Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 30 достигна общият брой на жертвите на корона-вируса в Турция

Жители на Истанбул са излезли да пазаруват със защитни маски, 22 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на заболелите е 1236, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа. Турският здравен министър съобщи, че до момента в страната са направени над 23 345 теста. В Турция пристигна и партида китайски комплекти за бързи тестове за корона-вирус.

Над 11 000 турски граждани, пристигнали в страната от чужбина, се намират под карантина в освободени ученически и студентски общежития в 23 области в страната, изнесе данни министърът на младежта и спорта Мухарем Касапоглу. По-рано по сигнал на граждани в Коня двойка, завърнала се от Германия, беше глобена по над 3150 турски лири (около 1000 лв.) всеки за нарушаване на самоизолацията си. 

От днес започна дистанционното обучение за учащите. За целта ще бъде използван канал на държавната радио-телевизия ТРТ, а уроците ще бъдат качени и в интернет. Като част от мерките срещу новото опасно заболяване се позволява на държавните служители да работят дистанционно и при гъвкави схеми на работа.

Някои общини започнаха програми за услуги за гражданите с хронични заболявания и над 65 години, за които има издадена забрана да излизат от домовете си.

Четири банки с мажоритарно държавно участие – „Зираат банк“, „Халкбанк“, „Вакъфбанк“ и „Иш банкасъ“ – обявиха пакет от облекчения за клиентите си във връзка с корона-вируса. Те отлагат падежа на плащанията на кредити и обявяват допълнителни кредитни линии в подкрепа на пострадали от кризата бизнеси. 6 големи кредитни институции в страната пък намалиха работното си време с клиенти. Те ще обслужват граждани на гишетата си между 12 и 17 часа.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обяви на пресконференция днес план от 13 точки за борба с последиците от епидемията. Той поиска държавата да осигури доход от 2000 турски лири (около 700 лв.) за всеки гражданин в нужда, да не бъдат спирани комуналните услуги и начислявани лихви за неплатени битови сметки; финансовото министерство да покрие разходите за наем на обектите, затворени с укази на президента или министерски решения и на заетите в тези обекти да се изпрати обезщетение от фонда за осигуряване при безработица.

Вчера „Турските авиолинии“ обявиха, че от 27 март спират полетите си до всички дестинации, с изключение на пет – Адис-Абеба, Вашингтон и Ню Йорк, Москва и Хонг-конг.


Вижте още
Златко Атанасов

Златко Атанасов: За 24 май ще издадем тържествен брой на вестник "Паисиевци"

Тържеството за изпращане на абитуриентите в Средно училище "Отец Паисий" ще бъде отложено за 25 юни. Тогава, съобразно условията, ще бъде организирана церемония за връчване на дипломите, която ще бъде както всяка година на двора на школото. Зрелостниците ще получат, освен дипломите си, и документ за професионална квалификация по информатика и..

публикувано на 22.05.20 в 16:55

Никола Чанев: Призовавам гражданите за отговорно поведение по време на предстоящите празници

На днешното заседание на областния оперативен щаб в Кърджали са отчетени резултатите от взетите вчера проби на служители в социални заведения и на съмнителни за Ковид-19 граждани. Всичките 50 теста са отрицателни. Какви мерки предприема щабът за предстоящите празници - 24 май и Рамазан Байрам, когато има опасност от събиране на много хора на едно..

публикувано на 22.05.20 в 16:43
Детска градина

Създадени са организация и мерки за отваряне на детските градини в Кърджали

Тази седмица здравният министър Кирил Ананиев обяви, че работата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май. Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев. Кога и при какви условия ще възстановят дейността си детските..

публикувано на 22.05.20 в 15:00
Деница Сачева

Сачева: Безработни ще могат да се наемат по схемата “60 на 40“

По схемата за запазване на работни места, станала известна като "60 на 40", вече ще могат и да бъдат наемани безработни хора. За целта ще бъдат заделени близо една трета от парите по мярката, което е между 300 и 400 млн. лева, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя посочи, че схемата ще продължи да действа и като начин да..

публикувано на 20.05.20 в 16:38

Турция отново приема нуждаещите се от здравно лечение

Пациентите от 31 страни, сред които и България, ще могат да пристигат в Турция. Необходимо е пациентите първо да се регистрират в  листата  на фирмата „Международни здравни услуги“ към турското здравно министерство. Сайтът е достъпен на английски, арабски, руски, турски и френски език. След предварително одобрение на заявката, разрешително писмо за..

публикувано на 20.05.20 в 13:24

В България все още няма действащи 5G мрежи

В България все още няма действащи безжични мобилни мрежи от пето поколение (5G). Това уверява министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Той припомня, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издава временни разрешения за ползване на радиочестотния спектър за 5G..

публикувано на 20.05.20 в 13:15

#ЛюбопитноОтОбластта представя история от Свиленград, свързана с Иван Вазов

В навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и култура, облатната администрация на Хасково представя в рубриката #ЛюбопитноОтОбластта , история от община Свиленград, свързана с патриарх на българската литература Иван Вазов: През учебната 1872-1873 г. за главен учител в Свиленград е назначен Иван Минчов Вазов. Едва 22-годишен, той..

публикувано на 20.05.20 в 12:52