Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Италия е най-засегнатата от COVID-19 европейска държава

Антоанета Николова: Европейският съюз закъсня и подцени проблема с коронавируса

Италианската столица Рим днес прилича на зона във военно положение. Това твърди живеещата там от години българка Антоанета Николова, журналист в интернет портала Euractiv. Първоначално италианците са гледали доста лежерно на проблема с настъпващия коронавирус, но сега, след стотиците смъртни случаи, вече не е така. Държавата е затворена и гражданите й са принуди да спазват крутите мерки, наложени от правителството на Джузепе Конти. Европейските институции подцениха ситуацията и закъсняха в реакциите си. Чуйте какво още каза за ситуацията в Италия журналистката Антоанета Николова в интервю на Валентина Иванова:

Антоанета Николова: Италия е най-засегната страна в ЕС. Тя започна много бързо масово тестване на голяма част от населението. Още през първите дни, когато излязоха новините, те бяха направили няколко хиляди проби. Тези проби дадоха много бързи резултати. За справка, когато Италия беше направила 4000 теста, Франция беше направи едва 300. Франция и Германия започнаха масово тестване седмица по-късно и техните бройки заразени и болни вървят в статистиката на Италия преди 10 дни. Не е речено, че това, което се случи в Италия, няма да се случи и други европейски страни. Ако те не се поучат от италианския опит и не вземат по-бързо драстични мерки, с които Италия също се забави преди време. Но болезнени решения не се вземат с лека ръка, защото държавата спира.

Италианската държава приготви 25 милиарда евро, защото никой не си прави илюзии какво значи да спрат работа магазини, фирми и фабрики, с ясното съзнание, че тези пари няма да са достатъчни.

Определено Европейският съюз закъсня и подцени проблема с коронавируса.

Малко ме плаши перспективата за България. Гледайки тук какви апаратури са необходими и какъв капацитет на интензивни отделения, не съм сигурна дали България ги има. Другото много важно нещо: трябва да има ясно посочени протоколи за хората, които работят в здравните заведения и които са изложени на рискове. В Италия протоколите са доста свирепи в това отношение, защото това са хората на първа линия и са много необходими на обществото в момента. В този смисъл ме плаши дали България има такива условия.

Вижте още

Цветелин Гавазов: Не може обществените нужди да пострадат за сметка на определени частни

На последната сесия на общинския съвет в Кърджали, се даде разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване на участък отреден за парк по плана на Кърджали с цел предвиждане на места за ситуиране на трафопостове. В превод, предвижда се изграждане на трафопост върху зелената площ, която е част от..

публикувано на 02.06.20 в 11:48
Ергюнал Сабри

Боксьорът Ергюнал Сабри: Не можем да се върнем в нашата зала, ако не й се направи спешен ремонт

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги е абитурент. Тази година той завършва Езикова гимназия "Христо Ботев" с отличен успех. В момента усилено се готви за предстоящите матури, но продължава да тренира в двора на родната си къща, тъй като състезателите на "Арда бокс" не могат да спортуват в своята зала. Валентина Иванова разговаря с двукратния..

обновено на 30.05.20 в 16:13
Антична вила

Диана Овчарова: Вила "Армира" е временно затворена, залагаме на други забележителности в района

Как община Ивайловград излиза от кризата с коронавируса? Кога ще отворят детските градини? Как епидемиологичните мерките и затварянето на антична вила "Армира" за следващите 24 месеца ще се отразят на развитето на туризма - един толкова важен за региона отрасъл? Какви са важните проекти, стартът на които предстои? Диана Овчарова, кмет на Ивайловград,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15

Позицията на кмета Сийка Суркова във фокуса на европейския пъзел с коронавируса

Kмeтът нa ceлo Moмчилoвци Cийĸa Cypĸoвa e cpeд гpaдoнaчaлницитe нa eвpoпeйcĸи нaceлeни мecтa, интepвюиpaни зa cитyaциятa c ĸopoнaвиpyca в извecтния caйт Роlіtісо.еu . Peпopтepитe нa РОLІТІСО paзгoвapят c 28 ĸмeтoвe и мecтни лидepи в цялa Eвpoпa /пo eдин oт вcяĸa дъpжaвa в EC и eдин oт Beлиĸoбpитaния/, зa дa дoбият пpeдcтaвa ĸaĸ ĸpизaтa e..

публикувано на 28.05.20 в 12:55

На Спасовден народът вярва в лековитата сила на водата

Днешния ден православната църква отбелязва като Възнесение Господне. Празникът се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници - 40 дни след Великден . С възнесението Си Иисус завършил делото на спасението . Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците..

публикувано на 28.05.20 в 10:05

Радослав Милев: Управляващото мнозинство на ДПС е отговорно за състоянието на Пазара

На предстоящата сесия на общинския съвет в Кърджали, която ще се проведе на 28 май, ще бъдe приет годишният отчет за 2019 година на „Пазар на производителите“ ЕАД, търговско дружество със 100 % общинско участие в капитала.  Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев не очаква нищо изненадващо от отчета. Управителният съвет на..

публикувано на 27.05.20 в 19:19

Д-р Атанас Митков: Честит празник на спешните медици!

За пръв път през 2018 г. 27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина.  Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важноста на делото на хората, работещи в тази област на медицината.  На..

публикувано на 27.05.20 в 08:41