присъствие по време на извънредното положение. "Обединява ни вярата и желанието да сме в услуга на публиката, която искрено обичаме. Днес ние безвъзмездно Ви даряваме малко радост и се надяваме, че скоро отново ще бъдем заедно в концертните зали и..

публикувано на 05.04.20 в 21:27