Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварянето на детските градини е по-труден въпрос от матурите

Д-р Юлиян Петров: Дистанционното обучение е един важен урок, който всички учим

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите, решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации. На срещата е прието в училищата да бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими. Това съобщават от Министерството на образованието, като допълват, че датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни. Ще бъде взето предвид развитието на епидемичната обстановка в страната и постъпващите в министерството становища.
Образователната система има готовност за провеждане на изпитите в училищата  при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност, посочват от просветното министерство. Постигнато е съгласие за определяне на материала, включен в изпитите, на база данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми. Предстои тези данни да бъдат анализирани и да бъде оповестено учебното съдържание, което няма да бъде включвано, посочват от пресцентъра на МОН.
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излезе преди това със становище за възстановяване на редовния учебен процес при отмяна на извънредното положение в Република България на 13 май. След анкета сред 20 000 членове на организацията, е оформено мнението всички образователни институции да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение, само учениците от 7 и 12 клас да проведат матурите си в клас. 
Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" следи в детайли провежданото дистационно обучение на българските ученици. Вече е възможен анализ за плюсовете и минусите на тази форма, за готовността на учителите и училищата, за техническата обезпеченост. Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката, прави обобщение на он лайн преподаването в интервю на Валентина Иванова. Чуйте го в звуковия файл:
 Д-р Юлиян Петров: Позицията ни, учебната година да приключи дистационно, е изградена на база на анкета сред 20000 участници и на мнението на нашите организации по места. Изключение да се напарви амо зап 7 и 12 клас, които трябва да влязат в класнитестаи и да положат своите изпити.
Въпросът с отварянето на детските градини е по-труден, отколкото с матурите. Националният оперативен щаб трябва да говори ,че сме преминали опасността от заразата, защото има опасност родителите да не пуснат децата си на детска градина, когато се отвори. трябва да се даде надежда и на учителите, които работят в тази сфера, защото голям процент от всички учители са в детските градини. Няма как да им осигурим предпазни облекла, немислимо е да смятаме, че децата ще спазват някаква социална дистанция.
Започнахме дистанционното обучение с летящ старт. Буквално за 3 дни беше създадена организация на база на безсънни нощи на учители и директори. Системата бързо заработи и се справи учудващо добре. Като цяло тя не беше готова. Малко училища имаха свой собствен облак готова платформа за методзическа база и комуникация. но това е един много важен урок, който ние четем и учим в момента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33