Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лукас Генюшас - солист в концерта на Радиосимфониците

На 17 януари за първи път в София с Радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин ще свири блестящият руски пианист Лукас Генюшас. Той  ще изпълни Втори концерт на Рахманинов - един от най-ярките клавирни концерти на композитора.

Лукас Генюшас е роден в Москва в семейство на потомствени музиканти. Той се утвърждава като един от най-вълнуващите и блестящи пианисти на своето поколение. Носител на редица награди, сред които са сребърни медали от Международните конкурси Шопен във Варшава и Чайковски в Москва. Днес името на този пианист е на афишите на големите концертни зали в Париж, Амстердам, Милано, Лондон, Сингапур, Ню Йорк, Москва, Санкт Петербург, а сега и в София. Сътрудничи с известни музиканти като Валерий Гергиев, Юрий Темирканов, Гидон Кремер и много други.

Във втората част на концерта ще прозвучи грандиозната симфония „Манфред“ на Чайковски - невероятно красива и сложна творба, рядко звучаща в България. Тя е единствена програмна симфония, написана по сюжет на едноименна поема на Байрон. Действието се развива сред швейцарските Алпи, където героят странства. Разкриват се вечните въпроси на битието – Добро и Зло, Живот и Смърт. Сред всичките симфонии на Чайковски, „Манфред“ заема специално място. За самия композитор тя става знакова творба, с която започва последният и най-важен период на творчеството му.

17 януари, 19.30, зала "България"!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР ( бул. "Драган Цанков 4"), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн в ticketsbg.comВИЖТЕ ОЩЕ

Българското национално радио застава зад инициативата „Заедно в кризата”

Българското национално радио и Софийската филхармония поставят началото на инициативата „Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към проекта се присъединяват Софийската опера и балет, оперните театри в Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора, както и..

обновено на 18.05.20 в 10:02

Международният конкурс „Концертино Прага 2020” обяви своите финалисти

Журито на Международния конкурс „Концертино Прага 2020” обяви резултатите от втория кръг на състезанието. Конкурсът се организира всяка година от Чешкото радио и търси своите талантливи музиканти до 16 годишна възраст. Тази година, регламентът на конкурса беше променен и участници от различни Европeйски държави, трябваше да се конкурират в една..

публикувано на 13.05.20 в 14:29

Програмата на Симфоничния оркестър на БНР ще се излъчи на 13.03.2020 г. по "Христо Ботев"

Уважаема публика, Програмата на Симфоничния оркестър на Българското национално радио от 13 март ще се излъчи документално по "Христо Ботев" от 19:30 часа същия ден от Първо студио на Радиото.  Закупените билети за концерта могат да бъдат презаверени за следващия концерт на Радиосимфониците на 10 април или върнати, срещу представен касов..

обновено на 10.03.20 в 17:35

Авторският концерт на Христо Йоцов се отлага за 12 май

Авторският концерт на Христо Йоцов се отлага за 12 май 2020 г. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата. Един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена Христо Йоцов ще отпразнува своя юбилей с концерт в Първо студио на Българското национално радио.    Той е инструменталист, педагог и автор на музика и..

публикувано на 02.03.20 в 14:09

Зашеметяваща и безупречна, младата руска цигуларка Альона Баева за първи път с Радиосимфониците

На 28 февруари Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ще представи една от най-ярките и талантливи млади руски звезди – Альона Баева .Тя ще изпълни Концерт за цигулка на Албан Берг – едно от най-красивите и сложни цигулкови произведения на XX век. „Нейният магнетизъм, пълнотата на тона, удивително точната интонация,..

публикувано на 12.02.20 в 18:25