Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един час дебати за отчета за бюджет 2019 на община Кърджали

След дебати, на второто заседание при засилени епидемични мерки, общинските съветници в Кърджали приеха отчета за бюджет на общината за 2019 година. За гласуваха 23-а, против бяха 15 от присъстващите 39 общински съветници. В документа се казва, че уточненият план на бюджета към края на 2019 година е в размер над  74.2 милиона лева. Държавните приходи са над  39.8 млн. лева, а местните - над 26.4 милиона лева.
В изпълнението на бюджета личи голямата зависимост на общината от трансферите от републиканския бюджет, бе посочено в докладната записка. Финансовата самостоятелност на една община е обезпечена, ако тя може да генерира собствени приходи между 50% и 70% съотнесено към общите.
След като кметът Хасан Азис представи документа за отчет за миналогодишния бюджет, последваха дебати. Един от първите изказали се бе съветникът от ДСБ Радослав Милев, който отправи редица въпроси към градоначалника. Представени са само едни сухи цифри, каза той, и допълни:



Вместо обичайното изказване на Милко Багдасаров от БСП, последва такова на колегата му Георги Кючуков. Той обясни и защо е по-обран на тази сесия. Георги Кючуков:



Съветникът от ДПС Елван Гюркаш упрекна колегите си в некоректност и в "правене на политика" от трибуната. Мисля, че когато има някакви проблеми, работата ни е в комисиите, а не тук в зала, особено когато става дума за отчет, подчерта тя. Елван Гюркаш, ДПС:



В изложението си повод отчета за изпълнението на бюджет 2019, градоначалникът Хасан Азис отговори на въпросите на Радослав Милев от ДСБ, отправи реплики и към останалите общински съветници. Акцент в изявлението му бе лошото боравене с факти. Хасан Азис благодари на Елван Гюркаш за другия поглед в качеството му на градивен. Той прояви разбиране към загрижеността на съветници към финансовото състояние на общината, но подчерта, че зад нея има логика. Чуйте акценти от изявлението на кмета Хасан Азис:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда"

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42