Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман и Аника Романови - пазители на елехченските песни и традиции

2
Роман и Аника Романови



Само на няколко километра от града на двугласното пеене и града на Делю хайдутин се намира едно от най-старите селища в Родопите, може би и името днес говори за това – Старцево. Селото впечатлява освен с древната си история и красива природа, и с още нещо - характерните песни. Те имат различно звучене. Звучат по старинно, изпълнявани най-често без музикален съпровод, нещо като двугласното пеене, но изпълнявани солово и все пак различно. Не може да се опише. Трябва да се чуе.

Наследник на тези така наречени елехченски песни е Роман Романов, на 16 години от с. Старцево. Елехченски, защото така се е казвало село Старцево в миналото – Елехче.

Роман има две по-големи сестри, това са Аника и Каролина. Двете сестри бяха отличени на събора на Рожен през 2019 година с най-автентични и колоритни носии.

Любовта към фолклора идва още когато са били невръстни дечица.

„Баба и мама когато са ни преспивали в люлките са ни пели народни песни. После когато пораснахме ги слушахме в къщи, докато се вършеше къщната работа или докато сме били на нивата. Песента винаги е била с нас. Често в къщи слушахме песни на Веселин Джигов, Румен Родопски, а брат ми по детски пееше с тях заедно“, разказва Аника Романова. Роман и Аника Романови

В разучаването на старите старцевски песни на Роман му помага негов по-възрастен роднина, който ги е чувал от възрастни хора. Така днес, Роман събира фолклорното богатство на селото. 

Всяка песен е история, преживяна. Елехченските песни имат и специфични извивки. Пеят се трудно, не са лесни, разказва Роман.

Той учи в СУ "Антим I" в Златоград. От три години е част от младежка фолклорна група на Златоград с ръководител Нели Шъкова.

„Много съм благодарен на г-жа Нели Шъкова. Тя има огромна роля в моето представяне на сцена, много ми е помагала и помага. Представял съм родопската песен на доста места, но елехченски песни съм пял само в Златоград и Старцево, разказва още Роман.

„Характерно още за елехченските песни е, че в тях се пее за любов, за мъка, за поука и нито една песен за работа“, разказва още младият изпълнител на елехченски песни.

Негови идоли в родопското пеене са Веселин Джигов, Румен Родопски, Радка Кушлева и Бойка Присадова.

Така се пазят традициите и народните песни в малките населени места в Родопите. Там при извора,  да черпиш с пълни шепи от миналото, за да го пренесеш в бъдещето, но нищо няма да се получи без любов, уважение и най-вече мерак. 

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.  

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21