Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къде започва паниката, свързана с COVID-19?

Медицински екип вкарва пациент в болницата „Цзининтан“ в китайския град Ухан, където са настанени заразени с новия вирус.
Снимка: ЕПА/БГНЕСПреувеличени ли са реакциите, свързани с коронавируса COVID-19, на фона на статистическите данни за смъртността, причинявана от него?
Обяснението на страха, скрито ли е в социалните медии и глобализирания свят, в който живеем?
Според психотерапевта от Хасково Кремена Станилова, когато живеем твърде дълго време в удобни времена, ние си търсим драматизъм, за да се чувстваме значими. в
Чуйте интервюто на Радка Петкова към Кремена Станилова.

"Имам моя теория за нещата. Според мен съвременния човек в тази модерна епоха на социални медии, интернет, доста се отдалечи от времето на Втората Световна война, когато наистина всички хора, цялото човечество е било поставено пред една огромна опасност за оцеляването. Когато обаче живеем твърде дълго време в удобни времена, ние си търсим драматизъм, за да се чувстваме значими. Защото удобството по някакъв начин ни създава и скука. И всяко едно нещо, което е извън това удобство, ни кара по някакъв начин да драматизираме, да му отделяме повече внимание. Ставаме страшно значими, когато участваме в нещо, което е много опасно. Оцеляваме в тази ситуация.

"Лично аз смятам, че отговорност на управляващите и на медицински лица е да бъдат по-центрирани и много по-реални, защото това тръгва наистина отгоре. И от медиите, по някакъв начин. И навивайки една и съща тема, хората по психологията на Густав Льобон, който още в края на 19-и век е описал, един слух в индустриалната епоха, може да му трябва около 3 месеца, сега му трябват 3 секунди, да зарази тълпата. Теорията му е, че един човек става по-сугестивен не когато е сам, а когато е част от тълпата. И ние сме една голяма тълпа пред компютърните екрани и започваме да се самонавиваме. Но ние участваме в тази изключителност. И аз смятам, че човешкото същество наистина трябва да подходи с благодарност към удобството, което имаме, и да не разиграваме този драматизъм. Защото само хора, които наистина са опознали истинската заплаха за оцеляването си, ценят всяка минута спокойствие".

"Льобон казва, че и най-умният човек в тълпата може да започне да се държи абсолютно нелогично, точно защото заради тези инстинкти, които го завладяват". Вижте още
Ергюнал Сабри

Боксьорът Ергюнал Сабри: Не можем да се върнем в нашата зала, ако не й се направи спешен ремонт

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги е абитурент. Тази година той завършва Езикова гимназия "Христо Ботев" с отличен успех. В момента усилено се готви за предстоящите матури, но продължава да тренира в двора на родната си къща, тъй като състезателите на "Арда бокс" не могат да спортуват в своята зала. Валентина Иванова разговаря с двукратния..

обновено на 30.05.20 в 16:13
Антична вила

Диана Овчарова: Вила "Армира" е временно затворена, залагаме на други забележителности в района

Как община Ивайловград излиза от кризата с коронавируса? Кога ще отворят детските градини? Как епидемиологичните мерките и затварянето на антична вила "Армира" за следващите 24 месеца ще се отразят на развитето на туризма - един толкова важен за региона отрасъл? Какви са важните проекти, стартът на които предстои? Диана Овчарова, кмет на Ивайловград,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15

Позицията на кмета Сийка Суркова във фокуса на европейския пъзел с коронавируса

Kмeтът нa ceлo Moмчилoвци Cийĸa Cypĸoвa e cpeд гpaдoнaчaлницитe нa eвpoпeйcĸи нaceлeни мecтa, интepвюиpaни зa cитyaциятa c ĸopoнaвиpyca в извecтния caйт Роlіtісо.еu . Peпopтepитe нa РОLІТІСО paзгoвapят c 28 ĸмeтoвe и мecтни лидepи в цялa Eвpoпa /пo eдин oт вcяĸa дъpжaвa в EC и eдин oт Beлиĸoбpитaния/, зa дa дoбият пpeдcтaвa ĸaĸ ĸpизaтa e..

публикувано на 28.05.20 в 12:55

На Спасовден народът вярва в лековитата сила на водата

Днешния ден православната църква отбелязва като Възнесение Господне. Празникът се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници - 40 дни след Великден . С възнесението Си Иисус завършил делото на спасението . Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците..

публикувано на 28.05.20 в 10:05

Радослав Милев: Управляващото мнозинство на ДПС е отговорно за състоянието на Пазара

На предстоящата сесия на общинския съвет в Кърджали, която ще се проведе на 28 май, ще бъдe приет годишният отчет за 2019 година на „Пазар на производителите“ ЕАД, търговско дружество със 100 % общинско участие в капитала.  Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев не очаква нищо изненадващо от отчета. Управителният съвет на..

публикувано на 27.05.20 в 19:19

Д-р Атанас Митков: Честит празник на спешните медици!

За пръв път през 2018 г. 27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина.  Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важноста на делото на хората, работещи в тази област на медицината.  На..

публикувано на 27.05.20 в 08:41

Димитрина Банева: Нашите абитуриенти знаят, че няма да ги оставим без бал

Тържественото изпращане в двора на СУ "Петко Рачов Славейков" ще се проведе на 24 май, при спазване на противоепидемичните мерки. Освен това, на тази дата ще бъде спазена и традицията на най-голямото училище в Южна България да се проведе автошествие с участието на ученици и учители. Това каза за Радио Кърджали Димитрина Банева, класен ръководител..

публикувано на 23.05.20 в 10:05