Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Смиляна Захариева: През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване

Родена в Пловдив, но с родопски корени е Смиляна Захариева или най-мощния глас на планетата с което е известна изпълнителката.  

На 27 септември 2018 година пловдивчанката постига нов световен рекорд за мощен глас в книгата на Гинес, след като уредът засича 113.8 децибела на 2.5 разстояние.

След призив във фейсбук да изразим подкрепа за българските медици, фармацевти, лекари, сестри, санитари с ръкопляскания от балкона си, в 21:00 часа всеки ден Смиляна Захариева се включи в инициативата с песен и чанове. Пременена в народна носия Смиляна излиза всяка вечер на балкона си и всяка вечер посвещава изпълненията си на различни хора.

„Участвам от самата първа вечер на кампанията. Пея за всички медицински сестри които се грижат за болните от коронавирус. Излизам с носия, за да уважа и Родопите. Това са дни в които да се замислим върху човешките ценности,  време в което си повече със семейството си. Едни човешки отношения, които във времето явно сме ги забравили или заради забързаното ни ежедневие в което живеем не обръщаме внимание. Забравили сме за това уединение, което едно време у нашите дядовци и баби го е имало.  В Родопите знаем какво е межьо! Хората са си помагали, били са задружни, а днес, сякаш това човешко качество сме го изгубили. Но тази ситуация с това заболяване сега ни дава възможност да се замислим и да се поправим“, така тълкува нещат покрай пандемията наречена COVID-19 Смиляна Захариева.

Родопското ѝ е в кръвта. Баща ѝ е от смолянското село Петково, а майка ѝ е от Брезово, в Тракийското поле. Родопското в нея надделява. Смиляна решава да учи в музикалното училище в Широка лъка, след това завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуства  „Проф. Асен Диамандиев“  в Пловдив. Започва да пее в хор „Големите български гласове“ . Гласът й е звучал на много места по света - Йордания, Петра, на свещения храм Тара в Ирландия. След това прекъсва с кариерата си като певица за четвърт век.


„През 1993 година погледнах в кръгозора на семейния бит.  Омъжих се, семейство, деца...“,спомня си певицата.  

Но една реакция на малката ѝ дъщеря преобръща всичко в нея. 


При едно от дългите ми пътувания. Беше до Франция. Никога няма да го забравя. Дъщеря ми беше на годинка и осем месеца, тя си беше тук в България. Когато се върнах и ме посрещнаха на вратата, исках така силно да я прегърна и да я нацелувам. В този  момент тя се обърна към сестра ми ѝ и каза мамо. В този момент краката ми се подкосиха. Как малката ми дъщеря не ме позна. Стана ми много мъчно.  Тогава реших да си дам нова траектория на живото. Осъзнах, колко е ценно семейството“, спомня си с тъга тези мигове от живота Смиляна и продължава да разказва.

„В живота винаги има такива трудни моменти, но след това има едно тържествуване. През 2019 година дъщеря ми ме дари с близначета. Същата година през юни, Гинес обяви рекорда ми. Когато ти е писано нещо да ти се случи, то ще се случи. През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване, един лъч надежда. Така, че смятам, че и сега всички българи ще преминем това изпитание и ще излизаме от тази здравна криза,“ разказва още Смиляна Захариева.

И тази вечер тя ще излезе на балкона си и ще пее за всички българи.

Чуй цялото интервю със Смиляна Захариева в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и най-вкусното предаване в ефира на радио Кърджали, Вкусен следобед, това е епизодът от днес, 24 май . Днес ще ви предложа да отпразнуваме заедно Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в двора на Регионалния исторически музей. Ще чуем приветствието на кмета Хасан Азис , както и..

публикувано на 24.05.20 в 18:38

Младият фолклорен изпълнител Денис Махуров готов с две нови песни за лятото

Младият изпълнител на народни песни Денис Махуров използвал дните на национална изолация, за да работи върху нови песни. През юни той ще зарадва почитателите на фолклора с две нови песни.  По тези два проекта младият изпълнител работи с оркестър 9/8 с ръководител Димитър Георгиев от гр. Гоце Делчев. Песента „Пукни са тресни“ е готова и се очаква да се..

публикувано на 23.05.20 в 14:10

Около 50 са участниците в ученическия конкурс за 24 май организиран от община Крумовград

С оглед на създалото се извънредно положение в страната, причинено от пандемията на коронавируса и забраната за организиране на масови мероприятия, тази година община Крумовград няма да можем да отбележим светлия празник на буквите и културата по традиционния начин - с празнично шествие и емоционална програма, но от администрацията на общината са..

публикувано на 22.05.20 в 10:35

Проф. д-р Тодор Черкезов: Пикът на COVID-19 мина, но ужасът май тепърва започва

От началото на пандемията в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" са лекувани 8 пациенти с COVID-19, като двама от тях са още в Инфекциозно отделение заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на лечебното заведение: "При двама от пациентите се наложи превеждане в ОАИЛ. Единият се възстанови и се върна в Инфекциозно отделение. Другият остана на апаратна..

публикувано на 21.05.20 в 13:39

В Момчиловци отбелязват 184 години от основаването на църквата Св.Св. Константин и Елена

В Момчиловци отбелязват църковния празник на 184-годишната църквата Св. Св. Константин и Елена.  Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион  възглави празничната литургия в църквата Св.Св. Константин и Елена. На днешната дата, 21 май смолянското село има и празник на селото, но той няма да се проведе, каза кмета..

публикувано на 21.05.20 в 12:45
Виждан Мустафова

Реквием за коронавируса написа кърджалийката Виждан Мустафова

Пандемията от ковид-19 постепенно отшумява, но определено ще се помни дълго. Пандемията беше повод да се изпеят песни и да се напишат стихове. Срещаме се с кърджалийката Виждан Мустафова, която е написала стихотворение посветено на коронавируса. Срещата ни с Виждан Мустафова е в един от парковете на Кърджали. Място което от скоро е свободно за..

публикувано на 21.05.20 в 12:17
Златоград

Къщите за гости и дюкянчетата в Златоград отварят врати

От днес в Етнографския ареален комплекс в Златоград отварят врати дюкянчета, кафенета и къщите за гости. Комплекса се е възползвал от мярката 60 на 40, но и това не е било достатъчно, за да се запазят всичките 65 души служители,  които в началото на пандемията бяха принудени да излязат в неплатен годишен отпуск. За постепенното връщане към..

публикувано на 21.05.20 в 10:30