Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За 5 години броят на отглежданите птици в Кърджалийско бележи ръст от 50%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Oт началото на 2014 до 2018 г. броят на отглежданите птици в Кърджалийско бележи ръст от 50%. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. Д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Кърджали, част от информационната  кампания по Директни плащания 2020 г. Той отбеляза, че се увеличават и отглежданите кози и пчелни семейства с около 12% и 6%. „Производството на яйца в района нараства два пъти, а това на пчелен мед  с 5%“, каза още д-р Иванов. По думите му, в Кърджалийска област се отглеждат 6% от поголовието на овце в страната, като през 2018 г. техният брой се увеличава с 2% на годишна база, а добитото овче мляко  с 5%.

През 2018 г. близо 10 % от всички говеда в страната се отглеждат в област Кърджали, което нарежда областта на второ място след Пловдивска област. Той подчерта, че през 2018 г. са заявени с 43% повече говеда по схемите за директна подкрепа спрямо 2014 г.

По думите му, селското стопанство е сред основните отрасли в икономиката на областта. „Създадената тук Брутна добавена стойност се увеличава с 3,1% спрямо 2014 г., формирайки около 13% от общата за всички отрасли в района. До момента за настоящия програмен период земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа в размер на 362,8 млн. лв., което представлява близо 2,4% от общо предоставения публичен ресурс в земеделието”, отбеляза заместник-министър Иванов.

Той обобщи, че най-значителен дял в обработваемата земя в областта се пада на зеленчуците и трайните насаждения, съответно около 47% и 28% за 2019 г. „За периода 2014 – 2019 г. площите със зеленчуци в областта нарастват над три пъти, а тези с трайни насаждения около два пъти и половина. Съществено се увеличават и площите с маслодайни култури. Отчита се и чувствително увеличение на заявените площи по СЕПП в областта с насажденията от сливи - четири пъти, орехи - над два пъти, череши - с 33% и слънчоглед - с 36%. Заявените площи с пипер са с 3% повече, като представляват над 7% от общите за страната“, допълни още Янко Иванов.

Пред над 180 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони. По нея за настоящия период в област Кърджали са постъпили около 61 млн. лева по инвестиционните мерки и над 34 млн. по компенсаторните.


Вижте още

Община Неделино направи голям подарък на своите малчугани по случай Международния ден на детето

Община Неделино направи голям подарък на своите малчугани по случай 1 юни -Международния ден на детето. Кметът Боян Кехайов съобщава какъв е той: "1-ви юни го посрещнахме подобаващо с голям подарък за децата на град Неделино като открихме нов спортен  и детски комплекс , това е спортна площадка с футболно игрище и прикрепена към него детска..

публикувано на 01.06.20 в 15:48
Детска градина

Сутрешният прием на децата в ДГ"Мир" Кърджали премина успешно и спокойно

Приемането на децата в първия ден от рестартирането на работата на Детска градина "Мир" в Кърджали премина успешно и спокойно. Това увери директорът Мая Петкова. Персоналът е оборудван със защитни скафандри и се спазват всички противоепидемични изисквания. Броят на постъпилите деца, съответстваше ли на броят на заявените, коментира директорът..

публикувано на 01.06.20 в 13:28

ПФК "Арда" освободи 9 футболисти

ПФК "Арда" се раздели окончателно със следните футболисти: Зоран Гаич, Дарен Сидоел, Конър Рандъл, Илиша Сам, Илиас Хасани, Беркай Халил, Николай Димитров, както и вратарите Йован Лучич и Иван Дерменджиев. До края на първенството новият наставник Николай Киров ще разчита на всички останали налични играчи. Напълно възстановен след операция е..

публикувано на 01.06.20 в 13:10

7-дневна карантина за влизане в Гърция

Всички, които нямат основателна причина ще се подлагат на 7-дневна карантина при влизане в Гърция. Решението от гръцката страна е от снощи, 31 май, съобщиха от ГКПП „Маказа“.  Припомняме, че вчера по обяд, гръцките власти на Маказа вдигнаха бариерата за свободно пътуване, само срещу лична карта, съобщиха във фейсбук потребители, които вече са на..

публикувано на 01.06.20 в 10:11

Разрешени са посещенията в закрити площи на ресторанти и кафенета

От днес се разрешават посещенията в закрити площи на - ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове. В страната се допускат, без 14-дневна карантина, българските граждани и гражданите на..

публикувано на 01.06.20 в 09:29
В столичните детски градини вече тече трескава подготовка за завръщането на децата. Това ще стане от 22 май при ясни противоепидемични мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

В Деня на детето детските ясли и градини в община Кърджали отварят отново врати

Детските ясли и градини на територията на община Кърджали отварят отново врати днес, 1 юни - Деня на детето.  Изпращането на децата на градина не е задължително, дори е препоръчително ако има кой да се грижи за тях в домашна среда, те да останат вкъщи.  Повече информация дава зам.-кметът Веселина Тихомирова:  "Фиксирана е датата 1 юни, първо е Ден на..

публикувано на 01.06.20 в 09:23

1221 абитуриенти са подали заявления за явяване на ДЗИ по БЕЛ тази година в областта

1221 абитуриенти са подали заявления за явяване на задължителната матура по български език и литература тази година в областта, която се провежда днес, 1 юни. Учениците трябва да са със защитни маски. Изпитът, за разлика от други години, започва в 9 часа. На всеки зрелостник се мери телесната температура преди да бъде допуснат в сграда на училището...

публикувано на 01.06.20 в 09:15