Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Терапевтът Кремена Станилова във връзка с КОВИД-19: Страхът не води до осъзната самодисциплинаСпециалистът Кремена Станилова бе една от първите, която публикува своя онлайн терапевтична сесия във връзка с разпространението на болестта КОВИД-19. Когато имунната система е отслабена, тя се поддава лесно на болести, алармира психотелесният терапевт. Много често, зад леката настинка или зад грипа, се крият наши поведения, които дълго време са ни сочили, че са дисфункционални и не трябва да ги поддържаме. Тогава, само една капка се явява достатъчна, за да ни събори.  

Колкото и да е трудно, точно в този кризисен момент трябва да успяваме да отсяваме информацията относно нейната достоверност. Нека чуем интервюто с терапевта от Хасково Кремена Станилова. Имунната система е ключова, за оцеляването на всеки един организъм. Няма значение дали е човек, или пък животно. Имунната система играе роля на армия, която ни пази от външни нашественици, именно през нашите граници. Това са лигавиците, това е кожата. Така че когато има някаква заплаха, обикновено имунната система се мобилизира, за да оцелеем".

"Имунната система е нашата армия, нашия граничар, който пази тялото, за да може животът да продължи". 

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА СТРЕС

Това е много ключов въпрос. От една страна, аз разбирам хората, които се притесняват за собственото си здраве и за здравето на близките, но наистина, трябва да бъдем първо спокойни по отношение на това, че една вирусна инфекция не поразява всички. Поразява хора, които имат намалена имунна система, без значение на възрастта. Макар че в днешното състояние на нещата, се говори, че по-възрастни хора са по-застрашени. Това е така, ако възрастният човек има много болести. Лекарите са ги изброили в много от брошурите. Високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, залежавания в болници, астма, също така и онкозаболявания. Такива заболявания представляват един невероятен стрес за самата имунна система, защото тя работи на пълни обороти, за да може тялото да живее. Това е и в нормално време.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО НИЕ ПОСТОЯННО СМЕ ПОД СТРЕС

Хроничният стрес е способен да срине имунната система. Всеки здрав човек има добра имунна система и тя действа безотказно.

Ние свързваме заболяването с първите симптоми, но по-скоро трябва да разберем, че това, което се случва в момента /вирусната инфекция/, тя не се случва при всеки един човек. А там където имаме продължителни заболявания, и много срината имунна система, от подлагането на постоянен стрес.

Та, ако си представим една кофа, която сме сложили под капещо кранче на чешмата Знаем, че всеки ден може да капе, по една капчица, в един момент капва една последна капка и кофата прелива. И ние обикновено имаме израза: "Това беше последната капка", когато нещо прелива, нали много стискали, стискали. Последната капка може да бъде нашето излизане, да кажем на парти или нашето пътуване със самолет.

Тоест, това, което се случва, е обикновено при хора, които много дълго време не са обръщали внимание на този вид стрес. А в момента ни бомбардират с всякакви новини, които не винаги са поднесени по най-любящия и най-добрия начин, отделно има много дезинформация, и във нета. Малко повече сме фокусирани върху негативната част. Лично аз като терапевт не съм затова, да се съобщава само негативната част, с оглед на това хората да се уплашат, за да предприемат някакви действия. Самодисциплината се изгражда, когато има баланс. При страх някои се заинатват, други се препарират, или "замръзват" или започват натрапливо да пазаруват. Каквото се случва.

Нека да почнем, че в световен мащаб

ХОРАТА ГО ПРЕЖИВЯВАТ ТОВА НЕЩО

Важно е персонално да се пазим, защото ако ние постоянно вибрираме на тази вълна на страх и паника, правим точно това, което най-малко трябва да правим. Ние помагаме отново да се хаби имунната ни система.

Интересно е, че имунната система е пряко свързана с двата дяла на нервната система.

Повече чуйте в прикачения файл.


Вижте още

Димитрина Банева: Нашите абитуриенти знаят, че няма да ги оставим без бал

Тържественото изпращане в двора на СУ "Петко Рачов Славейков" ще се проведе на 24 май, при спазване на противоепидемичните мерки. Освен това, на тази дата ще бъде спазена и традицията на най-голямото училище в Южна България да се проведе автошествие с участието на ученици и учители. Това каза за Радио Кърджали Димитрина Банева, класен ръководител..

публикувано на 23.05.20 в 10:05

Анелия Крумова: Изпращането за абитуриентите е толкова важно, колкото и самият бал

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се изготви протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците в края на учебната година.  До решението се стигна, след като Борисов се срещна с 12-класничките Симона Бонева и Дарина Георгиева.  Те се обърнаха към него с писмо, в което изразиха желание да отбележат завършването на..

публикувано на 22.05.20 в 16:14
Гюнер Бекир, имам в старата джамия в Момчилград

Мюсюлманите в Момчилград ще посрещнат празника на открито пред джамиите

В неделя на 24 май мюсюлманите по света ще посрещнат един от големите религиозни празници Рамазан Байрям. Вярващите мюсюлмани в Момчилград ще посрещнат празника в двора на двете джамии в града.  Още в събота дворовете на двата храма ще бъдат почистени и дезинфекцирани, като от джамийското настоятелство приканват вярващите да си носят молитвено килимче...

публикувано на 21.05.20 в 14:32

Директорът Иван Стойков: Няма да е тъжно изпращането, защото тези деца ще успеят

В СУ "Христо Смирненски" в Черноочене са осигурени всички мерки за провеждане на матурите на 1 и 3 юни . На матура подлежат 36 зрелостници . Разстоянието между ч иновете е замерено, децата ще бъдат на метър и половина разстояние, осигурени са дезинфектанти. Притесненията на родителите обаче основно са свързани с дистанционното обучение, казва..

публикувано на 19.05.20 в 12:33

Д-р Магдалена Маринова: Пикът на чревните инфекции предстои

Пикът на чревните инфекции, или както традиционно го наричаме летен грип все още не е настъпил , но се очаква. Въпреки че тези инфекции имат характерни симптоми, понякога могат да бъдат объркани с КОВИД-19 или КОВИД-19 да бъде объркан с тях . За това как да ги различим, защо все още нямаме нарастване на случаите , и с какво ще се отличава..

публикувано на 19.05.20 в 10:38

Хасан Азис: Търсим финансиране за ремонта на спортна зала "Арпезос"

Кога ще заработи откритият басейн "Арпезос", предвид подготвянето на процедура за отдаването му на концесия? Кога спортните клубове ще си получат от общината гласуваните субсидии? Какви са плановете на общината за рушащата се спортна зала "Арпезос" и докъде е проектът за новото спортно съоръжение? На тези и някои други въпроси отговаря кметът на община..

публикувано на 18.05.20 в 22:24
Юсеин Ахмед

Юсеин Ахмед: В Общинския съвет мислим за оптимизация на разходите

На 28 май Общинският съвет на Кърджали ще се събере на поредното си заседание. След отмяната на извънредното положение, предстоящата сесия не може да се проведе онлайн. Председателският съвет е взел решение това да стане в залата на Дома на културата, която дава възможност да се осигури санитарна дистанция. Какъв е дневният ред, как гражданите и..

обновено на 18.05.20 в 21:48