Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците ще гласуват закриването на длъжността Омбудсман

Юсеин Ахмед: В Общинския съвет мислим за оптимизация на разходите

| обновено на 18.05.20 в 21:48
Юсеин Ахмед
Снимка: Валентина Иванова


На 28 май Общинският съвет на Кърджали ще се събере на поредното си заседание. След отмяната на извънредното положение, предстоящата сесия не може да се проведе онлайн. Председателският съвет е взел решение това да стане в залата на Дома на културата, която дава възможност да се осигури санитарна дистанция. Какъв е дневният ред, как гражданите и медиите ще могат да проследят работата на съветниците? Отговорите на Юсеин Ахмед, председател на общинския съвет на Кърджали, в звуковия файл:

Юсеин Ахмед: Предстоящата сесия ще се проведе при закрити врати, за да се предпазят и общинските съветници, и гражданите. Но заседанието ще се предава онлайн по общинското радио и по интернет - на сайта на общината. Така медиите и гражданите ще могат да проследят работата на местния парламент. Дневният ред от 31-32 точки, като по-интересна сред тях е подадената оставка на омбудсмана Расим Муса, която ще трябва да гласуваме.Преобладаващото мнение сред общинските съветници е тази длъжност в община Кърджали да отпадне.

Има входирани 3 питания. Две от тях са от миналата сесия и са свързани със строежа пред блок 60 в квартал "Възрожденци". Другото е за отпадни води в квартал "Гледка", които замърсяват.

Смятат да предложа промени в Правилника за работа на общинския съвет, но това вероятон ще стане за следващата сесия. Законът не забранява да се провеждат онлайн заседания на постоянните комисии и на председателски съвет. Ще направя предложение да имаме и опцията, когато е необходимо да се провеждат по този начин. Направих една елементарна сметка. За онлайн заседанията плащаме права за една програма, чиято сума е от порядъка на 40 лева. А десет заседания на комисии, означават десет дни ангажиране на Бизнес инкубатора, озвучаване, осветление и т.н. и ни излиза пъти повече от онлайн заседанията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43