Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проектът за релокация на костенурките на територията на рудник "Ада тепе" е уникален

Деян Духалов: Индустрията и природозащитата трябва да работят заедно

| обновено на 14.03.20 в 17:42
Снимка: Валентина Иванова


Деян Духалов е херпетолог, т.е. човек, който изучава земноводните и влечугите. Той работи по проекта за опазване на двата вида костенурки - шипобедрена и шипоопашата, с местообитание на територията на рудник "Ада тепе". Дейностите, извършени от "Дънди Прешъс Металс", са добър пример за работа на минна компания с отговорно отношение към природните ресурси. Какво е извършено по проекта и какво предстои ще научим от интервюто на Валентина Иванова с Деян Духалов, в звуковия файл:

Деян Духалов: След като беше направена оценка за съвместимост на инвестиционното предложение за Ада тепе, бяха установени защитени видове животни и растения и беше предписано да се изпълнят дейности по намаляване на въздействието върху костенурките, които са световно застрашен вид. изнасянето на костенурките започна през 2012 и завърши през 2013 година. Пренесохме над 404 броя. Беше направена ограда, за да не се връщат обратно. Такова нещо не е правено никъде, бяхме пионери. Доволен съм, че нещата се получиха.

Индустрията и природозащитата са си доста далеч, макар че би трябвало да работят заедно. Нашият пример с "Дънди Прешъс Металс" е може би по-скоро изключение. Не са много такива проекти, да не кажа, че са единици. На индустрията тази дейност всъщност помага - и като лице, и като създаване на имиджи пред местните общности. Фирма, която е склонна да обръща внимание на костенурките, означава, че е склонна да обръща внимание и на други подобни неща, свързани с околната среда и с наблюдението на средата, в която всички ние живеем.

Проектът е добър пример. До голяма степен доказахме, че всъщност, за да е добре наблюдавана средата и да имаме някакво позитивно въздествие върху нея, не се изискват някакви свръх усилия от страна на компаниите. Битува една особена настройка, че за да работиш такива неща, трябват гигантски средства и едва ли не това е непосилно за компаниите. А не е така.

Вижте още

Всички 38 зрелостници на матура в СУ "Христо Смирненски" в Черноочене

Днес /3 юни/ дванайсетокласниците се явяват на втория задължителен зрелостен изпит, като избират предмета . Заявления за явяване са подали над 37 000 ученици . И тази година най-много от тях - близо 12 000 - са избрали  английския език за своя втори задължителен изпит, а най-малко - 69 – италиански. Началото бе в 9 часа, а изпитният..

публикувано на 03.06.20 в 12:03

Цветелин Гавазов: Не може обществените нужди да пострадат за сметка на определени частни

На последната сесия на общинския съвет в Кърджали, се даде разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване на участък отреден за парк по плана на Кърджали с цел предвиждане на места за ситуиране на трафопостове. В превод, предвижда се изграждане на трафопост върху зелената площ, която е част от..

публикувано на 02.06.20 в 11:48
Ергюнал Сабри

Боксьорът Ергюнал Сабри: Не можем да се върнем в нашата зала, ако не й се направи спешен ремонт

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги е абитурент. Тази година той завършва Езикова гимназия "Христо Ботев" с отличен успех. В момента усилено се готви за предстоящите матури, но продължава да тренира в двора на родната си къща, тъй като състезателите на "Арда бокс" не могат да спортуват в своята зала. Валентина Иванова разговаря с двукратния..

обновено на 30.05.20 в 16:13
Антична вила

Диана Овчарова: Вила "Армира" е временно затворена, залагаме на други забележителности в района

Как община Ивайловград излиза от кризата с коронавируса? Кога ще отворят детските градини? Как епидемиологичните мерките и затварянето на антична вила "Армира" за следващите 24 месеца ще се отразят на развитето на туризма - един толкова важен за региона отрасъл? Какви са важните проекти, стартът на които предстои? Диана Овчарова, кмет на Ивайловград,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15

Позицията на кмета Сийка Суркова във фокуса на европейския пъзел с коронавируса

Kмeтът нa ceлo Moмчилoвци Cийĸa Cypĸoвa e cpeд гpaдoнaчaлницитe нa eвpoпeйcĸи нaceлeни мecтa, интepвюиpaни зa cитyaциятa c ĸopoнaвиpyca в извecтния caйт Роlіtісо.еu . Peпopтepитe нa РОLІТІСО paзгoвapят c 28 ĸмeтoвe и мecтни лидepи в цялa Eвpoпa /пo eдин oт вcяĸa дъpжaвa в EC и eдин oт Beлиĸoбpитaния/, зa дa дoбият пpeдcтaвa ĸaĸ ĸpизaтa e..

публикувано на 28.05.20 в 12:55

На Спасовден народът вярва в лековитата сила на водата

Днешния ден православната църква отбелязва като Възнесение Господне. Празникът се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници - 40 дни след Великден . С възнесението Си Иисус завършил делото на спасението . Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците..

публикувано на 28.05.20 в 10:05

Радослав Милев: Управляващото мнозинство на ДПС е отговорно за състоянието на Пазара

На предстоящата сесия на общинския съвет в Кърджали, която ще се проведе на 28 май, ще бъдe приет годишният отчет за 2019 година на „Пазар на производителите“ ЕАД, търговско дружество със 100 % общинско участие в капитала.  Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев не очаква нищо изненадващо от отчета. Управителният съвет на..

публикувано на 27.05.20 в 19:19