Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смиляна Захариева: През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване

Родена в Пловдив, но с родопски корени е Смиляна Захариева или най-мощния глас на планетата с което е известна изпълнителката.  

На 27 септември 2018 година пловдивчанката постига нов световен рекорд за мощен глас в книгата на Гинес, след като уредът засича 113.8 децибела на 2.5 разстояние.

След призив във фейсбук да изразим подкрепа за българските медици, фармацевти, лекари, сестри, санитари с ръкопляскания от балкона си, в 21:00 часа всеки ден Смиляна Захариева се включи в инициативата с песен и чанове. Пременена в народна носия Смиляна излиза всяка вечер на балкона си и всяка вечер посвещава изпълненията си на различни хора.

„Участвам от самата първа вечер на кампанията. Пея за всички медицински сестри които се грижат за болните от коронавирус. Излизам с носия, за да уважа и Родопите. Това са дни в които да се замислим върху човешките ценности,  време в което си повече със семейството си. Едни човешки отношения, които във времето явно сме ги забравили или заради забързаното ни ежедневие в което живеем не обръщаме внимание. Забравили сме за това уединение, което едно време у нашите дядовци и баби го е имало.  В Родопите знаем какво е межьо! Хората са си помагали, били са задружни, а днес, сякаш това човешко качество сме го изгубили. Но тази ситуация с това заболяване сега ни дава възможност да се замислим и да се поправим“, така тълкува нещат покрай пандемията наречена COVID-19 Смиляна Захариева.

Родопското ѝ е в кръвта. Баща ѝ е от смолянското село Петково, а майка ѝ е от Брезово, в Тракийското поле. Родопското в нея надделява. Смиляна решава да учи в музикалното училище в Широка лъка, след това завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуства  „Проф. Асен Диамандиев“  в Пловдив. Започва да пее в хор „Големите български гласове“ . Гласът й е звучал на много места по света - Йордания, Петра, на свещения храм Тара в Ирландия. След това прекъсва с кариерата си като певица за четвърт век.


„През 1993 година погледнах в кръгозора на семейния бит.  Омъжих се, семейство, деца...“,спомня си певицата.  

Но една реакция на малката ѝ дъщеря преобръща всичко в нея. 


При едно от дългите ми пътувания. Беше до Франция. Никога няма да го забравя. Дъщеря ми беше на годинка и осем месеца, тя си беше тук в България. Когато се върнах и ме посрещнаха на вратата, исках така силно да я прегърна и да я нацелувам. В този  момент тя се обърна към сестра ми ѝ и каза мамо. В този момент краката ми се подкосиха. Как малката ми дъщеря не ме позна. Стана ми много мъчно.  Тогава реших да си дам нова траектория на живото. Осъзнах, колко е ценно семейството“, спомня си с тъга тези мигове от живота Смиляна и продължава да разказва.

„В живота винаги има такива трудни моменти, но след това има едно тържествуване. През 2019 година дъщеря ми ме дари с близначета. Същата година през юни, Гинес обяви рекорда ми. Когато ти е писано нещо да ти се случи, то ще се случи. През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване, един лъч надежда. Така, че смятам, че и сега всички българи ще преминем това изпитание и ще излизаме от тази здравна криза,“ разказва още Смиляна Захариева.

И тази вечер тя ще излезе на балкона си и ще пее за всички българи.

Чуй цялото интервю със Смиляна Захариева в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”.  . В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21