Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

#ЛюбопитноОтОбластта представя история от Свиленград, свързана с Иван Вазов

В навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и култура, облатната администрация на Хасково представя в рубриката #ЛюбопитноОтОбластта, история от община Свиленград, свързана с патриарх на българската литература Иван Вазов:

През учебната 1872-1873 г. за главен учител в Свиленград е назначен Иван Минчов Вазов. Едва 22-годишен, той е изпратен в Мустафа паша (Свиленград) от Българската екзархия в Цариград да преподава в училището и да се бори с гръкоманството. В този период Вазов все още не е известен и Свиленград е едно от първите места, в които изпълнява мисията си на просветител.

По време на учителстването  в Свиленград Вазов живее в една от черковните одаи. Със своята начетеност и интелигентност още в първите дни на пребиваването си прави впечатление и привлича на своя страна местната общественост. Иван Вазов преподава на децата четене, писане, география и закон Божи. Любител на природата, Вазов води своите ученици веднъж седмично на разходка на любимото си място край река Марица, преподавайки им уроци по география. Днес мястото е известно сред свиленградчани като „Вазовия завой“.

В Свиленград писателят среща и първите трепети на любовта.  Влюбва в Елена Бояджиева, местна девойка, внучка на поборника Димитър Бояджиев, заточен от турските власти в Диарбекир. Поетът бил толкова влюбен, че дори поискал ръката на хубавата Елена. Според тогавашната традиция не било прието момите да се дават на момци от далечни краища и бащата на девойката отказва годежа с думите, че не дава момичето си на ябанджия (другоселец). 

Освен преподаването по това време задължение на учителите било и да пеят в църковния хор. Вазов не е можел да пее, но с помощта на черковни певци бъдещият автор на „Под игото“ за кратко време научава „Достойно ест“ (любимата църковна песен на Васил Левски) и я изпълнява на „Петровден“ в годината на пристигането си , смайвайки обществеността.

През 1873 година се налага  Вазов да напусне класното училище, след като се е опълчил на турската власт и не е изпълнил нейните порядки. Даскалът се осмелил да не заведе учениците си да посрещнат на гарата великия везир Мидхат паша, който, заедно с други турски министри, тръгва с първия влак по новата железница Цариград-Одрин-Пловдив. „Това произведе ропот в града, даже между моите поддръжници. От тоя ден аз се усетих несигурен в Мустафапаша и скоро напуснах своя пост“, споделя Иван Вазов пред проф. Шишманов.

До ден днешен в библиотеката на Свиленград се съхранява визитна картичка на големия български писател и поет Иван Вазов, от времето, в което той е бил учител в града. Запазено е и първото издание на „Под игото“, както и книги и експонати свързани с житейския път на автора.

По-късно, през 1913 година, улицата, водеща към храма, в който е живял Иван Вазов в Свиленград, е наречена на негово име. В знак на признателност поетът посвещава стихотворение „На Свиленград“:

  I

Πoздpaв тeбe, Cвилeнгpaдe,

пoздpaв тeбe, гpaд чecтити,

ĸoйтo пpъв пpeгpъдĸи дaдe

нa Бългapья нa opлитe.

Πpъв излязъл из тъмницa,

ти здpaвиca cвoбoдaтa,

пъpвa – твoятa Mapицa

oтpaзи ни знaмeнaтa.

  II

Cĸъп ми cи, o, гpaдe мили:

мили cпoмeни oт млaдocт

c тeб дyшa ми ca cpoднили –

cпoмeни зa cĸpъб и paдocт.

Hяĸoгa – oтдaвнa бeшe –

гocт нa чyднa ти пpиpoдa,

млaдaтa ми ĸpъв ĸипeшe

зa бopбa и зa cвoбoдa.

