Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорът на ПФК "Арда" Николай Киров: Разполагам с ограничен състав

Николай Киров
Снимка: БТА


След извънредните мерки взети заради пандемията COVID-19, днес се възобновява футболния шампионат на България. Във Второто ниво на родния ни футбол нещата приключиха, нещо повече - вече е ясен един от новите членове на Първа професионална футболна лига. Това е отборът на ЦСКА 1948. Другите два члена на футболния ни елит ще бъдат определени чрез баражи между 12-тия и 13-тия  от Първа лига и третия и четвъртия от втора.
По регламент за Първа професионална футболна лига ще се изиграят 2 кръга от редовния сезон плюс първите пет кръга от плейофната фаза. Първенството трябва да приключи на 17 юли, ако все пак в България не изникне извънредна ситуация. Тогава за окончателно класиране ще бъде прието временното за съответната дата.
Първенството ще възобновят отборите на Локомотив (Пд) и Етър още днес в 18 и 45.Тази вечер пък е дербито "Левски" - "Лудогорец" на "Герена". Началния час на мача е 21.

След принудителната пауза отборът на Арда гостува на Дунав в  Русе на 6-ти юни от 17 часа. Готов ли е кърджалийският клуб за рестарта на сезона? Какви са целите на отбора до края на първенството? Чуйте повече от старши треньора на "Арда" Николай Киров. С него разговаря Ангел Чавдаров:

Здравейте, господин Киров.

Здравейте!

Когато погледнем временното класиране в Първа лига и след решението на Изпълнителния комитет на БФС за програмата в лигата до края на сезона, отборът на Арда е на 10 точки от зоната на изпадащите и далеч от първата шестица. Какви са целите на отбора до края на сезона?

С оглед на класирането до момента, мисля че реалната цел е да се стигне до плейофи и да се класираме възможно по-напред.

Футболните клубове бяха поставени в едни нетипични условия при извънредното положение. Футболистите трябваше да поддържат форма в домашни условия. Тренировките бяха подновени едва в края на май. Как се работи в такава ситуация и каква е кондиционната форма на играчите?

Определено отборът не е в оптимално състояние. Трудно е за около 21 дни да се постигне максимална форма, още повече, че 2 месеца и половина състезателите не са тренирали активно. Именно върху това нещо работихме - кондиционно да бъде добре състава и с течение на самите двубои да влиза във форма.

Разделихте се с девет играчи през принудителната пауза. Има ли достатъчно ресурс в Арда за завършване на първенството?

Това е един от проблемите. Тези неща са се случили преди моето идване. Представянето ни ще зависи от това да запазим пълния състав здрав, както и да имаме малко наказани състезатели. Реално в момента разполагаме с 15 полеви играчи, с които трябва да завършим сезона.

Предстои Ви важен мач срещу Дунав, където при евентуална победа отборът ще увеличи разликата от последните в класирането. Готов ли е отборът за този мач?

До колко е готов ще покаже самата среща. При една евентуална победа мисля, че в един голям процент може да говорим, че отборът ще играе плейофи.

Мислите ли вече за лятна селекция?

Вече имаме двама състезатели в лицето на Милен Желев и Лъчезар Котев, които са с договори. Ще трябва да вземем и още футболисти, за да попълним състава за новия сезон.

Как искате да играе отборът сега и на есен? Каква е вашата концепция за развитие на Арда?

За мен е най-важно да радваме привържениците на "Арда", особено през новия сезон, когато ще се върнем на нашия стадион. Каквото и да си говорим футболът е създаден за хората и трябва да носи радост и да удовлетворява с качеството си феновете.

Господин Киров, благодаря Ви за този разговор!

Благодаря и аз!

Цялото интервю с треньора на ФК "Арда" може да чуете в звуковия файл.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33