Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Улиците в стария град на Златоград опустяхаПусти улици, празни хотели и затворени дюкянчета и работилници. Така изглежда днес, иначе пълния с туристи Златоград. Заради заповедтта на правителството да бъдат затворени всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, аптеки и банки. 

65 души от Етнографския ареален комплекс са в едномесечен неплатен отпуск, каза  директора на комплекса Александър Митушев.

Българската държава може да поеме до 60% от заплатите на работниците в тези бизнеси, които доказано са засегнати от мерките срещу разпространението на коронавирус в страната. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов и всички бизнесмени са в очакване.

Етнографския комплекс в Златоград заделя средства от по-силните летни месеци за зимните месеци ноември - март, когато туристопотокът е по-слаб, за да изпаща заплатите на служителите си, но сега и тези средства привършват и може да се окаже, че тези 65 души, след месец  да са на борсата на труда.

Заради предотвратяване разпространението на коронавируса се отменя и най-мащабното събитие в Златоград – празника на златоградсковто чеверме.  


Вижте още

Христо Чобанов: Всички известни тенисисти показаха солидарност

И тенисът, както и всички други спортове, е спрял в условията на пандемия. Чуваме имената на световноизвестните звезди само свързани с благотворителни дейности. Пръв беше Роджър Федерер, който на 25 март обяви, че заедно със съпругата си Мирка даряват 1 милион швейцарски франка на семействата в Страната на шоколадите и часовниците, засегнати от..

публикувано на 09.04.20 в 17:12

Панчо Благоев: В 70-милионен Тайланд има 12 починали от заразата

Панчо Благоев е познат на кърджалийци като музикант в първата българска кънтри група "Сплав" и като журналист в вестник "Нов живот". От няколко години живее в Банкок. Как коронавирусът пристига в Тайланд и какви са предпазните мерки, които въвежда правителството, че там има само около 1500 заразени и 12 починали, при население от 70 милиона души. В..

публикувано на 09.04.20 в 11:59

Отец Дирайр Хадавян: Всеки друг може да се отрече от вярата си, но арменецът няма това право

Започна Страстната седмица за арменците. Как се провеждат литургиите предвид мерките за ограничаване на коронавируса в най-старата арменска църква в България - "Света Богородица" в Русе? Дали миряните имат опасения да влязат в храма на най-големия християнски празник - Великден? Чуйте разговора на Валентина Иванова с отец Дирайр Хадавян. Отец..

публикувано на 09.04.20 в 11:29

Волейболна Арда завърши шампионата в Суперлигата на 11 място

Волейболна Арда Кърджали приключи надпреварата в Суперлигата на 11 място. Това стана ясно след решение на УС на Федерацията волейболните шампионати да бъдат прекратени, заради извънредното положение в страната, свързано с разпространението на коронавирус. "Какъв ще бъде форматът на шампионата за сезон 2020/2021 ще стане ясно през юли месец", каза..

публикувано на 06.04.20 в 16:40

Кандидатстудентската кампания в Шуменския университет започна

Продължаваме поредицата от предавания насочени към кандидат-студентите от област Кърджали. Кой и как може да кандидатства в условия на извънредно положение, в което се намираме? След филиала на пловдивския университет "Любен Каравелов" в Кърджали и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив насочваме вниманието на абитуриетните към..

публикувано на 03.04.20 в 20:42

Педагожката Ивалина Хаджиевa със съвети как да ангажираме вниманието на децата

Вече повече от 20 дни, децата не посещават детските ясли и градини, а с извънредното положение стана и опасно да излизат навън. Тази изолация е трудна за нас възрастните,  какво остава за децата. В детската градина децата получават не само грижа, но и социална адаптация, доизграждане на навици, също и физическа и умствена активност. В..

публикувано на 03.04.20 в 11:00

Отец Самуил Теодосиев: Ако се обърнем към сърцето си, и измолим прошка от Господ, може да променим всичко

Има ли блага вест в кризата с КОВИД-19. Виждайки ситуацията трудна, не бива да се вглеждаме прекомерно в смъртните случаи, смята отец Самуил Теодосиев. Защото тогава и душата ни ще бъде по-спокойна . Когато човекът е в стрес и притеснение, той реално вече се е разболял. Отец Самуил припомня случая с испанския грип преди 100 години,..

публикувано на 02.04.20 в 16:26