Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене 9% ДДС за ресторанти и книги

Снимка: БТА

Парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9 процента за ресторанти и книги. Всички останали предложения бяха отхвърлени.

Дебатът започна с недоволството на червените депутати, които реагираха остро на отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов от пленарната зала.

Социалистите настояха той да дойде и лично да обяви пред депутатите позицията на министерството, която беше изразена остро и категорично против намаляване на косвения данък преди дни на сайта на финансовото ведомство.

Горанов не дойде, нито пък заместникът му Росица Велкова.

От БСП поискаха прекъсване на заседанието, което не беше прието, и обявиха, че липсата на премиера и на финансовия министър е вот на недоверие към правителството.

„Вие разбрахте ли какво направихте. Току-що гласувахте вот на недоверие, вие не искате министър-председателя, не искате министъра на финансите, не искате председателя на бюджетната комисия, не искате заместник-министри, какво искате, да си ходят. И докато ние ги чакаме да си ходят, да ви кажа, колеги, в момента министър-председателят с министъра на финансите в Перник се возят с джипа. Може би раздават негласуваните от вас все още пари в ДДС“, каза Георги Свиленски от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ призова за обсъждане по същество, защото предложенията на управляващите са временна мярка и единствената цел е да бъде подпомогнат туристическия бранш, който е най-засегнат от пандемията.

„Мярката, която предлага ПГ на ГЕРБ по отношение диференцирането ставката на ДДС, е временна мярка. Ние единствено, колеги, сме записали, че нашето предложение е от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г. Именно за справяне последствията икономическите върху този сектор. Това няма да намали цената на крайния потребител. И нито един от този бранш не заяви, че наистина ще бъде изразено това намаляване на ДДС за този сектор, ще бъде пренесено върху цените на услугите, които те предлагат, на български или чуждестранни граждани, туристи в България. Не, това е мярка, насочена изцяло към подпомагане на бизнеса“, каза Иванов.

Колегата му Тома Биков допълни още:

„Днешният дебат е за следното, за едни антикризисни мерки, свързани с компенсиране и подпомагане на един конкретен сектор и бизнес, който едва ли има някой в тази зала, който ще каже, че има по-пострадал от него“.

Приетите предложения на управляващата коалиция предвиждат още ваучери за туризъм за полицаи и медици на първа линия в държавни бази.

Предложенията на БСП да се намали ДДС за храните и лекарствата, плащани от касата, не бяха приети, нито пък тези на „Воля“ - за фитнес центровете и спортните зали. ДПС искаха по-нисък косвен данък за стоките за деца до 3 години, което също беше отхвърлено.

Депутатът от движението Йордан Цонев заяви, че предложенията на ДПС между първо и второ четене ще бъдат прецизирани.

Новата мярка - намаляване на ДДС от 20 на 9 процента за ресторанти и книги, е временна - трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г. Около нея управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана ДДС ставка ще се възползват и книгите, включително електронните.

Приетите промени за ДДС водят и до корекция на бюджета за Държавното обществено осигуряване, тъй като осигурителният праг на заетите в туризма се вдига от 610 на 800 лв.

Финансовият министър Владислав Горанов вече предупреди,че диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци. Той изчислява, че загубата за хазната от намаляването на ДДС за всички предложени стоки и услуги ще бъде над 1,8 милиарда лева.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев споделя резервите му:

„Промяната в данъчната система трябваше да стане след един много по-дълъг и обмислен дебат между специалистите - в парламента и извън парламента, без да се променят преките данъци. Работата на един финансов министър е преди всичко да подсигури фиска, а не да осигурява бизнеса с данъчни отстъпки".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полагат ли ви се помощи може да проверите онлайн

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на организацията...

публикувано на 19.04.24 в 08:31

Времето над Източните Родопи ще е облачно и дъждовно

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще се понижава. Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, но от юг облачността бързо ще се увеличава и към обяд над по-голямата част от страната вече ще бъде значителна.   Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна..

публикувано на 19.04.24 в 08:07

Започна ремонт на емблематичната сграда на читалище "Заря" в Хасково

 4 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкцията на читалище „Заря“, която ще продължи 510 дни. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, секретарят на просветното средище Александър Милушев и представителят на фирмата-изпълнител Шенол Вели. „Това е една от сградите-символи на Хасково,..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще отглеждат..

публикувано на 18.04.24 в 19:48

23 младежи от Ардино преминаха обучение по социално предприемачество

23 младежи от Ардино преминаха успешно обучение по социално предприемачество по Програма Еразъм +, организирано от Академия за Активни Младежи. Събитието се проведе в заседателната зала на общината. Лектори бяха председателят на Академията за Активни Младежи Станислава Григорова и доброволците от Армения - Зик Гришкян и Тигран Петросян. Целта на..

публикувано на 18.04.24 в 17:26

ЦИК назначава утре състава на РИК Кърджали

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Откриха неизвестна средновековна крепост край Харман кая

Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград.  За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на..

публикувано на 18.04.24 в 13:33