Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Любомира Александрова завършва „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Димитър Русков в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1984 до 1998 работи като диригент на оперния хор на Държавната опера във Варна. О т 1993 до 1998  е диригент и музикален ръководил на Варненската детско-юношеска опера. В продължение на 14 години е преподавател и хоров диригент в Музикалния факултет на университета Билкент в Анкара (Турция). От 2012 работи като главен диригент на хора на Държавната опера на Анкара. Като гост-диригент Любомира Александрова е работила с хора на Софийската опера,  Държавния полифоничен хор към Министерството на културата в Турция и оперния хор на Държавна опера Анталия. Прави записи и изнася концерти с български произведения със Смесения хор на Държавното радио на Република Турция. В България е работила с диригентите Емил Табаков, Иван Филев, Недялко Недялков, Христо Игнатов, Михаил Ангелов, Йордан Дафов и Лучано ди Мартино, а в Турция – с Хосе Кура, Сунай Муратов, Ренгим Гьокмен, Гюрер Айкал, Винфрид Мюлер, Гаетано Солиман, Флориан Франек и др.

От сезон 2016/2017 Любомира Александрова е диригент на Смесения хор на БНР. Тя излиза за първи път на сцена с хора на 25 ноември 2016 в зала „България“ с концерт, посветен на 1100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски. През изминалия сезон Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР изпълниха монументалната оратория „Елиас“ от Феликс Менделсон-Бартолди, „Сирени“ от Клод Дебюси, както и "Военен реквием" от Бритън,зедно със Софийска филхармония и Национален филхармониченхор "Светослав Обретенов". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Константин Илиевски - главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на  главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски . Константин Илиевски  произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишен продължава обучението..

публикувано на 25.09.23 в 11:46

Галина Койчева-Мирчева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен концертмайстор. Още си спомням солата й в „Животът на Героя“ от Рихард Щраус и изпитаната гордост, че е моя студентка. “ проф.Гинка..

обновено на 10.09.19 в 14:57

Десислава Чолакова - цигулка

Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с   цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само защото е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР, но и защото е хем изключителен музикант, хем невероятно слънчев човек.И защото е имала..

обновено на 16.08.19 в 15:15

Антони Дончев - Диригент на Биг Бенда на БНР

Тази седмица имаме удоволствието да ви представим диригента на  Биг Бенда на Българското национално радио – Антони Дончев .  Той е пианист и композитор. Той е музикант, чиито стремежи са насочени към музиката на новото време в нейните различни аспекти.  Дончев е един от най- търсените и успешни музиканти на българската джаз сцена.  Името му се..

публикувано на 06.02.17 в 14:32

Христо Танев – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Започваме новата седмица с ново запознанство! Представяме ви виолончелиста- концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР Христо Танев. „Танев е чудесен музикант и виолончелист със знаменита инструментална култура; единственото, за което може да се съжалява, е, че рядко свири - впрочем къде ли и да свири при този интензивен неинтерес към..

публикувано на 27.06.16 в 15:02