Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 20 училища в област Кърджали се провеждат матури по български език и литература

3
Снимка: Петя Тенева, БНР Кърджали

В 20 училища в област Кърджали се провежда държавен зрелостен изпит по български език и литература. Навсякъде изпитния ден е започнал нормално при добра организация, осигурено видеонаблюдение  и спазване на противоепидемичните мерки. На изпит се явиха общо 1200 ученици. Заявления са подали 1223-ма дванадесетокласници. 22-ма от тях не са допуснати по различни причини. Един, който има право да се яви, не влезе в залата, защото е под карантина.

Пропускането на учениците в професионална гимназия по електроника и електротехника„Капитан Петко войвода“ в Кърджали  всички ученици влизаха с маски, а на входа фелдшерът Мехмедели Мехмедали им мереше  температурата с елекронен термометър от дистанция, като го насочва към челото - без допир.

Бяха поставени сигнални пластмасови конуси пред входа, които посочват отстоянията между чакащите зрелостници.

До  8.30 часа повечето  деца бяха влезли по стаите.

36 абитуриенти ще държат изпит в професионалната гимназия по електроника - те са по 9 в стая, за да има разстояние между тях най-малко метър и половина. 



В три училища в община Кирково се провеждат матури днес: Кирково, Чорбаджийско и Бенковски. В  СУ “Никола Йонков Вапцаров“ в с. Бенковски изпитния ден стартира нормално. Там днес изпит полагат 30 ученици, като 5 не са се явили. В стая са разпределени по 10, като 9 квестора следят за правилното протичане на изпита, съобщава директора на школото Съби Хаджиев.  



Стаите са предварително дезинфекцирани, а по време на самата матура учениците може да свалят маските.

Няма промяна в модулите – два по 60 минути и един по 90 минути, като между тях има по десет минути почивка. Третият модул е за интерпретативно съчинение или есе по дадена тема.

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

За полагане на изпита зрелостниците трябваше да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

Матурата започна в 9.00 часа. Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Резултатите трябва да станат ясни най-късно до 18 юни, за да може на 26 юни зрелостниците да получат дипломите си.

Чуйте още в прикачените звукови файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21