Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Психологът Сезгин Бекир: Обществото ни е заразено със страх


"Нашето общество проявява признаци на масова паника и страх от опасността от заразяване с коронавирус. Метафорично бих казал, че обществото ни е заразено със страх. Типично по нашенски, всеки започна да предприема своите стъпки с цел да се предпази, да опази своите близки". Това каза Сезгин Бекир, клиничен психолог пред Радио Кърджали.

Според него личността не губи своята индивидуалност. Това  е характерно поведение, което до някъде може да се обясни като поведение свързано с тълпата и действието на тълпата при определени емоционални състояния. Поведението на обществото ни в момента се управлява и контролира от външен натиск, т.е. опасността от заразяване. Страхът като емоция, която е свързана с бъдещето ни, създава усещането за тази паника и тревожност, а всъщност трябва да слушаме експертите.  

"Виждаме, че българската държава и съответните институции предприемат адекватни действия своевременно, както за осигуряване на необходимите предпазни средства и дезинфектанти, така и периодично уведомяват населението за развитието и разпространението на вируса. Така че хората трябва да са спокойни и дисциплинирани. Бих посъветвал гражданите да спазват простичките правила, които националните експерти препоръчват. На първо място, личната хигиена, на второ - да бъдат по-внимателни по отношение на своето здравословно състояние и това, което се случва около тях. Когато забележат признаци, да се съобразят с инструкциите на компетентните здравни власти. Разбира се, да не се поддават на паниката, защото паниката би довела до стрес и намаляване на имунитета", допълва Сезгин Бекир, клиничен психолог.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.Вижте още

Димитрина Банева: Нашите абитуриенти знаят, че няма да ги оставим без бал

Тържественото изпращане в двора на СУ "Петко Рачов Славейков" ще се проведе на 24 май, при спазване на противоепидемичните мерки. Освен това, на тази дата ще бъде спазена и традицията на най-голямото училище в Южна България да се проведе автошествие с участието на ученици и учители. Това каза за Радио Кърджали Димитрина Банева, класен ръководител..

публикувано на 23.05.20 в 10:05

Анелия Крумова: Изпращането за абитуриентите е толкова важно, колкото и самият бал

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се изготви протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците в края на учебната година.  До решението се стигна, след като Борисов се срещна с 12-класничките Симона Бонева и Дарина Георгиева.  Те се обърнаха към него с писмо, в което изразиха желание да отбележат завършването на..

публикувано на 22.05.20 в 16:14
Гюнер Бекир, имам в старата джамия в Момчилград

Мюсюлманите в Момчилград ще посрещнат празника на открито пред джамиите

В неделя на 24 май мюсюлманите по света ще посрещнат един от големите религиозни празници Рамазан Байрям. Вярващите мюсюлмани в Момчилград ще посрещнат празника в двора на двете джамии в града.  Още в събота дворовете на двата храма ще бъдат почистени и дезинфекцирани, като от джамийското настоятелство приканват вярващите да си носят молитвено килимче...

публикувано на 21.05.20 в 14:32

Директорът Иван Стойков: Няма да е тъжно изпращането, защото тези деца ще успеят

В СУ "Христо Смирненски" в Черноочене са осигурени всички мерки за провеждане на матурите на 1 и 3 юни . На матура подлежат 36 зрелостници . Разстоянието между ч иновете е замерено, децата ще бъдат на метър и половина разстояние, осигурени са дезинфектанти. Притесненията на родителите обаче основно са свързани с дистанционното обучение, казва..

публикувано на 19.05.20 в 12:33

Д-р Магдалена Маринова: Пикът на чревните инфекции предстои

Пикът на чревните инфекции, или както традиционно го наричаме летен грип все още не е настъпил , но се очаква. Въпреки че тези инфекции имат характерни симптоми, понякога могат да бъдат объркани с КОВИД-19 или КОВИД-19 да бъде объркан с тях . За това как да ги различим, защо все още нямаме нарастване на случаите , и с какво ще се отличава..

публикувано на 19.05.20 в 10:38

Хасан Азис: Търсим финансиране за ремонта на спортна зала "Арпезос"

Кога ще заработи откритият басейн "Арпезос", предвид подготвянето на процедура за отдаването му на концесия? Кога спортните клубове ще си получат от общината гласуваните субсидии? Какви са плановете на общината за рушащата се спортна зала "Арпезос" и докъде е проектът за новото спортно съоръжение? На тези и някои други въпроси отговаря кметът на община..

публикувано на 18.05.20 в 22:24
Юсеин Ахмед

Юсеин Ахмед: В Общинския съвет мислим за оптимизация на разходите

На 28 май Общинският съвет на Кърджали ще се събере на поредното си заседание. След отмяната на извънредното положение, предстоящата сесия не може да се проведе онлайн. Председателският съвет е взел решение това да стане в залата на Дома на културата, която дава възможност да се осигури санитарна дистанция. Какъв е дневният ред, как гражданите и..

обновено на 18.05.20 в 21:48