Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздан Колев: Имаме готовност да проведем всичко, което е заложено в плана на учебната година



Имаме готовност да се заемем с организацията по възстановяване дейността на училищата. Всичко зависи от развитието на кризисната ситуация и епидемологичната обстановка в страната. Това обяви началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Кърджали Гроздан Колев по повод евентуалното завръщане на учениците от 7 и 12 клас в учебните заведения. 
"Към момента се правят анализи какви биха били най-добрите условия при които да се проведат тези наши национални външни оценявания, които са на практика групови форми на изпитване. Важните фактори с които се съобразяваме това е отстояние между учениците, които ще се явяват, както и реда в съответните стаи в които ще се провежда изпита. Не на последно място стоят и приоритетите, които ги има вече като класически механизъм при провеждане на този вид изпити, а това са видеонаблюдение, осигуряване на квестори и съответно прилагане на всички правила, които класически работят в тази ситуация. Но определено, свързано с пандемията през която преминаваме, отстоянието и осигуряването в достатъчна степен на увереност за създаване на санитарните изисквания, които са необходими за опазване на живота и здравето на тези, които ще участват в процеса", коментира Гроздан Колев. 

Припомняме, че премиерът поиска от министъра на образованието ясен план за завършването на 7 и 12 клас.

“За тях е важно да завършат, физически да завършат училищата учебната година, след това за кандидатстване, затова тези два випуска, да ги наречем, на 7 и 12 клас, са от приоритетно значение. За другите - до 7-ми или до 10 май искам да ми дадете вариант - ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко, как ще продължим и кога ще са кандидатстудентските изпити и матурите. Всичко това до 10 май трябва да го имаме“, каза премиерът Бойко Борисов.

В отговор просветният министър Красимир Вълчев посочи предложените дати:

За държавните зрелостни изпити - 29 май и 1 юни, след обсъждане, евентуално, ще предложим една седмица по-късно да се проведат, така че изпитите ще бъдат през юни месец най-вероятно“, каза просветният министър Красимир Вълчев. 


Материалите, които ще бъдат заложени в изпита ще бъдат съобразени с тяхното усвояване, като се взимат под внимание грипните ваканции и последващото дигитално обучение, коментира Гроздан Колев. 

"Няма отменени, към момента, национални външни оценявания и това, което аз мога да ви кажа е, че просто времето, което е необходимо за организиране е след като приключи ситуацията на криза ще имаме възможност реално вече да си поставим срокове и да действаме". Така Гроздан Колев коментира НВО в 4 и 10 клас

„Всичко, което е заложено в плана на учебната година предстои и е пред нас. На практика се изчаква да приключи тази ситуация, свързана с наложеното дистанционно обучение, за да можем да влезем в норма и да се заемем с провеждането на всичко, което е предвидено". 

По отношение на обхвата Гроздан Колев коментира, че в областта има много добър обхват на учениците в дистанционното обучение. Процентът на учениците, които нямат свързаност е около 4 %.  

Ние сме област в която има 14400 ученици и само един много малък брой – под 2% са учениците на които им липсва интернет. Такива, които нямат устройства са малко повече, но около 2%. Както разбирате, това е много малък брой ученици, които са останали извън тази електронна свързаност. Няма ситуация в която цяло училище да е останало извън. Така, че тези цифри, въпреки че това са ученици от порядъка на 200-300 ученици в двете категории, ние имаме добри резултати и за тези ученици, които нямат свързаност. Работим допълнително с тях, ползват се телефони, ползват се медиатори. Там, където има малко повече ученици, останали без свързаност имаме назначени училищни медиатори, които правят връзка с тях и по този начин осъществяваме обучението.

Няма да се налага да наваксват учебния материал тези ученици, които нямат електронна свързност, каза още Гроздан Колев.

„Дейността, която осъществяват преподавателите е с качество достатъчно добро, за да се чувстват удовлетворени и учениците, и учителите. Аз имам и лични наблюдения на процеса“.

В края на интервюто Гроздан Колев благодари на всички, които активно участват в дистанционното обучение: 

"Благодаря на всички педагогически специалисти, ръководство на училища, преподаватели, които наистина ангажираха изцяло силите си и времето си. Допуснаха учебният процес буквално в домовете си, за да могат да извършват работата, която е необходима. Така, че една голяма благодарност към всички тях!" 


Чуйте интервюто в зауковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
 Десислава Лазарова

"Градски приказки" снима филм за кукерите от Ивайловград

Къде летуват кукерите? В търсене на отговор на този въпрос Десислава Лазарова и Ева Димитрова от ютуб канала "Градски приказки" започват да снимат филм за кукерите от Ивайловград.  Двете дами тръгват по следите на кукерите от Ивайловград още от януари, по време на празника Сурва в Перник.  Идеята е на Десислава и е стара, отпреди 5-6 години, но..

обновено на 27.03.24 в 21:03
д-р Диана Вълчева

Д-р Вълчева: Туберкулозата е лечима, но профилактиката ѝ е изключително важна

Леко увеличение в заболеваемостта от туберкулоза сочат данните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. От януари досега новорегистрираните с това заболяване са 8 души, като четиримата са от едно семейство. Сред тях са 17-годишна майка и едногодишното ѝ бебе. В началото на миналата година новите случаи са били..

публикувано на 27.03.24 в 15:14
Офицери и войници от Втора българска армия в превзетата Одринска крепост

Навършват се 111 години от Одринската епопея, почитаме българските бойци и тракийските бежанци

На 26 март се отбелязват 111 години от битката при Одрин, щурма на българската армия и падането на смятаната за непревземаема Одринска крепост. Едновременно с това честваме и Деня на Тракия. На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски..

публикувано на 26.03.24 в 18:26
Димитър Неделчев

Димитър Неделчев: Бивши кукери няма

Бивши кукери няма, това ти е в кръвта. Запалиш ли се един път и няма отказване, категоричен е Димитър Неделчев. Той е кукер и син на основателя на кукерската групо в кв. "Лъджа" в Ивайловград Иван Неделчев. Тя е създадена през 1980 г., тогава е и първото ѝ участие на фестивала в Перник. Там иваловградчани печелят наградата на журито за автентично..

публикувано на 26.03.24 в 16:23
Красимир Премянов

България чества подвига на тракийци

Денят на Тракия ще бъде отбелязан в цялата страна на 26 март с поклонение пред паметниците, свързани със съдбата на тракийци, включително и паметниците на Кап. Петко Войвода, като патрон на нашата организация, каза пред Радио Кърджали Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Навсякъде тракийските дружества са..

публикувано на 26.03.24 в 08:55
Владимир Колев

Владимир Колев: Българските деца са сред най-добрите по английски език

Българските деца са сред най-добрите в изучаването на английски език. Това сочат наблюденията на директора на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев. Организацията съществува от 16 години. В момента в нея има 178 активни членове – средни и частни училища, както и езикови центрове от цялата страна. „Членуват всички училища,..

публикувано на 22.03.24 в 17:14
Неделино

Регионалният съвет за развитие решава за спа, туристически и фестивален център в Неделино

Повече за концепцията за интегрирани териториални инвестиции от област Смолян и то в частта, касаеща община Неделино можем да чуем в интервюто на Радка Петкова с кмета на Неделино Боян Кехайов.

публикувано на 20.03.24 в 14:27