Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Самуил Теодосиев: Ако се обърнем към сърцето си, и измолим прошка от Господ, може да променим всичко



Има ли блага вест в кризата с КОВИД-19. Виждайки ситуацията трудна, не бива да се вглеждаме прекомерно в смъртните случаи, смята отец Самуил Теодосиев. Защото тогава и душата ни ще бъде по-спокойна. Когато човекът е в стрес и притеснение, той реално вече се е разболял.

Отец Самуил припомня случая с испанския грип преди 100 години, когато човечеството е оцеляло.

Има ли симптоми на последни времена, следвайки текстовете от Библията и колко близо сме до тях. Защо се появиха разногласия за това дали вярващите трябва да се причастяват с една лъжица и как се управляват тези настроения?

Отец Самуил е свещеник във Видинско.
Бил е игумен на Бачковския манастир.

Става монах през 2008 година и последователно изкачва църковната йерархия, като впоследствие става архимандрит.

Бил е преподавател в Софийската духовна семинария.

КАКВА Е БЛАГАТА ВЕСТ В КРИЗАТА С КОВИД-19?

"Разбира се, че блага вест винаги има, както е имало преди, има и сега, въпреки тази трудна ситуация. Но, виждайки, че ситуацията е трудна, не трябва да си затваряме очите за това, което е било преди. Както казваме, като щраусите да си затваряме главата в земята  и да казваме, че всичко е наред. Имало е много по-опасни епидемии, от това, което е сега. Има и в днешни дни, страни, които са с много заболели, но там няма толкова починали. Това че в  Италия и в Испания има такава заболеваемост, това е изключение. На нас ни се повтаря обаче само това нещо. Сутринта се почва с новините "Коранивирусът уби толкова човека, заразени са толкова човека". Вечер си лягаме със същата информация. Това нагнетява обстановката между нас хората. Какво ще стане по-различно, ако аз нямам такава информация. Нищо, просто моята душа ще бъде малко по-спокойна. И аз ще живея малко по-спокойно. Разбира се, че трябва да сме предпазливи и трябва да сме разумни. НО

НЕ БИВА ДА ИЗПАДАМЕ В ПАНИКА

Лекарите говорят вече по този въпрос обосновано. Един от тези специалисти казва, че в такава ситуация на страх се оказват хората в Русия през 90-те години. Тогава процентно заболяванията в град Петербург, се увеличават не в стотици, а в 1000 процента, дори той каза 1600. И те в началото не са разбирали защо става това нещо, как така. Той казва: "Това е статистика, лекарите установяват диагнозите, хората са болни". След 4 години, когато този бум спира, на високата заболеваемост. Ние стигнахме до извода, че всъщност тези години на прехода, имаше мутренски години на безнаказани престъпления, рекети, имаше силови групировки. И хората са живели в един страх за утрешния ден. Държавата не може да помогне в тази ситуация. И точно този страх, рязко намалява защитните сили на организма. Рязко ги намалява. В това състояние, човек остава податлив на заболявания. Т.е. искам да кажа, че виждам като неспециалист, същото нещо и днес. Когато човек е притеснен, той е вече болен физически. Ето, един много прост механизъм, за да се излекуват хората от това заболяване с коронавирус. Те ще са болни, но на тях ако им се дава положителна информация, че не трябва да се притесняват, че трябва да се хранят добре, най-малкото нещо, е най-простият начин човек да излезе от това състояние на стрес".

ИДВАТ ЛИ ПОСЛЕДНИ ВРЕМЕНА?

"Още в Божието Слово има записани думи: "Чеда, последни времена са". А Исус Христос казва: "Някои от нас няма да видят смърт, докато не видят царството Божие. Т.е последните времена са чакани, още след като Исус Христос е възкръснал. Ние християните знаем от Божието слово, че трябва да има един управител на нашия свят. За да има един управител на целия свят, хората трябва да го пожелаят. Това малко по малко се подготвя.

За да го  пожелаят хората, те трябва да са недоволни от своите правителства".

РАЗНОГЛАСИЯТА ЗА ПРИЧАСТЯВАНЕТО С ЕДНА ЛЪЖИЦА

За жалост, много често хората имат знание теоретично. Те нямат потребността да отидат в храма и да се причастят. За православния християнин, Христос е животът. Ние приемаме, че в чашата е реално Христос, реално Създателя на света. Ами, няма нищо по-важно за православния християнин, от Христос. Ако ние говорим за причастието с православни християни, разговорът ще е един, но ако говорим с хора, които нямат желанието всяка неделя да са в храма, разговорът ще е много труден. Защото те не разбират дълбочината на православната вяра".

Чуйте цялото интервю на Радка Петкова с отец Самуил Теодосиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33