Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гърция под пълна карантина


Гърция обяви пълна карантина в страната като мярка срещу разпространението на вируса. От 6:00 часа, днес,  са в сила новите мерки на правителството за движение на гражданите. Те бяха обявени снощи от министър председателят Кирякос Мицотакис.

Живущите в южната ни съседка ще могат да се движат само тогава, когато отиват или се връщат от работа, от аптека или супермаркет. Всеки, който излиза от дома си ще трябва да носи със себе си лична карта или международен паспорт и още декларация от работодателя, в която е вписан адресът на работника или служителя и адресът на фирмата, както и работното време или декларация на гражданина, която същият ще попълва преди да излезе от вкъщи, вписвайки къде отива: до супермаркет, до аптека, до близък свой роднина, за да се погрижи за него, до лекар, до банка и други.  В документа трябва да бъде посочен и час на тръгване и адрес на обекта към който отива. На живеещите в Гърция ще им е необходимо и разрешение получавано на мобилния телефон, след като са изпратили SMS на телефон 13033 с име и фамилия, и код на необходимостта да излезнат от 1 до 6, съответстващи на посочените места.

Ако при проверка от полицията бъде установено, че гражданинът се намира на друго място, ще бъде налагана глоба, в размер на 150 евро. Санкции ще се налагат от полицията и ако е прекарал повече часове навън от посочените в декларацията. 

От снощи всички, които притежават мобилни телефони са започнали да получават съобщения от правителството за мерките, които влизат в сила от днес. "Дори и да са изключени звуците на телефона при получаването на есемеса алармата на телефона се включва", казва Елена Мирянова, която от години живее на остров Родос. Липсата на маски по аптечната и магазинната мрежа е накарало българката да поръча такива от Варна.
Елена е от малкото българи в чужбина, които не се поддават на паниката около коронавируса и не смята да се връща в България. Църквите там са затворени за миряните, като превенция срещу КОВИД 19, а полетите и фериботите са сведени до минимум.  

Остров Родос е една от предпочитаните дестинации за туристите. Южната ни съседка, обаче,  затвори хотелите като мярка срещу разпространението на коронавируса. Министерството на туризма в Атина разпореди от вчера - 22 март за един месец да се затворят хотелите и частните квартири в страната. Ще работят само по един хотел на област, като в Атина и Солун по изключение остават отворени по три хотела. В тях ще се спазват стриктно всички предпазни мерки и настаняването ще става по един човек в стая. 

В Гърция има 624 заболели с Ковид 19. От тях починалите са 15, а оздравелите са 19.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Димитрина Банева: Нашите абитуриенти знаят, че няма да ги оставим без бал

Тържественото изпращане в двора на СУ "Петко Рачов Славейков" ще се проведе на 24 май, при спазване на противоепидемичните мерки. Освен това, на тази дата ще бъде спазена и традицията на най-голямото училище в Южна България да се проведе автошествие с участието на ученици и учители. Това каза за Радио Кърджали Димитрина Банева, класен ръководител..

публикувано на 23.05.20 в 10:05

Анелия Крумова: Изпращането за абитуриентите е толкова важно, колкото и самият бал

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се изготви протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците в края на учебната година.  До решението се стигна, след като Борисов се срещна с 12-класничките Симона Бонева и Дарина Георгиева.  Те се обърнаха към него с писмо, в което изразиха желание да отбележат завършването на..

публикувано на 22.05.20 в 16:14
Гюнер Бекир, имам в старата джамия в Момчилград

Мюсюлманите в Момчилград ще посрещнат празника на открито пред джамиите

В неделя на 24 май мюсюлманите по света ще посрещнат един от големите религиозни празници Рамазан Байрям. Вярващите мюсюлмани в Момчилград ще посрещнат празника в двора на двете джамии в града.  Още в събота дворовете на двата храма ще бъдат почистени и дезинфекцирани, като от джамийското настоятелство приканват вярващите да си носят молитвено килимче...

публикувано на 21.05.20 в 14:32

Директорът Иван Стойков: Няма да е тъжно изпращането, защото тези деца ще успеят

В СУ "Христо Смирненски" в Черноочене са осигурени всички мерки за провеждане на матурите на 1 и 3 юни . На матура подлежат 36 зрелостници . Разстоянието между ч иновете е замерено, децата ще бъдат на метър и половина разстояние, осигурени са дезинфектанти. Притесненията на родителите обаче основно са свързани с дистанционното обучение, казва..

публикувано на 19.05.20 в 12:33

Д-р Магдалена Маринова: Пикът на чревните инфекции предстои

Пикът на чревните инфекции, или както традиционно го наричаме летен грип все още не е настъпил , но се очаква. Въпреки че тези инфекции имат характерни симптоми, понякога могат да бъдат объркани с КОВИД-19 или КОВИД-19 да бъде объркан с тях . За това как да ги различим, защо все още нямаме нарастване на случаите , и с какво ще се отличава..

публикувано на 19.05.20 в 10:38

Хасан Азис: Търсим финансиране за ремонта на спортна зала "Арпезос"

Кога ще заработи откритият басейн "Арпезос", предвид подготвянето на процедура за отдаването му на концесия? Кога спортните клубове ще си получат от общината гласуваните субсидии? Какви са плановете на общината за рушащата се спортна зала "Арпезос" и докъде е проектът за новото спортно съоръжение? На тези и някои други въпроси отговаря кметът на община..

публикувано на 18.05.20 в 22:24
Юсеин Ахмед

Юсеин Ахмед: В Общинския съвет мислим за оптимизация на разходите

На 28 май Общинският съвет на Кърджали ще се събере на поредното си заседание. След отмяната на извънредното положение, предстоящата сесия не може да се проведе онлайн. Председателският съвет е взел решение това да стане в залата на Дома на културата, която дава възможност да се осигури санитарна дистанция. Какъв е дневният ред, как гражданите и..

обновено на 18.05.20 в 21:48