Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съветниците ще гласуват закриването на длъжността Омбудсман

Юсеин Ахмед: В Общинския съвет мислим за оптимизация на разходите

| обновено на 18.05.20 в 21:48
Юсеин Ахмед
Снимка: Валентина Иванова


На 28 май Общинският съвет на Кърджали ще се събере на поредното си заседание. След отмяната на извънредното положение, предстоящата сесия не може да се проведе онлайн. Председателският съвет е взел решение това да стане в залата на Дома на културата, която дава възможност да се осигури санитарна дистанция. Какъв е дневният ред, как гражданите и медиите ще могат да проследят работата на съветниците? Отговорите на Юсеин Ахмед, председател на общинския съвет на Кърджали, в звуковия файл:

Юсеин Ахмед: Предстоящата сесия ще се проведе при закрити врати, за да се предпазят и общинските съветници, и гражданите. Но заседанието ще се предава онлайн по общинското радио и по интернет - на сайта на общината. Така медиите и гражданите ще могат да проследят работата на местния парламент. Дневният ред от 31-32 точки, като по-интересна сред тях е подадената оставка на омбудсмана Расим Муса, която ще трябва да гласуваме.Преобладаващото мнение сред общинските съветници е тази длъжност в община Кърджали да отпадне.

Има входирани 3 питания. Две от тях са от миналата сесия и са свързани със строежа пред блок 60 в квартал "Възрожденци". Другото е за отпадни води в квартал "Гледка", които замърсяват.

Смятат да предложа промени в Правилника за работа на общинския съвет, но това вероятон ще стане за следващата сесия. Законът не забранява да се провеждат онлайн заседания на постоянните комисии и на председателски съвет. Ще направя предложение да имаме и опцията, когато е необходимо да се провеждат по този начин. Направих една елементарна сметка. За онлайн заседанията плащаме права за една програма, чиято сума е от порядъка на 40 лева. А десет заседания на комисии, означават десет дни ангажиране на Бизнес инкубатора, озвучаване, осветление и т.н. и ни излиза пъти повече от онлайн заседанията.

Вижте още

Цветелин Гавазов: Не може обществените нужди да пострадат за сметка на определени частни

На последната сесия на общинския съвет в Кърджали, се даде разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване на участък отреден за парк по плана на Кърджали с цел предвиждане на места за ситуиране на трафопостове. В превод, предвижда се изграждане на трафопост върху зелената площ, която е част от..

публикувано на 02.06.20 в 11:48
Ергюнал Сабри

Боксьорът Ергюнал Сабри: Не можем да се върнем в нашата зала, ако не й се направи спешен ремонт

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги е абитурент. Тази година той завършва Езикова гимназия "Христо Ботев" с отличен успех. В момента усилено се готви за предстоящите матури, но продължава да тренира в двора на родната си къща, тъй като състезателите на "Арда бокс" не могат да спортуват в своята зала. Валентина Иванова разговаря с двукратния..

обновено на 30.05.20 в 16:13
Антична вила

Диана Овчарова: Вила "Армира" е временно затворена, залагаме на други забележителности в района

Как община Ивайловград излиза от кризата с коронавируса? Кога ще отворят детските градини? Как епидемиологичните мерките и затварянето на антична вила "Армира" за следващите 24 месеца ще се отразят на развитето на туризма - един толкова важен за региона отрасъл? Какви са важните проекти, стартът на които предстои? Диана Овчарова, кмет на Ивайловград,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15

Позицията на кмета Сийка Суркова във фокуса на европейския пъзел с коронавируса

Kмeтът нa ceлo Moмчилoвци Cийĸa Cypĸoвa e cpeд гpaдoнaчaлницитe нa eвpoпeйcĸи нaceлeни мecтa, интepвюиpaни зa cитyaциятa c ĸopoнaвиpyca в извecтния caйт Роlіtісо.еu . Peпopтepитe нa РОLІТІСО paзгoвapят c 28 ĸмeтoвe и мecтни лидepи в цялa Eвpoпa /пo eдин oт вcяĸa дъpжaвa в EC и eдин oт Beлиĸoбpитaния/, зa дa дoбият пpeдcтaвa ĸaĸ ĸpизaтa e..

публикувано на 28.05.20 в 12:55

На Спасовден народът вярва в лековитата сила на водата

Днешния ден православната църква отбелязва като Възнесение Господне. Празникът се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници - 40 дни след Великден . С възнесението Си Иисус завършил делото на спасението . Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците..

публикувано на 28.05.20 в 10:05

Радослав Милев: Управляващото мнозинство на ДПС е отговорно за състоянието на Пазара

На предстоящата сесия на общинския съвет в Кърджали, която ще се проведе на 28 май, ще бъдe приет годишният отчет за 2019 година на „Пазар на производителите“ ЕАД, търговско дружество със 100 % общинско участие в капитала.  Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев не очаква нищо изненадващо от отчета. Управителният съвет на..

публикувано на 27.05.20 в 19:19

Д-р Атанас Митков: Честит празник на спешните медици!

За пръв път през 2018 г. 27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина.  Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важноста на делото на хората, работещи в тази област на медицината.  На..

публикувано на 27.05.20 в 08:41