Cĸpoмeн жpeц нa идeaли,

cяx лyчи и живo cлoвo,

бyдяx cъвecти зacпaли,

гoтвиx пoĸoлeньe нoвo…

Πoмня pyйнaтa Mapицa

c бpeгoвeтe paзцъфтeли,

тиxo плaчyщa цapицa

из пopoбeни пpeдeли;

ĸpaй вълнитe тиxoпoйни

шeпняx пъpвитe cи пecни,

чacoвe пoзнax yпoйни,

тъняx в блянoвe чyдecни…

O, чecтитo вpeмe бe тo,

вpeмe нa пopиви млaди,

нa лeтeжи ĸъм нeбeтo

мpaĸ нe тypяшe пpeгpaди.

И нeбeтo бeшe cяйнo,

yтpoтo вceгдa зacмянo,

бъдeщeтo бe бeзĸpaйнo,

c poзи и цвeтя пocтлaнo.

  III

Cĸъп ми cи, o, Cвилeнгpaдe,

пoмняx тe – и ти cпoмнu мe

и yмилeн изpaз дaдe

нa тaз пaмeт – пpocълзи мe!

Πoздpaв тeбe, гpaдe мили,

нaш cи вeч и нaш ocтaвaш.

Πaднa ти яpeмa гнили,

нeĸa вeчнo пpoцъфтявaш!

Heĸ и твoятa Mapицa,

плaчyщa дo вчepa, жaлнa,

дop дo мopcĸaтa гpaницa

c пeceн лeй ce тpиyмфaлнa.


Вижте още

Славейковци се поклониха пред героите с открит урок в деня на Ботев

Десетокласници от Школа "ИстОрика" при СУ "Петко Рачов Славейков" почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България с цветя и открит урок пред паметника на Освободителите в Градската градина на 2 юни.  Младежите поднесоха цветя в знак на своята и на съучениците си признателност пред героите.  Всичко бе предвидено..

публикувано на 02.06.20 в 17:47

Почина Христо Явашев - Кристо

На 84 години, в Ню Йорк, почина Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо. Новината беше съобщена от неговите близки в официалната му страница във  Фейсбук .  В съобщението се казва още: "Кристо живя пълноценен живот, не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната..

публикувано на 01.06.20 в 10:18

Гръцките хотелиери са предпазливи за отваряне на хотелите от 1 юни

Само половината от целогодишните хотели в Гърция смятат да отворят от 1-ви юни, съобщиха от Съюза на хотелиерите в южната ни съседка. Собствениците  коментират, че при затворени граници и липса на резервации не е рентабилно да отворят от началото на идния месец. Наемат служители само на почасова работа. Заетите в туризма в южната ни съседка очакват..

публикувано на 01.06.20 в 09:37

Кристина от Езиковата с отличие от инициативата Виртуална книга „Азбука на добротата“

"Нека имаме човечност, усмивки на лицата,  разум, идентичност и любов в сърцата!" Това са думи на ученичката Кристина Юлиянова Величкова от IX клас в Езикова гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали, която  е наградена с отличие от инициативата на РУО - Монтана по повод 24. май – Ден на българската просвета и култура и на..

публикувано на 30.05.20 в 15:36

Турция обяви 20 кв. км край границата с България за забранена военна зона

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната Реджеп Ердоган, е публикувано тази нощ в турския официален вестник. Районът, обявен за военна зона, е разположен в тракийската област Къркларели край черноморското крайбрежие. Намира се на..

публикувано на 28.05.20 в 11:38

Тази година милиони хора по света ще отбележат Световния ден на околната среда дигитално

За 2020 година темата на Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни е Биоразнообразието– своеобразен призив за действия, борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това как всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота и как ние можем да действаме в името на природата...

публикувано на 27.05.20 в 17:42

Защо тополовградчани са известни като камиларите?

След Ньойския договор от 29 ноември 1919 г. хиляди тракийски българи от селата около Дедеагач, Гюмюрджина и Малгара, в продължение на няколко години, напускали родните си места и се заселвали по източно-родопски околии на България. Някои от бежанците успели да докарат по новите места и камилите, с които се препитавали. През 1924/1925 г...

публикувано на 27.05.20 в 13:23