Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: Последствията са пагубни, не пробвайте наркотици!

Валентина Каролева: Всяка зависимост отнема от душата ти, превръща те в друг човек

Валентина Каролева и Алекс Алексиев
Снимка: Валентина Иванова


Срещаме ви с двама от актьорите, участвали в българския игрален филм "Доза щастие". Той е създаден по истински случай и разказва историята на една жена и майка, която, търсейки малко щастие в днешния напрегнат живот, попада в омагьосания кръг на наркотиците. Една зависимост, която пречува човешките съдби и оставя след себе си празнота и нещастие, не само за хората, които са посегнали към наркотика, но и за хората, които са до тях и ги обичат. История за силата, необходима, за да се изтръгнеш от този зловещ капан. Филмът е по книгата на журналистиката Весела Тотева "Падение и спасение", в която тя разказва за собствената си съдба - как попада в света на наркозависимостта и как успява да се спаси с цената на огромни усилия и жертви. Весела Тотева почина през миналата година, но успя да види екранната реализация на своя роман. Филмът беше представен в Кърджали в рамките на традиционния Месец на Америка, а за среща с публиката в града на река Арда пристигнаха Валентина Каролева, дъщеря на Весела, която играе ролята на майка си, и актьорът Алекс Алексиев. Той е и продуцент на лентата. Чуйте в звуковия файл разговора с тях на Красимир Ангелов.

Валентина Каролева: Показваме една много искрена история и смятаме, че тя говори сама за себе си.
Алекс Алексиев: Идеята е да предизвикаме дискусия, да провокираме хората да говорят по темата "Зависимости". Всичко стартира с прочита на романа на Весела Тотева "Падение и спасение", който режисьорката Яна Титова реши да визуализира. Аз съм продуцент на филма и участвам в него. Колкото повече влизахме в тази история, толкова повече осъзнавахме, че се захващаме с една огромна кауза, в която Весела Тотева ни събра. Чрез филма се опитваме да сме част от превенцията и информираността сред децата.
В.К.: Всеки вид зависимост отнема от душата ти, от твоето си и те превръща в един друг човек, не си себе си.
А.А.: Наркотиците носят скръб на близките, дават смърт. Има един огромен егоизъм, колко много нараняваш хората около себе си. Хем се бориш, хем то е по-силно от теб. И затова не трябва да се стига изобщо до момента да пробваш. Последствията са пагубни, както за самия човек, така и за хората, които го обичат.

В.К.: Дозата щастие е в малките неща, а не в онова голямото щастие, към което всички се стремим.

А.А.: Не трябва да приемаме нещата за даденост, а да ценим това, което имаме. Дозата щастие е нещо, към което трябва да се стремим. Може би не е толкова важно да го имаме, а стремежът към него да е постоянен.

А.А.: Филмът не е комерсиален, обаче се превърна в най-гледаният за 2019 година и е осмият най-гледан български филм след 1990 година. Единственият по-тежък филм е в тази класация. Другите са или исторически, или комедии, които винаги се гледат повече. "Доза щастие" направи революция, което означава, че сме създали един качествен продукт със стойностно съдържание и хората го харесват. Близо 100 хиляди зрители има, което за България е едно феноменално число.


Вижте още

Димитрина Банева: Нашите абитуриенти знаят, че няма да ги оставим без бал

Тържественото изпращане в двора на СУ "Петко Рачов Славейков" ще се проведе на 24 май, при спазване на противоепидемичните мерки. Освен това, на тази дата ще бъде спазена и традицията на най-голямото училище в Южна България да се проведе автошествие с участието на ученици и учители. Това каза за Радио Кърджали Димитрина Банева, класен ръководител..

публикувано на 23.05.20 в 10:05

Анелия Крумова: Изпращането за абитуриентите е толкова важно, колкото и самият бал

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се изготви протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците в края на учебната година.  До решението се стигна, след като Борисов се срещна с 12-класничките Симона Бонева и Дарина Георгиева.  Те се обърнаха към него с писмо, в което изразиха желание да отбележат завършването на..

публикувано на 22.05.20 в 16:14
Гюнер Бекир, имам в старата джамия в Момчилград

Мюсюлманите в Момчилград ще посрещнат празника на открито пред джамиите

В неделя на 24 май мюсюлманите по света ще посрещнат един от големите религиозни празници Рамазан Байрям. Вярващите мюсюлмани в Момчилград ще посрещнат празника в двора на двете джамии в града.  Още в събота дворовете на двата храма ще бъдат почистени и дезинфекцирани, като от джамийското настоятелство приканват вярващите да си носят молитвено килимче...

публикувано на 21.05.20 в 14:32

Директорът Иван Стойков: Няма да е тъжно изпращането, защото тези деца ще успеят

В СУ "Христо Смирненски" в Черноочене са осигурени всички мерки за провеждане на матурите на 1 и 3 юни . На матура подлежат 36 зрелостници . Разстоянието между ч иновете е замерено, децата ще бъдат на метър и половина разстояние, осигурени са дезинфектанти. Притесненията на родителите обаче основно са свързани с дистанционното обучение, казва..

публикувано на 19.05.20 в 12:33

Д-р Магдалена Маринова: Пикът на чревните инфекции предстои

Пикът на чревните инфекции, или както традиционно го наричаме летен грип все още не е настъпил , но се очаква. Въпреки че тези инфекции имат характерни симптоми, понякога могат да бъдат объркани с КОВИД-19 или КОВИД-19 да бъде объркан с тях . За това как да ги различим, защо все още нямаме нарастване на случаите , и с какво ще се отличава..

публикувано на 19.05.20 в 10:38

Хасан Азис: Търсим финансиране за ремонта на спортна зала "Арпезос"

Кога ще заработи откритият басейн "Арпезос", предвид подготвянето на процедура за отдаването му на концесия? Кога спортните клубове ще си получат от общината гласуваните субсидии? Какви са плановете на общината за рушащата се спортна зала "Арпезос" и докъде е проектът за новото спортно съоръжение? На тези и някои други въпроси отговаря кметът на община..

публикувано на 18.05.20 в 22:24
Юсеин Ахмед

Юсеин Ахмед: В Общинския съвет мислим за оптимизация на разходите

На 28 май Общинският съвет на Кърджали ще се събере на поредното си заседание. След отмяната на извънредното положение, предстоящата сесия не може да се проведе онлайн. Председателският съвет е взел решение това да стане в залата на Дома на културата, която дава възможност да се осигури санитарна дистанция. Какъв е дневният ред, как гражданите и..

обновено на 18.05.20 в 21:48