Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца от ОДК Смолян изнасят концерт в социалната мрежа

Пандемията от вирусологичното заболяване COVID-19 накара много хора да се затворят по домовете си. В такъв момент е много трудно да задържиш най-малките вкъщи. Освен, че учат дистанционна, те имат нужда и от забавления. Още повече, когато децата се занимават и творческа дейност и са свикнали и имат нужда да се изявяват. 
 Ръководството от Център за подкрепа и личностно развитие (ЦПЛР) – Обединен детски комплекс (ОДК) Смолян е намерило решение, като стартира инициативата  "Да започваме деня позитивно". 
Това е предизвикателство към талантите от групите по автентичен фолклор от техния вокален педагог Пламена Седянкова.
Наред с онлайн обучението те ще се изявяват във фесбук страницата на ЦПЛР-ОДК Смолян.
„Идеята ми хрумна спонтанно, споделих я с г-жа Михайлова, тя ме подкрепи. Предложих до на децата и родителите им. Ние се чуваме по телефона или чрез видеовръзка. Носиите им са в тях. Децата трябва да направят домашно видеоклипче,  като изпълнят тяхна любима народна песен,  пременени в носии. Да ми изпратят клипчето и  аз ще ги качвам в страницата на ОДК във фейсбук,“ разказва вокалния педагог Пламена Седянкова и продължава. 
„Мисля, че всеки се радва на децата, на усмивките им, на таланта им. Всеки ден в 10 часа публикуваме клипче на дете което ни е пратило своето домашно видео. Това е един виртуален концерт, тъй като на децата им липсват изявите. Приготвяхме се за предстоящи конкурси, но за сега са отложени,“ разказва още Пламена. 
Децата които се занимават с пеене при Пламена Седянкова са 45. Тя ръководи  и две вокални групи. 
Клуб „Музика“ към ЦПЛР – ОДК Смолян е основан през 2013 година. 
В клуба са сформирани Вокална група "Приятели" - репертоара на която включва забавни песни и школа по народно пеене, в която учениците се запознават с българския фолклор и изпълняват народни песни от различни фолклорни области.
В репертоара на групите има разнообразни песни на различна тематика. Младите певци имат множество участия в национални, регионални и общински конкурси, концерти и други културни събития. Спечелили са множество награди, грамоти и отличия. 
Може да видите и чуете техните изпълнения във фейсбук страницата на институцията ЦПЛР - ОДК Смолян
Чуйте цялото интервю с Пламена Седянкова в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram



Музикаленият педагог Пламена Седянкова, корепетитора Иван Пичуров и деца от ОДК Смолян след участие в НМФК Орфееви таланти - Пловдив
Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и най-вкусното предаване в ефира на радио Кърджали, Вкусен следобед, това е епизодът от днес, 24 май . Днес ще ви предложа да отпразнуваме заедно Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в двора на Регионалния исторически музей. Ще чуем приветствието на кмета Хасан Азис , както и..

публикувано на 24.05.20 в 18:38

Младият фолклорен изпълнител Денис Махуров готов с две нови песни за лятото

Младият изпълнител на народни песни Денис Махуров използвал дните на национална изолация, за да работи върху нови песни. През юни той ще зарадва почитателите на фолклора с две нови песни.  По тези два проекта младият изпълнител работи с оркестър 9/8 с ръководител Димитър Георгиев от гр. Гоце Делчев. Песента „Пукни са тресни“ е готова и се очаква да се..

публикувано на 23.05.20 в 14:10

Около 50 са участниците в ученическия конкурс за 24 май организиран от община Крумовград

С оглед на създалото се извънредно положение в страната, причинено от пандемията на коронавируса и забраната за организиране на масови мероприятия, тази година община Крумовград няма да можем да отбележим светлия празник на буквите и културата по традиционния начин - с празнично шествие и емоционална програма, но от администрацията на общината са..

публикувано на 22.05.20 в 10:35

Проф. д-р Тодор Черкезов: Пикът на COVID-19 мина, но ужасът май тепърва започва

От началото на пандемията в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" са лекувани 8 пациенти с COVID-19, като двама от тях са още в Инфекциозно отделение заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на лечебното заведение: "При двама от пациентите се наложи превеждане в ОАИЛ. Единият се възстанови и се върна в Инфекциозно отделение. Другият остана на апаратна..

публикувано на 21.05.20 в 13:39

В Момчиловци отбелязват 184 години от основаването на църквата Св.Св. Константин и Елена

В Момчиловци отбелязват църковния празник на 184-годишната църквата Св. Св. Константин и Елена.  Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион  възглави празничната литургия в църквата Св.Св. Константин и Елена. На днешната дата, 21 май смолянското село има и празник на селото, но той няма да се проведе, каза кмета..

публикувано на 21.05.20 в 12:45
Виждан Мустафова

Реквием за коронавируса написа кърджалийката Виждан Мустафова

Пандемията от ковид-19 постепенно отшумява, но определено ще се помни дълго. Пандемията беше повод да се изпеят песни и да се напишат стихове. Срещаме се с кърджалийката Виждан Мустафова, която е написала стихотворение посветено на коронавируса. Срещата ни с Виждан Мустафова е в един от парковете на Кърджали. Място което от скоро е свободно за..

публикувано на 21.05.20 в 12:17
Златоград

Къщите за гости и дюкянчетата в Златоград отварят врати

От днес в Етнографския ареален комплекс в Златоград отварят врати дюкянчета, кафенета и къщите за гости. Комплекса се е възползвал от мярката 60 на 40, но и това не е било достатъчно, за да се запазят всичките 65 души служители,  които в началото на пандемията бяха принудени да излязат в неплатен годишен отпуск. За постепенното връщане към..

публикувано на 21.05.20 в 10:30