Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: Последствията са пагубни, не пробвайте наркотици!

Валентина Каролева: Всяка зависимост отнема от душата ти, превръща те в друг човек

Валентина Каролева и Алекс Алексиев
Снимка: Валентина Иванова


Срещаме ви с двама от актьорите, участвали в българския игрален филм "Доза щастие". Той е създаден по истински случай и разказва историята на една жена и майка, която, търсейки малко щастие в днешния напрегнат живот, попада в омагьосания кръг на наркотиците. Една зависимост, която пречува човешките съдби и оставя след себе си празнота и нещастие, не само за хората, които са посегнали към наркотика, но и за хората, които са до тях и ги обичат. История за силата, необходима, за да се изтръгнеш от този зловещ капан. Филмът е по книгата на журналистиката Весела Тотева "Падение и спасение", в която тя разказва за собствената си съдба - как попада в света на наркозависимостта и как успява да се спаси с цената на огромни усилия и жертви. Весела Тотева почина през миналата година, но успя да види екранната реализация на своя роман. Филмът беше представен в Кърджали в рамките на традиционния Месец на Америка, а за среща с публиката в града на река Арда пристигнаха Валентина Каролева, дъщеря на Весела, която играе ролята на майка си, и актьорът Алекс Алексиев. Той е и продуцент на лентата. Чуйте в звуковия файл разговора с тях на Красимир Ангелов.

Валентина Каролева: Показваме една много искрена история и смятаме, че тя говори сама за себе си.
Алекс Алексиев: Идеята е да предизвикаме дискусия, да провокираме хората да говорят по темата "Зависимости". Всичко стартира с прочита на романа на Весела Тотева "Падение и спасение", който режисьорката Яна Титова реши да визуализира. Аз съм продуцент на филма и участвам в него. Колкото повече влизахме в тази история, толкова повече осъзнавахме, че се захващаме с една огромна кауза, в която Весела Тотева ни събра. Чрез филма се опитваме да сме част от превенцията и информираността сред децата.
В.К.: Всеки вид зависимост отнема от душата ти, от твоето си и те превръща в един друг човек, не си себе си.
А.А.: Наркотиците носят скръб на близките, дават смърт. Има един огромен егоизъм, колко много нараняваш хората около себе си. Хем се бориш, хем то е по-силно от теб. И затова не трябва да се стига изобщо до момента да пробваш. Последствията са пагубни, както за самия човек, така и за хората, които го обичат.

В.К.: Дозата щастие е в малките неща, а не в онова голямото щастие, към което всички се стремим.

А.А.: Не трябва да приемаме нещата за даденост, а да ценим това, което имаме. Дозата щастие е нещо, към което трябва да се стремим. Може би не е толкова важно да го имаме, а стремежът към него да е постоянен.

А.А.: Филмът не е комерсиален, обаче се превърна в най-гледаният за 2019 година и е осмият най-гледан български филм след 1990 година. Единственият по-тежък филм е в тази класация. Другите са или исторически, или комедии, които винаги се гледат повече. "Доза щастие" направи революция, което означава, че сме създали един качествен продукт със стойностно съдържание и хората го харесват. Близо 100 хиляди зрители има, което за България е едно феноменално число.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
 Десислава Лазарова

"Градски приказки" снима филм за кукерите от Ивайловград

Къде летуват кукерите? В търсене на отговор на този въпрос Десислава Лазарова и Ева Димитрова от ютуб канала "Градски приказки" започват да снимат филм за кукерите от Ивайловград.  Двете дами тръгват по следите на кукерите от Ивайловград още от януари, по време на празника Сурва в Перник.  Идеята е на Десислава и е стара, отпреди 5-6 години, но..

обновено на 27.03.24 в 21:03
д-р Диана Вълчева

Д-р Вълчева: Туберкулозата е лечима, но профилактиката ѝ е изключително важна

Леко увеличение в заболеваемостта от туберкулоза сочат данните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. От януари досега новорегистрираните с това заболяване са 8 души, като четиримата са от едно семейство. Сред тях са 17-годишна майка и едногодишното ѝ бебе. В началото на миналата година новите случаи са били..

публикувано на 27.03.24 в 15:14
Офицери и войници от Втора българска армия в превзетата Одринска крепост

Навършват се 111 години от Одринската епопея, почитаме българските бойци и тракийските бежанци

На 26 март се отбелязват 111 години от битката при Одрин, щурма на българската армия и падането на смятаната за непревземаема Одринска крепост. Едновременно с това честваме и Деня на Тракия. На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски..

публикувано на 26.03.24 в 18:26
Димитър Неделчев

Димитър Неделчев: Бивши кукери няма

Бивши кукери няма, това ти е в кръвта. Запалиш ли се един път и няма отказване, категоричен е Димитър Неделчев. Той е кукер и син на основателя на кукерската групо в кв. "Лъджа" в Ивайловград Иван Неделчев. Тя е създадена през 1980 г., тогава е и първото ѝ участие на фестивала в Перник. Там иваловградчани печелят наградата на журито за автентично..

публикувано на 26.03.24 в 16:23
Красимир Премянов

България чества подвига на тракийци

Денят на Тракия ще бъде отбелязан в цялата страна на 26 март с поклонение пред паметниците, свързани със съдбата на тракийци, включително и паметниците на Кап. Петко Войвода, като патрон на нашата организация, каза пред Радио Кърджали Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Навсякъде тракийските дружества са..

публикувано на 26.03.24 в 08:55
Владимир Колев

Владимир Колев: Българските деца са сред най-добрите по английски език

Българските деца са сред най-добрите в изучаването на английски език. Това сочат наблюденията на директора на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев. Организацията съществува от 16 години. В момента в нея има 178 активни членове – средни и частни училища, както и езикови центрове от цялата страна. „Членуват всички училища,..

публикувано на 22.03.24 в 17:14
Неделино

Регионалният съвет за развитие решава за спа, туристически и фестивален център в Неделино

Повече за концепцията за интегрирани териториални инвестиции от област Смолян и то в частта, касаеща община Неделино можем да чуем в интервюто на Радка Петкова с кмета на Неделино Боян Кехайов.

публикувано на 20.03.24 в 14:27