Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педагожката Ивалина Хаджиевa със съвети как да ангажираме вниманието на децата



Вече повече от 20 дни, децата не посещават детските ясли и градини, а с извънредното положение стана и опасно да излизат навън. Тази изолация е трудна за нас възрастните,  какво остава за децата. В детската градина децата получават не само грижа, но и социална адаптация, доизграждане на навици, също и физическа и умствена активност. В сутрешния блок на Радио Кърджали Илияна Типова разговаря с педагожката от Детска градина "Мир" Кърджали Ивалина Хаджиева:

Бихте ли дали насоки на родителите как да ангажират вниманието на децата си, докато са затворени вкъщи?

Да, разбира се. Първо смело мога да кажа, че аз съм човек, роден под щастлива звезда, попадайки в света на децата. Контактът ми с тях много ми липсва, но предвид ситуацията, аз и всички останали сме много отговорни граждани. Разбирам притеснението на родителите и правя всичко възможно да им предоставя насоки в различни варианти за справянето със ситуацията, в която не сме засегнати само ние, а най-вече и децата, които много трудно разбират това предизвикателство пред което сме поставени.

Физическата активност е важна най-вече за децата. Как да я предоставим между хола и спалнята?

Физическата активност е много важна за подрастващите. В момента тя е ограничена, но не е невъзможна. Всичко зависи от волята и желанието на родителите. Интернет предлага много различни варианти и методи, които са достъпни и много забавни за малките деца, а защо не и за техните родители. Тук, отново, да подчертая, че основен момент е ангажираността на родителите, като зависи как те ще постъпят да направят така, че една музикално подвижна игра да се превърне в нещо много желано за детето. Да не забравяме, че всички домакински предмети също могат да бъдат включени в една физическа активност. Например, чашки, различни купички, съдове, щипки, бобови зърна, макаронени изделия и най-разнообразни още предмети от домакинството.

3.  Гимнастиката за мозъка също не е за подценяване. Бихте ли издала някоя логическа игра с която родителите да ангажират вниманието на малчуганите?  

Да, това също е една от най-важните и полезни гимнастики. Има много начини за упражняване под формата на игра вкъщи. Едни от най-популярните са детския пъзел, лабиринт, под формата на най-различни задачи, домино, гатанки и още най-разнообразни.

4.  Музиката действа успокояващо за всеки. Съветвате ли родителите да пеят с децата си и да им пускат любими песни?

Дори родителите да не знаят песни, лесно могат да ги открият в интернет пространството. Няма значение дали пеят фалшиво, за детето е много важно да чува гласът на собствения си родител, за да могат да развият физическото, умственото развитие и фината моторика. 

Ивалина Хаджиева е създала и група в социалната мрежа между родителите на децата в градината, за да дава насоки за занимания с децата, и за да знаят, че не са сами в тази извънредна ситуация.

Цялият разговор може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43