Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венеция Караманова – хоров диригент

Ще започнем новата седмица с една изключителна жена, олицетворение на постоянство, отдаденост и професионализъм – Венеция Караманова. Като хоров диригент с богат опит – основател на първия в България детски хор за църковна музика „Децата на Орфей“; дългогодишен диригент, а от 2013 г. и главен художествен ръководител на Детския радиохор, Венеция Караманова е, с право, едно от най-авторитетните имена, както и носителка на множество национални и международни отличия.

Ето как започва всичко...

„Познах нотите преди буквите. За всичко е „виновна“ моята всеотдайна майка. Когато навърших 4 години, тя реши, че трябва да се занимавам с музика и по-точно с пиано.“ - Венеция завършва НМУ „Любомир Пипков“ с пиано, след което, по логичен път, стига до НМА „П.Владигеров“, където паралелно с изпълнителския факултет, поради здравословен проблем с ръцете, завършва и специалността „Хорово дирижиране“. Понякога именно трудностите в живота ни насочват в правилната посока, помагат ни да намерим нашето призвание...!

„Няма по-добър учител от практиката“

Такава е житейската философия на проф. Лилия Гюлева – преподавател по дирижиране, оказал силно въздействие върху бъдещото развитие на Венеция. А с практиката идват и голямата сцена, турнетата, признанието!

И нека пътуването започне!

От Ню Йорк, Лондон, Париж, Берлин, Москва, до Мексико сити, Хонолулу, Кайро, Пекин, Токио – на цели четири континента, в най-престижните концертни зали младите хористи от Детския хор на БНР, под вещото ръководство на маестро Христо Недялков и Венеция Караманова, прославят името на България.

Награди за най-добър диригент от Конкурса за църковна музика в гр. Превеза – Гърция и от националният хоров конкурс „Проф.Георги Димитров“ са  само част от отличията й. Удостоена е и с най-голямата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Златна лира“ за своята творческа и обществена дейност, наградата "Златен век" на Министерството на културата с грамота и печат на Симеон Велики.

Пожелаваме на Венеция Караманова и нейните златни деца от Детския радиохор да продължават да покоряват върховете на хоровото изкуство със същата отдаденост, любов и творческо вдъхновение!

Запознай се с музикантите - Венеция Караманова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Константин Илиевски - главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на  главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски . Константин Илиевски  произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишен продължава обучението..

публикувано на 25.09.23 в 11:46

Галина Койчева-Мирчева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен концертмайстор. Още си спомням солата й в „Животът на Героя“ от Рихард Щраус и изпитаната гордост, че е моя студентка. “ проф.Гинка..

обновено на 10.09.19 в 14:57

Десислава Чолакова - цигулка

Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с   цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само защото е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР, но и защото е хем изключителен музикант, хем невероятно слънчев човек.И защото е имала..

обновено на 16.08.19 в 15:15

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Любомира Александрова  завършва „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Димитър Русков в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1984 до 1998 работи като диригент на оперния хор на Държавната опера във Варна. О т 1993 до 1998  е диригент и музикален ръководил на Варненската детско-юношеска опера. В продължение на 14 години е преподавател и хоров диригент в..

публикувано на 01.08.17 в 15:03

Антони Дончев - Диригент на Биг Бенда на БНР

Тази седмица имаме удоволствието да ви представим диригента на  Биг Бенда на Българското национално радио – Антони Дончев .  Той е пианист и композитор. Той е музикант, чиито стремежи са насочени към музиката на новото време в нейните различни аспекти.  Дончев е един от най- търсените и успешни музиканти на българската джаз сцена.  Името му се..

публикувано на 06.02.17 в 14:32